timo&julien

Míg az egyik szabad és intuitív, addig a másik alapos és hagyománytisztelő. Két lelkes szakács. Egy konyhában.

Címkék

áfonyalekvár (1) afrikai harcsa (2) alma (1) almás (1) bacon (4) bagett (3) bárány (2) belsőségek (1) boquet garni (1) bouquet garni (1) brazil dió (1) brokkoli (1) buggyantott tojás (1) bukta (1) burgonya (1) camembert (1) capellini (4) cézársaláta (1) chili (2) crostini (4) csiga (1) csiperke (1) csipsz (1) csirke (2) csirkemáj (1) csirkemell (3) csirkeszárny (1) csülök (1) cukkini (1) desszert (1) dió (1) édesburgonya (1) előétel (2) endívia (1) erdei gomba (3) falatkák (1) fasírozott (1) fasírozott töltelék (1) fehérbor (1) fehércsokoládé (1) feketekagyló (1) flammkuchen (1) fokhagyma (1) fokhagymakrém (1) fokhagymaszósz (1) földimogyoró (1) főzött vaníliakrém (1) füstölt csülök (1) garnéla (3) gemelli (1) Giorgio Locatelli (1) gomba (5) gombóc (1) grana padano (1) grill (2) grillezett tarja (1) grissini (1) gyöngytyúk (2) gyümölcstorta (1) hagymalekvár (1) hal (1) harcsapaprikás (1) hátszín (1) horvátország (1) húsgombóc (1) Jamie Oliver (1) jamie tészta (1) juharszirup (1) kacsamáj (2) kacsamell (3) kapia paprika (1) kecskesajt (1) kékkagyló (1) kifli (1) kifliburgonya (1) kínai (1) kistücsök (1) konfitálás (1) konfitált (1) könyv (1) körte (3) krokett (1) kuszkusz (1) lángos (1) laskagomba (2) lazac (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (1) lepényhal (1) leveles tészta (3) leves (1) libacomb (1) libamájpástétom (2) maghőmérő (1) máj (1) mák (1) mandula (1) marha (2) mascarpone (1) medvehagyma (6) medvehagymapaszta (1) méz (1) mézeskalács (1) mozzarella (1) muffin (4) nyelv (1) nyúl (1) olajbogyó (2) omlós tészta (1) padlizsán (2) paella (1) palacsinta (1) pangasius (1) paradicsom (1) paradicsomszósz (1) parmezán (4) párolt káposzta (1) pástétom (1) peperoni (1) petrezselyemgyökér (1) piskóta (1) pisztráng (1) póréhagyma (1) rebarbara (1) ricotta (1) rizottó (1) rizs (1) rizstészta (1) rókagomba (1) rozskenyér (1) sajt (1) sajtmártás (1) scarmoza (1) serrano sonka (1) sertés (2) sertés szűzpecsenye (1) (1) sous vide (1) spagetti (3) spenót (3) sült gesztenye (1) sült gyümölcsök (1) sült krumpli (1) sült paprika (1) sült tarja (1) sütemény (2) sütőtök (3) szardella (2) szardínia (1) szasimi (1) szelet (1) szilva (1) szilvás lepény (1) szilveszter (1) szójaszósz (3) sztroganoff (1) szűzpecsenye (1) tagliatelle (1) tapas (1) tarja (1) tempura (1) tengeri (1) tészta (2) tilápia (1) tócsni (1) tojás (3) tökmagolaj (3) töltött sütőtök (1) tonhal (1) torta (1) torta di mlele (1) tükörtojás (1) túrós (1) túrós csusza (1) vacsora (2) vajhal (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vesevelő (1) vörös tonhal (2) wok (3) zeller (1) zöldség (3) zöldségek (2) Címkefelhő

Bejegyzések

2009.11.25. 00:57 snaci

Omlós csirkemell pirított zöldségekkel

„Nem szeretem a csirkemellet, mert száraz” – hallani gyakran családi körben, vendéglőben, gyerektől és felnőttől egyaránt. Én sem szeretem a csirkemellet, ha száraz. És itt a dőlt betűkön van a hangsúly. 

 
Mert a csirkemell alapvetően nem száraz, csak egy kiadós hőkezeléssel könnyen azzá tehető. Az okok érthetőek: míg egy szép steak, vagy egy kacsamell akkor jó, ha belül még rozé, addig ki szeret olyan csirkemellet enni, amelyikből az első vágás után rózsaszín lé csorog a tányérra. Ezt elkerülendő a legtöbben inkább egy kicsit – vagy nagyon – túlsütik a húst, mert abból úgymond nem lehet baj. És természetesen vannak sokan, akik tényleg jól lepirítva szeretik, és ebben aztán végképp nincs semmi baj.
 
A következő eljárással azt sikerül elérnünk, hogy a csirkemellet kívül egy megpirult réteg veszi körül, míg a belseje puha és omlós marad, mi több, véres lé sem folyik belőle.
 
