timo&julien

Míg az egyik szabad és intuitív, addig a másik alapos és hagyománytisztelő. Két lelkes szakács. Egy konyhában.

Címkék

áfonyalekvár (1) afrikai harcsa (2) alma (1) almás (1) bacon (4) bagett (3) bárány (2) belsőségek (1) boquet garni (1) bouquet garni (1) brazil dió (1) brokkoli (1) buggyantott tojás (1) bukta (1) burgonya (1) camembert (1) capellini (4) cézársaláta (1) chili (2) crostini (4) csiga (1) csiperke (1) csipsz (1) csirke (2) csirkemáj (1) csirkemell (3) csirkeszárny (1) csülök (1) cukkini (1) desszert (1) dió (1) édesburgonya (1) előétel (2) endívia (1) erdei gomba (3) falatkák (1) fasírozott (1) fasírozott töltelék (1) fehérbor (1) fehércsokoládé (1) feketekagyló (1) flammkuchen (1) fokhagyma (1) fokhagymakrém (1) fokhagymaszósz (1) földimogyoró (1) főzött vaníliakrém (1) füstölt csülök (1) garnéla (3) gemelli (1) Giorgio Locatelli (1) gomba (5) gombóc (1) grana padano (1) grill (2) grillezett tarja (1) grissini (1) gyöngytyúk (2) gyümölcstorta (1) hagymalekvár (1) hal (1) harcsapaprikás (1) hátszín (1) horvátország (1) húsgombóc (1) Jamie Oliver (1) jamie tészta (1) juharszirup (1) kacsamáj (2) kacsamell (3) kapia paprika (1) kecskesajt (1) kékkagyló (1) kifli (1) kifliburgonya (1) kínai (1) kistücsök (1) konfitálás (1) konfitált (1) könyv (1) körte (3) krokett (1) kuszkusz (1) lángos (1) laskagomba (2) lazac (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (1) lepényhal (1) leveles tészta (3) leves (1) libacomb (1) libamájpástétom (2) maghőmérő (1) máj (1) mák (1) mandula (1) marha (2) mascarpone (1) medvehagyma (6) medvehagymapaszta (1) méz (1) mézeskalács (1) mozzarella (1) muffin (4) nyelv (1) nyúl (1) olajbogyó (2) omlós tészta (1) padlizsán (2) paella (1) palacsinta (1) pangasius (1) paradicsom (1) paradicsomszósz (1) parmezán (4) párolt káposzta (1) pástétom (1) peperoni (1) petrezselyemgyökér (1) piskóta (1) pisztráng (1) póréhagyma (1) rebarbara (1) ricotta (1) rizottó (1) rizs (1) rizstészta (1) rókagomba (1) rozskenyér (1) sajt (1) sajtmártás (1) scarmoza (1) serrano sonka (1) sertés (2) sertés szűzpecsenye (1) (1) sous vide (1) spagetti (3) spenót (3) sült gesztenye (1) sült gyümölcsök (1) sült krumpli (1) sült paprika (1) sült tarja (1) sütemény (2) sütőtök (3) szardella (2) szardínia (1) szasimi (1) szelet (1) szilva (1) szilvás lepény (1) szilveszter (1) szójaszósz (3) sztroganoff (1) szűzpecsenye (1) tagliatelle (1) tapas (1) tarja (1) tempura (1) tengeri (1) tészta (2) tilápia (1) tócsni (1) tojás (3) tökmagolaj (3) töltött sütőtök (1) tonhal (1) torta (1) torta di mlele (1) tükörtojás (1) túrós (1) túrós csusza (1) vacsora (2) vajhal (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vesevelő (1) vörös tonhal (2) wok (3) zeller (1) zöldség (3) zöldségek (2) Címkefelhő

Bejegyzések

2012.08.20. 21:27 snaci

Lepényre az érett szilvával!

Egészen könnyű, finom ennek a lepénynek a tésztája attól, hogy liszt alig van benne, túró viszont annál inkább. Érdemes más gyümölcsökkel is kipróbálni, én azt hiszen, a fügével folytatom.

lepeny01.jpg

Úgy nettó 80 dkg magozott, felezett szilvát, esetleg ringlót megszórunk 4-5 dkg porcukorral, kicsit átforgatjuk, majd félretesszük. A tésztához összekeverjük a következőket: 8 dkg liszt (tényleg nem több), fél csomag sütőpor, 10 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 20 dkg túró, 3 tojás sárgája, 10 dkg vaj. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a masszához keverjük.

lepeny02.jpg

A lepénynek kiválasztott formát (nálam kb. 20x30 centiméteres méretű volt) kivajazzuk és zsemlemorzsával megszórjuk, jusson mindenhová, az oldalára is. A sütőt 180 fokra melegítjük. A tésztát egyenletesen elosztjuk az edényben, rászórjuk – ugyancsak egyenletesen – a szilvákat, dobunk rá néhány apró kockányi vajat és a tetejét is meghintjük finoman morzsával. Úgy harminc percet adunk neki az előmelegített sütőben.
 
Mint utóbb kommentben nagyon helyesen jelezték: a fél óra nem mindig elég. Sütőtől, alapanyagtól, és természetesen egyéni ízléstől függően a teljes átsüléshez akár 45 percnek is el kell telnie. És vegyük figyelembe azt is, hogy a sütőből kivéve ahogy hűl, úgy lesz tömörebb a lepény állaga. Érdemes egy kicsit várni a szeleteléssel.
Hozzávalók egy lepényhez:
• nettó 80 dkg tisztított, felezett szilva
• 4-5 dkg porcukor
• 8 dkg liszt
• fél csomag sütőpor
• 10 dkg porcukor
• 1 tasak vaníliás cukor
• 20 dkg friss túró
• 3 tojás
• 10 dkg vaj
• zsemlemorzsa
• diónyi vaj 

5 komment

Címkék: szilva lepény szilvás lepény


A bejegyzés trackback címe:

http://timoandjulien.blog.hu/api/trackback/id/tr384722206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Annamarias 2012.08.24. 18:41:20

Fergetegesen finom,(nem szórtam a tetejére zsemlemorzsát hanem csak egy kis fahéjat és az egyébként sem sok cukoradagot is megfeleztem) isteni, remek, csodás desszert!!! Kb. 10 perc alatt össze lehet állítani:)

VLADISZLAV 2012.09.02. 11:57:14

Ízlik nekünk is, már harmadjára csináltam meg. Észrevételnek annyi, hogy a jól előmelegített sütőben nekem pont 45 perc kell a teljes sütéshez, a 30 perc kevés szerintem. Ill. meg kell várni, hogy teljesen kihűljön és csak akkor szeletelni és fogyasztani, mert melegen még lágy a tésztája.

snaci 2012.09.20. 17:09:22

Köszönöm a fontos és tanulságos észrevételeket. Be is építem a posztba őket.

viragimado 2014.07.30. 10:06:20

Sziasztok!

Miért nem látunk újabb posztokat? Már nem frissül az oldal? Kár lenne!

Éva

vladiszlav 2016.07.09. 12:50:46

Ma megcsináltam sárgabarackkal. Úgy is nagyon jó lett.