timo&julien

Míg az egyik szabad és intuitív, addig a másik alapos és hagyománytisztelő. Két lelkes szakács. Egy konyhában.

Címkék

áfonyalekvár (1) afrikai harcsa (2) alma (1) almás (1) bacon (4) bagett (3) bárány (2) belsőségek (1) boquet garni (1) bouquet garni (1) brazil dió (1) brokkoli (1) buggyantott tojás (1) bukta (1) burgonya (1) camembert (1) capellini (4) cézársaláta (1) chili (2) crostini (4) csiga (1) csiperke (1) csipsz (1) csirke (2) csirkemáj (1) csirkemell (3) csirkeszárny (1) csülök (1) cukkini (1) desszert (1) dió (1) édesburgonya (1) előétel (2) endívia (1) erdei gomba (3) falatkák (1) fasírozott (1) fasírozott töltelék (1) fehérbor (1) fehércsokoládé (1) feketekagyló (1) flammkuchen (1) fokhagyma (1) fokhagymakrém (1) fokhagymaszósz (1) földimogyoró (1) főzött vaníliakrém (1) füstölt csülök (1) garnéla (3) gemelli (1) Giorgio Locatelli (1) gomba (5) gombóc (1) grana padano (1) grill (2) grillezett tarja (1) grissini (1) gyöngytyúk (2) gyümölcstorta (1) hagymalekvár (1) hal (1) harcsapaprikás (1) hátszín (1) horvátország (1) húsgombóc (1) Jamie Oliver (1) jamie tészta (1) juharszirup (1) kacsamáj (2) kacsamell (3) kapia paprika (1) kecskesajt (1) kékkagyló (1) kifli (1) kifliburgonya (1) kínai (1) kistücsök (1) konfitálás (1) konfitált (1) könyv (1) körte (3) krokett (1) kuszkusz (1) lángos (1) laskagomba (2) lazac (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (1) lepényhal (1) leveles tészta (3) leves (1) libacomb (1) libamájpástétom (2) maghőmérő (1) máj (1) mák (1) mandula (1) marha (2) mascarpone (1) medvehagyma (6) medvehagymapaszta (1) méz (1) mézeskalács (1) mozzarella (1) muffin (4) nyelv (1) nyúl (1) olajbogyó (2) omlós tészta (1) padlizsán (2) paella (1) palacsinta (1) pangasius (1) paradicsom (1) paradicsomszósz (1) parmezán (4) párolt káposzta (1) pástétom (1) peperoni (1) petrezselyemgyökér (1) piskóta (1) pisztráng (1) póréhagyma (1) rebarbara (1) ricotta (1) rizottó (1) rizs (1) rizstészta (1) rókagomba (1) rozskenyér (1) sajt (1) sajtmártás (1) scarmoza (1) serrano sonka (1) sertés (2) sertés szűzpecsenye (1) (1) sous vide (1) spagetti (3) spenót (3) sült gesztenye (1) sült gyümölcsök (1) sült krumpli (1) sült paprika (1) sült tarja (1) sütemény (2) sütőtök (3) szardella (2) szardínia (1) szasimi (1) szelet (1) szilva (1) szilvás lepény (1) szilveszter (1) szójaszósz (3) sztroganoff (1) szűzpecsenye (1) tagliatelle (1) tapas (1) tarja (1) tempura (1) tengeri (1) tészta (2) tilápia (1) tócsni (1) tojás (3) tökmagolaj (3) töltött sütőtök (1) tonhal (1) torta (1) torta di mlele (1) tükörtojás (1) túrós (1) túrós csusza (1) vacsora (2) vajhal (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vesevelő (1) vörös tonhal (2) wok (3) zeller (1) zöldség (3) zöldségek (2) Címkefelhő

Bejegyzések

2009.12.22. 15:16 snaci

Pettson mézeskalácsa, amiben éppen méz nincs

Kisgyermekes szülőknek nem kell bemutatni Pettsont és Finduszt, a svéd meseszerző és rajzoló, Sven Nordqvist jól eltalált hőseit.

A mogorva öregúr és a szeleburdi macska történeteit bemutató könyvsorozat egyik rendkívüli darabja a Mit főz ki Pettson és Findusz című könyvecske, amelyben a sztorik helyett a recepteken van a hangsúly. A két jó barát hétköznapi élettere ugyanis főként a konyha, a kert és az udvar. Enni pedig mindenkinek kell. A kerettörténetben évszakok szerinti bontásban találjuk meg az ételeket a svéd húsgolyótól az áfonyatortán keresztül egészen a lazacfelfújtig. A csaknem harminc recept záródarabja a mézeskalács, ami ezúttal nem mézzel, hanem juharsziruppal készül. Így van ez most már minden évben nálunk is – csak itthon nem egy kismacska, hanem két kis ördög kotnyeleskedik a konyhaasztal körül.

 
• 18 dkg vaj
• 22 dkg cukor
• 125 ml juharszirup
• 3/4 tk őrölt gyömbér
• 3/4 tk őrölt kardamom
• 3/4 tk őrölt fahéj
• 1/2 tk őrölt szegfűszeg
• 2 dl tejszín
• 1/2 tk sütőpor
• 70 dkg liszt
 
1. A vajat habosra verjük, hozzáadjuk a cukrot, a juharszirupot, a fűszereket, és a félig keményre vert tejszínhabot.
2. A sütőport elkeverjük a liszt felével, és lassan, óvatosan, de alaposan összekeverjük a masszával. A maradék lisztet fokozatosan hozzáadagoljuk.
3. A tésztát egy belisztezett gyúródeszkán jól átgyúrjuk, golyót formázunk belőle. Letakarjuk, és éjszakára hűtőbe tesszük.
4. Másnap a tésztát jó vékonyra kinyújtjuk, tetszőleges formákat vágunk belőle, és sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük őket. Előmelegített sütőben 200 fokon 10 percig sütjük – és nem tovább!
 

Szólj hozzá!

Címkék: könyv mézeskalács juharszirup


A bejegyzés trackback címe:

https://timoandjulien.blog.hu/api/trackback/id/tr281615983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása