timo&julien

Míg az egyik szabad és intuitív, addig a másik alapos és hagyománytisztelő. Két lelkes szakács. Egy konyhában.

Címkék

áfonyalekvár (1) afrikai harcsa (2) alma (1) almás (1) bacon (4) bagett (3) bárány (2) belsőségek (1) boquet garni (1) bouquet garni (1) brazil dió (1) brokkoli (1) buggyantott tojás (1) bukta (1) burgonya (1) camembert (1) capellini (4) cézársaláta (1) chili (2) crostini (4) csiga (1) csiperke (1) csipsz (1) csirke (2) csirkemáj (1) csirkemell (3) csirkeszárny (1) csülök (1) cukkini (1) desszert (1) dió (1) édesburgonya (1) előétel (2) endívia (1) erdei gomba (3) falatkák (1) fasírozott (1) fasírozott töltelék (1) fehérbor (1) fehércsokoládé (1) feketekagyló (1) flammkuchen (1) fokhagyma (1) fokhagymakrém (1) fokhagymaszósz (1) földimogyoró (1) főzött vaníliakrém (1) füstölt csülök (1) garnéla (3) gemelli (1) Giorgio Locatelli (1) gomba (5) gombóc (1) grana padano (1) grill (2) grillezett tarja (1) grissini (1) gyöngytyúk (2) gyümölcstorta (1) hagymalekvár (1) hal (1) harcsapaprikás (1) hátszín (1) horvátország (1) húsgombóc (1) Jamie Oliver (1) jamie tészta (1) juharszirup (1) kacsamáj (2) kacsamell (3) kapia paprika (1) kecskesajt (1) kékkagyló (1) kifli (1) kifliburgonya (1) kínai (1) kistücsök (1) konfitálás (1) konfitált (1) könyv (1) körte (3) krokett (1) kuszkusz (1) lángos (1) laskagomba (2) lazac (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (1) lepényhal (1) leveles tészta (3) leves (1) libacomb (1) libamájpástétom (2) maghőmérő (1) máj (1) mák (1) mandula (1) marha (2) mascarpone (1) medvehagyma (6) medvehagymapaszta (1) méz (1) mézeskalács (1) mozzarella (1) muffin (4) nyelv (1) nyúl (1) olajbogyó (2) omlós tészta (1) padlizsán (2) paella (1) palacsinta (1) pangasius (1) paradicsom (1) paradicsomszósz (1) parmezán (4) párolt káposzta (1) pástétom (1) peperoni (1) petrezselyemgyökér (1) piskóta (1) pisztráng (1) póréhagyma (1) rebarbara (1) ricotta (1) rizottó (1) rizs (1) rizstészta (1) rókagomba (1) rozskenyér (1) sajt (1) sajtmártás (1) scarmoza (1) serrano sonka (1) sertés (2) sertés szűzpecsenye (1) (1) sous vide (1) spagetti (3) spenót (3) sült gesztenye (1) sült gyümölcsök (1) sült krumpli (1) sült paprika (1) sült tarja (1) sütemény (2) sütőtök (3) szardella (2) szardínia (1) szasimi (1) szelet (1) szilva (1) szilvás lepény (1) szilveszter (1) szójaszósz (3) sztroganoff (1) szűzpecsenye (1) tagliatelle (1) tapas (1) tarja (1) tempura (1) tengeri (1) tészta (2) tilápia (1) tócsni (1) tojás (3) tökmagolaj (3) töltött sütőtök (1) tonhal (1) torta (1) torta di mlele (1) tükörtojás (1) túrós (1) túrós csusza (1) vacsora (2) vajhal (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vesevelő (1) vörös tonhal (2) wok (3) zeller (1) zöldség (3) zöldségek (2) Címkefelhő

Bejegyzések

2009.12.14. 08:00 snaci

Fehércsokis piskótatorta

És a fiam egyszer elkezdett „sima csokit” kérni, és hiába hordtuk a lába elé a legkülönbözőbb színű, mintájú és formájú édességeket, ő csak a simát követelte. Aztán egyszer az áruházi csokisoron járva boldogan felkiáltott: SIMA CSOKI!!! Két tábla fehér Milka a kosárba, rejtély megoldva. Ezek után a szemem sem rebbent, amikor a napokban sima tortát rendelt a hároméves születésnapjára. Nem volt mese, fehércsokis sütit kellett csinálni.

 
 
A tölteléknek használt krémhez az interneten böngésztem receptet, és több jelölt közül a mindmegette.hu-n talált verzió mellett döntöttem, amit Kanga jegyzett. A mennyiséget látva és az ízeket próbálgatva azért menet közben ezt is átalakítottam egy kicsit.
 
A krémhez:
• 6 dl tejszín
• 30 dkg fehércsokoládé
• 4 tojás
• 3 csomag vaníliás cukor
 
Verjük fel a tojásokat a vaníliás cukorral. Kezdjük el melegíteni a tejszínt, és folyamatos kevergetés közben olvasszuk fel benne a kockákra tördelt fehércsokoládét. Ha felolvadt, öntsük bele a tojásokat, és folyamatosan keverve főzzük addig, amíg besűrűsödik, de ne forraljuk. Mivel én úgy éreztem, hogy a krém nem lett elég sűrű a kihűlés után sem – talán megbocsátható bűn –, tettem bele egy zacskónyi főzés nélkül használható zseléfixet. Jót tett neki, mert nem lett aszpikos, de azért egy kicsit megfogta, így nem folyt ki a piskótalapok közül.
 
A piskóta, illetve a torta bevonásához használt krém receptjét a Szakácsok könyvéből vettem. Ezek Genovai piskóta és Mandulakrém címmel találhatók meg ebben a remek kiadványban, amiből szívesen idéznék részletesen, de nem tudom, hogy a kiadó mennyire veszi komolyan az erre vonatkozó tiltását. Persze receptet lopni nem bűn, de jobb a békesség.
Tehát kuglóf formában süssünk egy szép piskótát, pihentessük, majd vágjuk három részre. A mandulakrémet nem kell főzni, a gerince – a könyvben írt créme fraiche helyett – nálam mascarpone volt, amit vajjal, porcukorral, egy kevés kukoricaliszttel, őrölt mandulával, valamint két tojással kevertem ki.
 
A torta összeállítása már egyszerű. Kenjük a fehércsokis krémet a piskótarétegek közé, a tortát pedig vonjuk be a mandulakrémmel. Végül az egészet hintsük meg fehércsoki-reszelékkel, majd tálalás előtt díszítsük aszalt, kandírozott gyümölcsökkel, tejszínhabbal. A torta szép lett, finom lett, és az óvodáskorúvá érett kis megrendelőm is elégedett volt.
 

Szólj hozzá!

Címkék: torta piskóta fehércsokoládé


A bejegyzés trackback címe:

https://timoandjulien.blog.hu/api/trackback/id/tr401593140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása