timo&julien

Míg az egyik szabad és intuitív, addig a másik alapos és hagyománytisztelő. Két lelkes szakács. Egy konyhában.

Címkék

áfonyalekvár (1) afrikai harcsa (2) alma (1) almás (1) bacon (4) bagett (3) bárány (2) belsőségek (1) boquet garni (1) bouquet garni (1) brazil dió (1) brokkoli (1) buggyantott tojás (1) bukta (1) burgonya (1) camembert (1) capellini (4) cézársaláta (1) chili (2) crostini (4) csiga (1) csiperke (1) csipsz (1) csirke (2) csirkemáj (1) csirkemell (3) csirkeszárny (1) csülök (1) cukkini (1) desszert (1) dió (1) édesburgonya (1) előétel (2) endívia (1) erdei gomba (3) falatkák (1) fasírozott (1) fasírozott töltelék (1) fehérbor (1) fehércsokoládé (1) feketekagyló (1) flammkuchen (1) fokhagyma (1) fokhagymakrém (1) fokhagymaszósz (1) földimogyoró (1) főzött vaníliakrém (1) füstölt csülök (1) garnéla (3) gemelli (1) Giorgio Locatelli (1) gomba (5) gombóc (1) grana padano (1) grill (2) grillezett tarja (1) grissini (1) gyöngytyúk (2) gyümölcstorta (1) hagymalekvár (1) hal (1) harcsapaprikás (1) hátszín (1) horvátország (1) húsgombóc (1) Jamie Oliver (1) jamie tészta (1) juharszirup (1) kacsamáj (2) kacsamell (3) kapia paprika (1) kecskesajt (1) kékkagyló (1) kifli (1) kifliburgonya (1) kínai (1) kistücsök (1) konfitálás (1) konfitált (1) könyv (1) körte (3) krokett (1) kuszkusz (1) lángos (1) laskagomba (2) lazac (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (1) lepényhal (1) leveles tészta (3) leves (1) libacomb (1) libamájpástétom (2) maghőmérő (1) máj (1) mák (1) mandula (1) marha (2) mascarpone (1) medvehagyma (6) medvehagymapaszta (1) méz (1) mézeskalács (1) mozzarella (1) muffin (4) nyelv (1) nyúl (1) olajbogyó (2) omlós tészta (1) padlizsán (2) paella (1) palacsinta (1) pangasius (1) paradicsom (1) paradicsomszósz (1) parmezán (4) párolt káposzta (1) pástétom (1) peperoni (1) petrezselyemgyökér (1) piskóta (1) pisztráng (1) póréhagyma (1) rebarbara (1) ricotta (1) rizottó (1) rizs (1) rizstészta (1) rókagomba (1) rozskenyér (1) sajt (1) sajtmártás (1) scarmoza (1) serrano sonka (1) sertés (2) sertés szűzpecsenye (1) (1) sous vide (1) spagetti (3) spenót (3) sült gesztenye (1) sült gyümölcsök (1) sült krumpli (1) sült paprika (1) sült tarja (1) sütemény (2) sütőtök (3) szardella (2) szardínia (1) szasimi (1) szelet (1) szilva (1) szilvás lepény (1) szilveszter (1) szójaszósz (3) sztroganoff (1) szűzpecsenye (1) tagliatelle (1) tapas (1) tarja (1) tempura (1) tengeri (1) tészta (2) tilápia (1) tócsni (1) tojás (3) tökmagolaj (3) töltött sütőtök (1) tonhal (1) torta (1) torta di mlele (1) tükörtojás (1) túrós (1) túrós csusza (1) vacsora (2) vajhal (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vesevelő (1) vörös tonhal (2) wok (3) zeller (1) zöldség (3) zöldségek (2) Címkefelhő

Bejegyzések

2009.12.06. 14:35 snaci

Jamie-tészta: a hétköznapi spagettiünnep

A következő étel eredeti receptjével Jamie Oliver …és egyszerűen csak főzz! című könyvében találkoztam évekkel ezelőtt, és ez a tészta – néhány változtatás mellett – azóta is kedvenc maradt. Szinte nem múlik el hét úgy, hogy egyszer ne kerüljön az asztalra. A Jamie-tésztát – ma már csak így hívjuk – szereti mindenki, a gyerekek is imádják.

Ennek a gyors, és végtelenül egyszerű ételnek egyetlen titka van: a minőségi alapanyagok. Itt tényleg nem érdemes variálni, mert ha megelégedünk a gyengébb minőségű tésztával és olívaolajjal, ha parmezán vagy grana padano helyett trappistát használunk, ha a friss bazsalikomot szárazra cseréljük, ha nem válogatjuk meg gondosan a paradicsomot, ha lusták vagyunk fokhagymát aprítani, és ezért porral helyettesítjük, ha nem fér bele a keretbe a jó tonhalkonzerv, vagy nincs otthon finom balzsamecet, akkor is gond nélkül össze lehet rakni ezt a tésztát, csak nem lesz olyan, amire a végén azt mondjuk: ez igen! 
 
 
Két személyre: 
• 300 gramm durumlisztből készült spagetti
• 200 gramm édes koktélparadicsom
• három-négy szép bazsalikomlevél
• 30 ml fimon olívaolaj
• 1 evőkanál balzsamecet
• 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
• 1 kávéskanál barnacukor
• só, bors
• 1 doboz (kb. 150 gramm) tonhalkonzerv
• 1 nagy marék reszelt parmezán vagy grana padano
 
A paradicsomokat felezem, negyedelem, majd egy tálban kicsit kinyomkodom a levét. Rádobom az aprított fokhagymát – ez esetben a fokhagymaprés, illetve a kés közül szigorúan az utóbbit használom –, és a finomra metélt bazsalikomleveleket. Ráöntöm az olívaolajat, a balzsamecetet, sózom, borsozom, meghintem a barna cukorral. Jól összekeverem, és a szósz ezzel el is készült.
 
 
Kifőzöm a tésztát az előírásnak megfelelően, de egy perccel sem tovább. Leszűröm, majd forrón jól összekeverem a szósszal. Úgy szoktam tálalni, hogy a tonhalat és a sajtot nem teszem rá, hanem mindenki a maga ízlése szerint adagolja a tányérjába. Természetesen ilyenkor mindig az asztalon van az olívaolaj, a só és a bors, hogy a családtagok – a legkisebbtől a legnagyobbig – a kedvükre finomítsanak egy kicsit a fűszerezésen.
 
 
TIPP: Nyáron, amikor a piac tele van finomabbnál finomabb paradicsomokkal, és nem aranyáron mérik, akkor érdemes többet venni, és megmosva, felaprítva egy főzésnyi adagokban lefagyasztani. Aki előrelátó, az mindjárt melléteszi az összevágott bazsalikomleveleket is.

Szólj hozzá!

Címkék: spagetti paradicsom tonhal jamie tészta


A bejegyzés trackback címe:

https://timoandjulien.blog.hu/api/trackback/id/tr771577909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása