timo&julien

Míg az egyik szabad és intuitív, addig a másik alapos és hagyománytisztelő. Két lelkes szakács. Egy konyhában.

Címkék

áfonyalekvár (1) afrikai harcsa (2) alma (1) almás (1) bacon (4) bagett (3) bárány (2) belsőségek (1) boquet garni (1) bouquet garni (1) brazil dió (1) brokkoli (1) buggyantott tojás (1) bukta (1) burgonya (1) camembert (1) capellini (4) cézársaláta (1) chili (2) crostini (4) csiga (1) csiperke (1) csipsz (1) csirke (2) csirkemáj (1) csirkemell (3) csirkeszárny (1) csülök (1) cukkini (1) desszert (1) dió (1) édesburgonya (1) előétel (2) endívia (1) erdei gomba (3) falatkák (1) fasírozott (1) fasírozott töltelék (1) fehérbor (1) fehércsokoládé (1) feketekagyló (1) flammkuchen (1) fokhagyma (1) fokhagymakrém (1) fokhagymaszósz (1) földimogyoró (1) főzött vaníliakrém (1) füstölt csülök (1) garnéla (3) gemelli (1) Giorgio Locatelli (1) gomba (5) gombóc (1) grana padano (1) grill (2) grillezett tarja (1) grissini (1) gyöngytyúk (2) gyümölcstorta (1) hagymalekvár (1) hal (1) harcsapaprikás (1) hátszín (1) horvátország (1) húsgombóc (1) Jamie Oliver (1) jamie tészta (1) juharszirup (1) kacsamáj (2) kacsamell (3) kapia paprika (1) kecskesajt (1) kékkagyló (1) kifli (1) kifliburgonya (1) kínai (1) kistücsök (1) konfitálás (1) konfitált (1) könyv (1) körte (3) krokett (1) kuszkusz (1) lángos (1) laskagomba (2) lazac (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (1) lepényhal (1) leveles tészta (3) leves (1) libacomb (1) libamájpástétom (2) maghőmérő (1) máj (1) mák (1) mandula (1) marha (2) mascarpone (1) medvehagyma (6) medvehagymapaszta (1) méz (1) mézeskalács (1) mozzarella (1) muffin (4) nyelv (1) nyúl (1) olajbogyó (2) omlós tészta (1) padlizsán (2) paella (1) palacsinta (1) pangasius (1) paradicsom (1) paradicsomszósz (1) parmezán (4) párolt káposzta (1) pástétom (1) peperoni (1) petrezselyemgyökér (1) piskóta (1) pisztráng (1) póréhagyma (1) rebarbara (1) ricotta (1) rizottó (1) rizs (1) rizstészta (1) rókagomba (1) rozskenyér (1) sajt (1) sajtmártás (1) scarmoza (1) serrano sonka (1) sertés (2) sertés szűzpecsenye (1) (1) sous vide (1) spagetti (3) spenót (3) sült gesztenye (1) sült gyümölcsök (1) sült krumpli (1) sült paprika (1) sült tarja (1) sütemény (2) sütőtök (3) szardella (2) szardínia (1) szasimi (1) szelet (1) szilva (1) szilvás lepény (1) szilveszter (1) szójaszósz (3) sztroganoff (1) szűzpecsenye (1) tagliatelle (1) tapas (1) tarja (1) tempura (1) tengeri (1) tészta (2) tilápia (1) tócsni (1) tojás (3) tökmagolaj (3) töltött sütőtök (1) tonhal (1) torta (1) torta di mlele (1) tükörtojás (1) túrós (1) túrós csusza (1) vacsora (2) vajhal (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vesevelő (1) vörös tonhal (2) wok (3) zeller (1) zöldség (3) zöldségek (2) Címkefelhő

Bejegyzések

2010.05.10. 07:00 snaci

Sajttorta eperlekvárral

Ennek a gyors tortának az alapját elkészíthetjük omlós tésztából is, de ha erre nincs időnk, vagy kedvünk, akkor tökéletesen megfelel a szekrényből előkapott száraz keksz is. Amikor kivettük a sütőből, még melegen tölthetünk bele lekvár helyett csokoládészirupot, esetleg karamellt.

 
 
 
• 20 dkg Zabfalat, vagy valami hasonló száraz keksz
10 dkg vaj
60 dkg natúr krémsajt (természetesen lehet mascarpone is, de én ezúttal az olcsóbb Medve mellett maradtam)
15 dkg cukor
1 púpozott evőkanál finomliszt
1 citrom lereszelt héja
1 dl tejföl
3 szép nagy tojás
 
A kekszet ledaráljuk, majd összekeverjük az olvasztott vajjal. Miután összeállt, egyenletesen belelapítjuk egy kerek tortaformába, majd 165 fokos sütőben, úgy öt perc alatt kisütjük. Ezzel el is készült a torta alja.
A sütemény masszájához alaposan összekeverjük a krémsajtot a többi hozzávalóval. Egyszerűbb és gyorsabb is, ha mixerrel dolgozunk, de kézzel, fakanállal sem lehetetlen a feladat. Ha elkészült, ráöntjük a torta alapjára, egyenletesen eloszlatjuk rajta, majd jó háromnegyed óra alatt, szintén 165 fokon készre sütjük. A vége felé már figyelni kell, mert a különböző alapanyagok miatt valamennyit változhat a sütés ideje. Szép barna lesz a teteje, ha elkészült, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg!
A tortát ekkor vegyük ki a sütőből, és habzsák, vagy sütemények díszítéséhez használt kinyomó eszköz segítségével, kör alakban, szimmetrikus elrendezésben, nyolc-tíz pontban – attól függően, hogy hány szeletet akarunk – töltsünk bele lekvárt. Ha kihűlt, legalább négy-öt órára tegyük hűtőbe, de jobb, ha egyet ott éjszakázik a fogyasztás előtt. Díszítsük friss gyümölccsel, citromfűvel, porcukorral. Adhatunk mellé egy-egy gombóc fagyit is.
 
 
(A mennyiségek megadásánál Stahl Judit New York-i sajttortájának receptjét vettem alapul.)


 

Szólj hozzá!

Címkék: mascarpone keksz sajttorta eperlekvár


A bejegyzés trackback címe:

https://timoandjulien.blog.hu/api/trackback/id/tr21986993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása