timo&julien

Míg az egyik szabad és intuitív, addig a másik alapos és hagyománytisztelő. Két lelkes szakács. Egy konyhában.

Címkék

áfonyalekvár (1) afrikai harcsa (2) alma (1) almás (1) bacon (4) bagett (3) bárány (2) belsőségek (1) boquet garni (1) bouquet garni (1) brazil dió (1) brokkoli (1) buggyantott tojás (1) bukta (1) burgonya (1) camembert (1) capellini (4) cézársaláta (1) chili (2) crostini (4) csiga (1) csiperke (1) csipsz (1) csirke (2) csirkemáj (1) csirkemell (3) csirkeszárny (1) csülök (1) cukkini (1) desszert (1) dió (1) édesburgonya (1) előétel (2) endívia (1) erdei gomba (3) falatkák (1) fasírozott (1) fasírozott töltelék (1) fehérbor (1) fehércsokoládé (1) feketekagyló (1) flammkuchen (1) fokhagyma (1) fokhagymakrém (1) fokhagymaszósz (1) földimogyoró (1) főzött vaníliakrém (1) füstölt csülök (1) garnéla (3) gemelli (1) Giorgio Locatelli (1) gomba (5) gombóc (1) grana padano (1) grill (2) grillezett tarja (1) grissini (1) gyöngytyúk (2) gyümölcstorta (1) hagymalekvár (1) hal (1) harcsapaprikás (1) hátszín (1) horvátország (1) húsgombóc (1) Jamie Oliver (1) jamie tészta (1) juharszirup (1) kacsamáj (2) kacsamell (3) kapia paprika (1) kecskesajt (1) kékkagyló (1) kifli (1) kifliburgonya (1) kínai (1) kistücsök (1) konfitálás (1) konfitált (1) könyv (1) körte (3) krokett (1) kuszkusz (1) lángos (1) laskagomba (2) lazac (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (1) lepényhal (1) leveles tészta (3) leves (1) libacomb (1) libamájpástétom (2) maghőmérő (1) máj (1) mák (1) mandula (1) marha (2) mascarpone (1) medvehagyma (6) medvehagymapaszta (1) méz (1) mézeskalács (1) mozzarella (1) muffin (4) nyelv (1) nyúl (1) olajbogyó (2) omlós tészta (1) padlizsán (2) paella (1) palacsinta (1) pangasius (1) paradicsom (1) paradicsomszósz (1) parmezán (4) párolt káposzta (1) pástétom (1) peperoni (1) petrezselyemgyökér (1) piskóta (1) pisztráng (1) póréhagyma (1) rebarbara (1) ricotta (1) rizottó (1) rizs (1) rizstészta (1) rókagomba (1) rozskenyér (1) sajt (1) sajtmártás (1) scarmoza (1) serrano sonka (1) sertés (2) sertés szűzpecsenye (1) (1) sous vide (1) spagetti (3) spenót (3) sült gesztenye (1) sült gyümölcsök (1) sült krumpli (1) sült paprika (1) sült tarja (1) sütemény (2) sütőtök (3) szardella (2) szardínia (1) szasimi (1) szelet (1) szilva (1) szilvás lepény (1) szilveszter (1) szójaszósz (3) sztroganoff (1) szűzpecsenye (1) tagliatelle (1) tapas (1) tarja (1) tempura (1) tengeri (1) tészta (2) tilápia (1) tócsni (1) tojás (3) tökmagolaj (3) töltött sütőtök (1) tonhal (1) torta (1) torta di mlele (1) tükörtojás (1) túrós (1) túrós csusza (1) vacsora (2) vajhal (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vesevelő (1) vörös tonhal (2) wok (3) zeller (1) zöldség (3) zöldségek (2) Címkefelhő

Bejegyzések

2010.04.15. 08:00 snaci

Sous vide tojás paradicsompürével

A sous vide technológia nem éppen a házi konyhákra jellemző eljárás, főként a költséges berendezések miatt – mint a vákuumozó, a temperáló készülék és a sokkoló –, de a tojást azért érdemes kipróbálni. Mivel az alapanyag gyárilag csomagolva van, nem kell vákuumozni, csupán egy maghőmérő és kitartó türelem szükséges ahhoz, hogy valami egész más minőséget hozzunk létre néhány szem tojásból. 

 
Szerezzünk jó minőségű tojásokat, személyenként egy-egy elég lesz, hiszen előételt készítünk. Válasszunk olyan edényt, amelyben kényelmesen elférnek az alaposan megmosott tojások. Töltsük fel langyos vízzel úgy, hogy ellepje a tojásokat, és az edény szélére helyezett, erősített maghőmérő vége is beleérjen. Nekem szerencsére éppen volt kampós végű hőmérőm, amit könnyen ráakaszthattam az edény falára úgy, hogy a tű végén található érzékelő ne érjen a lábos aljához.
A tojásokat egy órán keresztül kell pontosan 65 fokon melegíteni. Mivel az alkalmi sous vide berendezésemen nem volt termosztát, így az elektromos szabályzó szerepét magam helyettesítettem. Amikor a lassú melegítés közben a víz hőmérséklete elérte a 65 fokot, akkor lekapcsoltam az egyes fokozatról a tűzhelyt, majd ahogy hűlni kezdett, visszakapcsoltam. Egyszer-egyszer az edényt is le kellett húznom, hogy ne melegedjenek túl a tojások. És ez így ment egy órán át.
 
 
Amikor elkészült, a tojásokat feltörtem, és előmelegített tányérokra csúsztattam. Hogy a sárgája már a tálaláskor is érvényesüljön, egy kicsit megrepesztettem a fehérjét. Tengeri sót őröltem rá, és egy-egy kanál paradicsompürét adtam mellé Egészen új ízek jöttek elő, a sárga krémes, lágy állagú volt, a fehér rész kicsit kocsonyás, szintén nagyon finom. Azt hiszem, ennél nem lesz megállás…
 

1 komment

Címkék: tojás sous vide maghőmérő


A bejegyzés trackback címe:

https://timoandjulien.blog.hu/api/trackback/id/tr311922223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2010.04.30. 00:04:22

ezek szerint volt némi utóhatása a múltkori közös vacsoránknak :)
süti beállítások módosítása