• személyenként két csirkemellfilé-steak (lásd lejjebb)
• zöldségek: például gomba, sárgarépa, kaliforniai paprika, póréhagyma
• kakukkfű
• a páchoz: két gerezd fokhagyma, egy fél citrom leve, olívaolaj, egy kis reszelt gyömbér, só, frissen őrölt bors és chili
• hántolt tökmag
• pirítós
 
1. Vegyünk személyenként két darab csirkemell filét. A kisebb, lengő részt távolítsuk el. Helyezzük a húst a sima felével felfelé a deszkára, és vágjuk egyenesre a vastagabb felénél. Egy kis darab leesik, ezt tegyük félre. Ezután vágjuk el úgy a húst, hogy körülbelül egy négyzetes formát kapjunk. Az elvékonyodó felét tegyük félre a többi leeső résszel együtt egy másik alkalomra, ezekre a darabokra most nem lesz szükségünk.
 
 
2. Kaptunk tehát személyenként két-két mellsteaket a szebbik, vastagabb részekből. Mindegyiket állítsuk a vágási felületre, majd a tenyerünkkel lapítsuk ki. Vigyázzunk, hogy a rostokat ne roncsoljuk szét, a darabok maradjanak egyben. Tegyük félre a szeleteket arra a rövid időre, amíg a sütésre kerül a sor, hogy nagyjából szobahőmérsékletűek legyenek, amikor a forró lapra kerülnek.
 
 3. Készítsük el a pácot a szétnyomott fokhagymákból, egy fél citrom levéből, olívaolajból és egy kis reszelt gyömbérből. Só, bors és őrölt chili mehet bele igény szerint. 
4. A zöldségeket aprítsuk fel változatosan, a keménységtől, puhaságtól függően vékonyabbra, vagy egy kicsit vastagabbra. Hevítsünk fel egy wokot, öntsünk bele egy kevés olajat, és sózás, fűszerezés nélkül szép sorban pirítsuk meg a zöldségeket. Amelyik adag elkészült, azt tegyük félre.
 
 5. A gombát a kalappal merőlegesen úgy aprítsuk fel, hogy lehetőleg a tányéron is adja majd vissza a gomba formáját. Kevés olívaolajjal pirítsuk meg.
 
6. A sárgarépát egészen vékonyra, julienre vágjuk. Újra jöhet egy löket olaj. Ennek a zöldségnek a pirítási ideje hosszabb egy kicsit, félidőben megszórhatjuk egy kis barnacukorral, ami szépen karamellizálódik. Hogy meggyorsítsuk a puhulást, ha már pirul a széle, önthetünk alá egy egész kevés vizet, ami pillanatok alatt elpárolog.
 
7. Most jöhet a paprika egy kis olajjal, az sem baj, ha egy-egy szelet kicsit megfeketedik, odakap.
 
8. Végül jöhet a póréhagyma, aminek alig kell egy-két perc, és máris elkészült. Most takarjuk le a zöldségestálat, és tegyük félre.
 
 
9. A forró serpenyőbe dobjunk egy marék héj nélküli tökmagot, melegíteni nem kell, a maradék hő elég ahhoz, hogy a szemek egy kicsit megpiruljanak. Néha rázogassuk meg, majd öntsük egy kis tálkába.
 
 10. Hevítsünk fel egy bordázott grillserpenyőt és forrósítsuk a sütőt 200 fokra. Helyezzük a serpenyőre a hússzeleteket.
 
11. Ha kezd pirulni, akkor fordítsuk meg őket, majd 90 fokos fordulattal végezzük el még egyszer a pirítást, mindkét oldalon. A szeleteket a fázisok között ne mozgassuk, ne forgassuk. Az egész nem tart csak néhány percig. Ha szépen kirajzolódik a rács, akkor a grillezéssel végeztünk.
12. Ahhoz, hogy a hús elkészüljön, még öt percre van szüksége a forró sütőben, de előtte forgassuk meg a szeleteket a pácban, helyezzük egy tűzálló tálba, majd kenjük meg a maradék páclével. Most mehet a sütőbe. Az öt perc elteltével ellenőrizzük a hús készültségi fokát. Ha túl nagyok a darabok, akkor esetleg kell még neki egy kis idő, de már nem lehet sok hátra. Ha elkészült, letakarjuk, és néhány percig pihentetjük.
 
13. Ez idő alatt a zöldségeket öntsük vissza a wokba, sózzuk, borsozzuk, és nagy lángon rázzuk, melegítsük össze. Most mehet rá egy kis friss kakukkfű is.
 
14. Ha van rá érkezésünk, akkor a kiürült, de még meleg sütőbe most betehetjük a tányérokat, hogy a tálalás alatt ne hűljön majd ki az étel.
 
15. A hús pihent egyet, a köret meleg, nincs más hátra, mint szépen tálalni, és megenni.
 

Szólj hozzá!

Címkék: zöldség grill csirkemell


A bejegyzés trackback címe:

https://timoandjulien.blog.hu/api/trackback/id/tr391550540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása