timo&julien

Míg az egyik szabad és intuitív, addig a másik alapos és hagyománytisztelő. Két lelkes szakács. Egy konyhában.

Címkék

áfonyalekvár (1) afrikai harcsa (2) alma (1) almás (1) bacon (4) bagett (3) bárány (2) belsőségek (1) boquet garni (1) bouquet garni (1) brazil dió (1) brokkoli (1) buggyantott tojás (1) bukta (1) burgonya (1) camembert (1) capellini (4) cézársaláta (1) chili (2) crostini (4) csiga (1) csiperke (1) csipsz (1) csirke (2) csirkemáj (1) csirkemell (3) csirkeszárny (1) csülök (1) cukkini (1) desszert (1) dió (1) édesburgonya (1) előétel (2) endívia (1) erdei gomba (3) falatkák (1) fasírozott (1) fasírozott töltelék (1) fehérbor (1) fehércsokoládé (1) feketekagyló (1) flammkuchen (1) fokhagyma (1) fokhagymakrém (1) fokhagymaszósz (1) földimogyoró (1) főzött vaníliakrém (1) füstölt csülök (1) garnéla (3) gemelli (1) Giorgio Locatelli (1) gomba (5) gombóc (1) grana padano (1) grill (2) grillezett tarja (1) grissini (1) gyöngytyúk (2) gyümölcstorta (1) hagymalekvár (1) hal (1) harcsapaprikás (1) hátszín (1) horvátország (1) húsgombóc (1) Jamie Oliver (1) jamie tészta (1) juharszirup (1) kacsamáj (2) kacsamell (3) kapia paprika (1) kecskesajt (1) kékkagyló (1) kifli (1) kifliburgonya (1) kínai (1) kistücsök (1) konfitálás (1) konfitált (1) könyv (1) körte (3) krokett (1) kuszkusz (1) lángos (1) laskagomba (2) lazac (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (1) lepényhal (1) leveles tészta (3) leves (1) libacomb (1) libamájpástétom (2) maghőmérő (1) máj (1) mák (1) mandula (1) marha (2) mascarpone (1) medvehagyma (6) medvehagymapaszta (1) méz (1) mézeskalács (1) mozzarella (1) muffin (4) nyelv (1) nyúl (1) olajbogyó (2) omlós tészta (1) padlizsán (2) paella (1) palacsinta (1) pangasius (1) paradicsom (1) paradicsomszósz (1) parmezán (4) párolt káposzta (1) pástétom (1) peperoni (1) petrezselyemgyökér (1) piskóta (1) pisztráng (1) póréhagyma (1) rebarbara (1) ricotta (1) rizottó (1) rizs (1) rizstészta (1) rókagomba (1) rozskenyér (1) sajt (1) sajtmártás (1) scarmoza (1) serrano sonka (1) sertés (2) sertés szűzpecsenye (1) (1) sous vide (1) spagetti (3) spenót (3) sült gesztenye (1) sült gyümölcsök (1) sült krumpli (1) sült paprika (1) sült tarja (1) sütemény (2) sütőtök (3) szardella (2) szardínia (1) szasimi (1) szelet (1) szilva (1) szilvás lepény (1) szilveszter (1) szójaszósz (3) sztroganoff (1) szűzpecsenye (1) tagliatelle (1) tapas (1) tarja (1) tempura (1) tengeri (1) tészta (2) tilápia (1) tócsni (1) tojás (3) tökmagolaj (3) töltött sütőtök (1) tonhal (1) torta (1) torta di mlele (1) tükörtojás (1) túrós (1) túrós csusza (1) vacsora (2) vajhal (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vesevelő (1) vörös tonhal (2) wok (3) zeller (1) zöldség (3) zöldségek (2) Címkefelhő

Bejegyzések

2010.09.15. 13:46 snaci

Cukkinis, szalonnás, kápiás gemelli

Akkor szoktam ilyen tésztát csinálni, amikor egészen zsenge cukkinit találok, mint például most. Ezek a darabok alig voltak vastagabbak egy szál virslinél, vettem is vagy tizenötöt belőlük. Ha nagyobb a cukkini, akkor is elkészíthető az étel, csak előtte hosszában felezzük meg a zöldségeket, és úgy vágjuk fel átlósan apróbb darabokra. Figyeljünk, hogy ne legyen keserű a héja, ha annak ítéljük, spárgahámozóval tisztítsuk meg.

 
 
• négy vékony szelet bacon
• két marék felaprított cukkini
• egy fél kápia paprika apróra kockázva
• két gerezd fokhagyma
 
• 300 gramm durumlisztből készült tészta (ez éppen gemelli volt)
• 30 gramm vaj
• 1 deciliter főzőtejszín, esetleg helyette mascarpone sajt
 
• egy kevés olívaolaj
• tengeri só, bors
• parmezánforgács
• igény szerint frissen őrölt csili
 
A felcsíkozott szalonnákat egy kevés olajjal meglocsolva egy nagy serpenyőben, esetleg wokban megpirítjuk. Rádobjuk az apróra kockázott kápiát és a fél centiméteresre szeletelt cukkinit, sózzuk, borsozzuk, majd folyamatos forgatás, rázogatás közben a zöldségeket is megpirítjuk. A végén belekeverjük a felaprított fokhagymát is.
Közben feltesszük a tésztát sós, lobogó vízbe, és az előírás szerint megfőzzük. Egy kis lábosban összeforraljuk a vajat és a főzőtejszínt. A kész tésztát leszűrjük és hozzákeverjük a vajas tejszínt, ha sűrű, akkor a főzőlével lazítjuk. (Egy bögrényi főzőlevet mindig tegyünk félre, mert jól jön ilyenkor, de a maradék tészta későbbi felmelegítésénél sem árt, ha kéznél van egy-két kanálnyi.)
Tálalásnál a tésztát tegyük alulra, kanalazzuk rá a pirított cukkinit, locsoljuk meg egy kis olíva olajjal és díszítsük parmezánforgácsokkal. Igény szerint sózzuk, vagy őröljünk rá csilipaprikát.
 

Szólj hozzá!

Címkék: cukkini bacon gemelli kapia paprika


A bejegyzés trackback címe:

https://timoandjulien.blog.hu/api/trackback/id/tr242297974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása