Omlós tésztát készítünk, amit mindig érdemes nagyobb adagban legyártani, mert egy bizonyos ideig tárolható, illetve fagyasztható. A képen látható kisebb, málnás tortácska a nagyobb, barackos torta maradékából készült. Válasszunk mindig szezonális gyümölcsöt, amit alaposan megmosva, szépen megtisztítva és egyenletesen feldarabolva készítsünk elő.
Tészta egy tortához
220 gramm liszt
110 gramm vaj
70 gramm porcukor
1 tojás
A hozzávalókból gyorsan tésztát gyúrunk, majd betesszük a hűtőbe fél órára. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát kinyújtjuk és a kerek (28 centiméteres), kilisztezett, kivajazott tortaformába tesszük. Ezután alufóliával kibéleljük és valamilyen súlyt, babot, rizst szórunk bele, hogy sütés közben ne púposodjon fel. Körülbelül húsz perc alatt szép barnára sütjük, félidőben az alufóliát levesszük.
A tortába főzött vaníliakrémet töltünk, majd ráhelyezzük a gyümölcsöket, és egész vékonyan megkenjük áttetsző aszpikkal.
A krémhez
2 deciliter tej
2 evőkanál liszt
10 dkg olvasztott vaj
10 dkg porcukor
1 vaníliarúd kikaparva (esetleg vaníliacukor, illetve aroma)
A lisztet a tejjel folyamatos keverés közben, lassú lángon krémmé főzzük, majd teljesen kihűtjük. Ekkor hozzákeverjük a vajat, a cukrot és a vaníliamagokat. Felhasználásig hűtőben tároljuk.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.