A sous vide technológia nem éppen a házi konyhákra jellemző eljárás, főként a költséges berendezések miatt – mint a vákuumozó, a temperáló készülék és a sokkoló –, de a tojást azért érdemes kipróbálni. Mivel az alapanyag gyárilag csomagolva van, nem kell vákuumozni, csupán egy maghőmérő és kitartó türelem szükséges ahhoz, hogy valami egész más minőséget hozzunk létre néhány szem tojásból.
Szerezzünk jó minőségű tojásokat, személyenként egy-egy elég lesz, hiszen előételt készítünk. Válasszunk olyan edényt, amelyben kényelmesen elférnek az alaposan megmosott tojások. Töltsük fel langyos vízzel úgy, hogy ellepje a tojásokat, és az edény szélére helyezett, erősített maghőmérő vége is beleérjen. Nekem szerencsére éppen volt kampós végű hőmérőm, amit könnyen ráakaszthattam az edény falára úgy, hogy a tű végén található érzékelő ne érjen a lábos aljához.
A tojásokat egy órán keresztül kell pontosan 65 fokon melegíteni. Mivel az alkalmi sous vide berendezésemen nem volt termosztát, így az elektromos szabályzó szerepét magam helyettesítettem. Amikor a lassú melegítés közben a víz hőmérséklete elérte a 65 fokot, akkor lekapcsoltam az egyes fokozatról a tűzhelyt, majd ahogy hűlni kezdett, visszakapcsoltam. Egyszer-egyszer az edényt is le kellett húznom, hogy ne melegedjenek túl a tojások. És ez így ment egy órán át.
Amikor elkészült, a tojásokat feltörtem, és előmelegített tányérokra csúsztattam. Hogy a sárgája már a tálaláskor is érvényesüljön, egy kicsit megrepesztettem a fehérjét. Tengeri sót őröltem rá, és egy-egy kanál paradicsompürét adtam mellé Egészen új ízek jöttek elő, a sárga krémes, lágy állagú volt, a fehér rész kicsit kocsonyás, szintén nagyon finom. Azt hiszem, ennél nem lesz megállás…
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2010.04.30. 00:04:22