timo&julien

Míg az egyik szabad és intuitív, addig a másik alapos és hagyománytisztelő. Két lelkes szakács. Egy konyhában.

Címkék

áfonyalekvár (1) afrikai harcsa (2) alma (1) almás (1) bacon (4) bagett (3) bárány (2) belsőségek (1) boquet garni (1) bouquet garni (1) brazil dió (1) brokkoli (1) buggyantott tojás (1) bukta (1) burgonya (1) camembert (1) capellini (4) cézársaláta (1) chili (2) crostini (4) csiga (1) csiperke (1) csipsz (1) csirke (2) csirkemáj (1) csirkemell (3) csirkeszárny (1) csülök (1) cukkini (1) desszert (1) dió (1) édesburgonya (1) előétel (2) endívia (1) erdei gomba (3) falatkák (1) fasírozott (1) fasírozott töltelék (1) fehérbor (1) fehércsokoládé (1) feketekagyló (1) flammkuchen (1) fokhagyma (1) fokhagymakrém (1) fokhagymaszósz (1) földimogyoró (1) főzött vaníliakrém (1) füstölt csülök (1) garnéla (3) gemelli (1) Giorgio Locatelli (1) gomba (5) gombóc (1) grana padano (1) grill (2) grillezett tarja (1) grissini (1) gyöngytyúk (2) gyümölcstorta (1) hagymalekvár (1) hal (1) harcsapaprikás (1) hátszín (1) horvátország (1) húsgombóc (1) Jamie Oliver (1) jamie tészta (1) juharszirup (1) kacsamáj (2) kacsamell (3) kapia paprika (1) kecskesajt (1) kékkagyló (1) kifli (1) kifliburgonya (1) kínai (1) kistücsök (1) konfitálás (1) konfitált (1) könyv (1) körte (3) krokett (1) kuszkusz (1) lángos (1) laskagomba (2) lazac (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (1) lepényhal (1) leveles tészta (3) leves (1) libacomb (1) libamájpástétom (2) maghőmérő (1) máj (1) mák (1) mandula (1) marha (2) mascarpone (1) medvehagyma (6) medvehagymapaszta (1) méz (1) mézeskalács (1) mozzarella (1) muffin (4) nyelv (1) nyúl (1) olajbogyó (2) omlós tészta (1) padlizsán (2) paella (1) palacsinta (1) pangasius (1) paradicsom (1) paradicsomszósz (1) parmezán (4) párolt káposzta (1) pástétom (1) peperoni (1) petrezselyemgyökér (1) piskóta (1) pisztráng (1) póréhagyma (1) rebarbara (1) ricotta (1) rizottó (1) rizs (1) rizstészta (1) rókagomba (1) rozskenyér (1) sajt (1) sajtmártás (1) scarmoza (1) serrano sonka (1) sertés (2) sertés szűzpecsenye (1) (1) sous vide (1) spagetti (3) spenót (3) sült gesztenye (1) sült gyümölcsök (1) sült krumpli (1) sült paprika (1) sült tarja (1) sütemény (2) sütőtök (3) szardella (2) szardínia (1) szasimi (1) szelet (1) szilva (1) szilvás lepény (1) szilveszter (1) szójaszósz (3) sztroganoff (1) szűzpecsenye (1) tagliatelle (1) tapas (1) tarja (1) tempura (1) tengeri (1) tészta (2) tilápia (1) tócsni (1) tojás (3) tökmagolaj (3) töltött sütőtök (1) tonhal (1) torta (1) torta di mlele (1) tükörtojás (1) túrós (1) túrós csusza (1) vacsora (2) vajhal (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vesevelő (1) vörös tonhal (2) wok (3) zeller (1) zöldség (3) zöldségek (2) Címkefelhő

Bejegyzések

2009.12.16. 08:00 snaci

Tökös-mákos kenyércsiga

Jamie Olivernek van egy csokis kenyércsiga receptje, ami nagyszerű alap ahhoz, hogy sokféle, akár sós, akár édes csigát készítsünk. Ő egy adag kenyértésztát ad meg, ami természetesen felezhető, harmadolható. Én a tésztát kenyérsütő géppel szoktam kidolgozni, majd megkeleszteni, mert így a legegyszerűbb, és lisztszórás, ragacsozás sincs vele.

 
 
A teljes adag, amit általában harmadolni szoktam: 
• 1 kg liszt
• 30 g friss élesztő vagy 3 tasak 7 g-os szárított élesztőpor
• 30 g méz vagy kristálycukor
• 6 dl langyos víz
• 30 g só
 
Ezeket mind beleteszem a gépbe, és megdagasztom, majd megkelesztem a tésztát. Természetesen lehet mindezt kézzel is csinálni. Ha elkészült, kétfelé osztom, és a cipókból téglalapokat nyújtok. Ezeket valamilyen töltelékkel megkenem, feltekerem, majd úgy két centis karikákra vágom. A csigákat előmelegített, 200 fokos sütőben, sütőpapíron, húsz perc alatt készre sütöm.
 
 
Ezúttal fél kiló lisztet vettem, és a tészta egyik felébe hagyományos kakaós tölteléket tettem, míg a másikba tökös-mákos cucc került. A mákot kristálycukorral, tejjel sűrűre főztem, a sült tököt pedig mascarpone sajttal kevertem ki.
 
A mákos töltelékhez:
• 10 dkg darált mák
• 10 dkg kristálycukor
• 1 dl tej
 
A tökös töltelékhez:
• 20 dkg sült tök
• 10 dkg mascarpone
 
1. Előbb a mákot egyengettem a tésztára, majd erre került a tökpüré. Amikor a tekercsből karikákat vágtam, a tészta lágysága miatt kicsit amorf darabok kerültek a kezembe, de a végeredmény jó lett.
 
2. Sütés közben – ahogy a kakaós verziót is – a csigákat háromszor meglocsoltam egy kis tejjel.

Szólj hozzá!

Címkék: mák csiga sütőtök sütemény


A bejegyzés trackback címe:

https://timoandjulien.blog.hu/api/trackback/id/tr141595408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása