timo&julien

Míg az egyik szabad és intuitív, addig a másik alapos és hagyománytisztelő. Két lelkes szakács. Egy konyhában.

Címkék

áfonyalekvár (1) afrikai harcsa (2) alma (1) almás (1) bacon (4) bagett (3) bárány (2) belsőségek (1) boquet garni (1) bouquet garni (1) brazil dió (1) brokkoli (1) buggyantott tojás (1) bukta (1) burgonya (1) camembert (1) capellini (4) cézársaláta (1) chili (2) crostini (4) csiga (1) csiperke (1) csipsz (1) csirke (2) csirkemáj (1) csirkemell (3) csirkeszárny (1) csülök (1) cukkini (1) desszert (1) dió (1) édesburgonya (1) előétel (2) endívia (1) erdei gomba (3) falatkák (1) fasírozott (1) fasírozott töltelék (1) fehérbor (1) fehércsokoládé (1) feketekagyló (1) flammkuchen (1) fokhagyma (1) fokhagymakrém (1) fokhagymaszósz (1) földimogyoró (1) főzött vaníliakrém (1) füstölt csülök (1) garnéla (3) gemelli (1) Giorgio Locatelli (1) gomba (5) gombóc (1) grana padano (1) grill (2) grillezett tarja (1) grissini (1) gyöngytyúk (2) gyümölcstorta (1) hagymalekvár (1) hal (1) harcsapaprikás (1) hátszín (1) horvátország (1) húsgombóc (1) Jamie Oliver (1) jamie tészta (1) juharszirup (1) kacsamáj (2) kacsamell (3) kapia paprika (1) kecskesajt (1) kékkagyló (1) kifli (1) kifliburgonya (1) kínai (1) kistücsök (1) konfitálás (1) konfitált (1) könyv (1) körte (3) krokett (1) kuszkusz (1) lángos (1) laskagomba (2) lazac (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (1) lepényhal (1) leveles tészta (3) leves (1) libacomb (1) libamájpástétom (2) maghőmérő (1) máj (1) mák (1) mandula (1) marha (2) mascarpone (1) medvehagyma (6) medvehagymapaszta (1) méz (1) mézeskalács (1) mozzarella (1) muffin (4) nyelv (1) nyúl (1) olajbogyó (2) omlós tészta (1) padlizsán (2) paella (1) palacsinta (1) pangasius (1) paradicsom (1) paradicsomszósz (1) parmezán (4) párolt káposzta (1) pástétom (1) peperoni (1) petrezselyemgyökér (1) piskóta (1) pisztráng (1) póréhagyma (1) rebarbara (1) ricotta (1) rizottó (1) rizs (1) rizstészta (1) rókagomba (1) rozskenyér (1) sajt (1) sajtmártás (1) scarmoza (1) serrano sonka (1) sertés (2) sertés szűzpecsenye (1) (1) sous vide (1) spagetti (3) spenót (3) sült gesztenye (1) sült gyümölcsök (1) sült krumpli (1) sült paprika (1) sült tarja (1) sütemény (2) sütőtök (3) szardella (2) szardínia (1) szasimi (1) szelet (1) szilva (1) szilvás lepény (1) szilveszter (1) szójaszósz (3) sztroganoff (1) szűzpecsenye (1) tagliatelle (1) tapas (1) tarja (1) tempura (1) tengeri (1) tészta (2) tilápia (1) tócsni (1) tojás (3) tökmagolaj (3) töltött sütőtök (1) tonhal (1) torta (1) torta di mlele (1) tükörtojás (1) túrós (1) túrós csusza (1) vacsora (2) vajhal (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vesevelő (1) vörös tonhal (2) wok (3) zeller (1) zöldség (3) zöldségek (2) Címkefelhő

Bejegyzések

2009.12.27. 17:57 snaci

Gyöngytyúkleves

Egy kedves barátomtól kaptam egy konyhakész gyöngytyúkot. Ennél jobb ajándékot el sem tudok képzelni karácsony előtt. A jószágot ő maga nevelgette a családi házának udvarán, és azt ajánlotta, hogy levest készítsek belőle. Végül úgy döntöttem, hogy a mája, a melle, és a két felsőcombja kivételével minden mehet a levesbe, de a félretett darabokban láttam még egy kis fantáziát.

 
A leves gyöngytyúkból is úgy készül, mint más húsból, a lényeg a hozzávalók gondos előkészítése, és a türelem.
 
• 1 szépen megtisztított, feldarabolt gyöngytyúk
• 2 szál répa
• 2 szál petrezselyemgyökér
• 1/2 karalábé
• 1/2 zeller
• 1 burgonya
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 vöröshagyma
• néhány levél kelkáposzta
• 1 csokor petrezselyem
• 2 szál kakukkfű
• 1 babérlevél
• 2 szem szegfűszeg
• 10 szem fekete bors
 

1. A jól megmosott húst egy nagy edényben, fedő alatt, hideg vízben – legalább annyit öntsünk rá, hogy lepje el az egészet –, feltesszük főni. Alacsony lángon, óvatosan felforraljuk, a tetején képződő fehér habot többször is eltávolítjuk. Ha szükséges, az elpárolgott mennyiséget pótoljuk.

2. Körülbelül egy óra elteltével tegyük bele a zöldségeket és a csokorba kötött zöldfűszereket (bouquet garni). A szegfűszegeket szúrjuk a hagymába, a borsszemeket, a babérleveleket dobjuk az edénybe. Sózzuk, borsozzuk, majd főzzük további 3-4 órán át.
 
3. Ha elkészült szűrjük le, és zsírtalanítsuk. Ha kell, ismét sózzuk meg. A zöldségeket és a húst a tálalás előtt ízlés szerint vágjuk fel apró darabokra, és porciózzuk ki, vagy hagyjuk egészben, és egy szép tálban tegyük az asztalra, hogy mindenki kedvére válogasson belőle.
 

Szólj hozzá!

Címkék: leves gyöngytyúk bouquet garni


A bejegyzés trackback címe:

https://timoandjulien.blog.hu/api/trackback/id/tr671626580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása