Bár az alapanyagokat tekintve egy egyszerű töltött sütőtökről van szó, az étel mégis úgy néz ki, mint valami különlegesség. Nem nehéz összerakni, de néhány fémgyűrűre szükség lesz a kisütéséhez.
Mint sok minden, idén a sütőtök szezonja is korábban jött el, a piacokon és a multiknál is kedvünkre válogathatunk. Ez most azért fontos, mert olyan tökre lesz szükségünk, amelyiknek viszonylag hosszú a szár felőli, hengeres része – ebből vágjuk le a karikákhoz szükséges darabokat.
Az eszközigényről. Én úgynevezett fánkkiszúrót használtam a sütőtök formázásához és kisütéséhez, a gyűrűk közepét pedig pogácsaszaggatóval lyukasztottam ki. A külső átmérő 9, a belső 4,5 centiméter volt. Lehet kapni speciális ételgyűrűket is, de nekem ez van itthon és nem volt vele bajom.
Tehát úgy válasszunk tököt, hogy az elvékonyodó, általában mag nélküli része egy szép darabon legalább olyan vastag legyen, mint a nagyobb fémgyűrűnk. És gondoljunk arra is, hogy a zöldség meghámozásánál valamelyest vékonyodik még.
Négy tortácskát készítünk, ehhez szeljünk le nyolc darab, körülbelül egy centi vastag szeletet a tökből. Szúrjunk ki szabályos köröket nagyobb szaggatóval, majd mindegyik közepét kiszúrva készítsük elő a gyűrűket.
A töltelék nálam fasírozottnak való töltelék volt (0,5 kg darált sertéshús, 2 beáztatott, majd kinyomkodott zsemle, egy fej hagyma apróra vágva, megdinsztelve, só, bors, majoránna, fokhagyma, petrezselyem, egy tojás) de ez igény szerint variálható, a lényeg, hogy a sütés után akkor se essen szét, ha leemeljük a fémgyűrűt, tehát tojást például célszerű tenni bele. Fél kiló húst kevertem be, de még a fele sem ment bele a négy tortába, úgyhogy a többiből másnap fasírozott lett.
A sütőt 180 fokra melegítjük. Egy tepsibe sütőpapírt terítünk, elhelyezzük a kivajazott ételgyűrűket. Mindegyik aljába teszünk egy sütőtökgyűrűt, a lyukat – ezen távozhat a felesleges nedvesség –, egy bacon szalonnával lefedjük. Ekkor jöhet a töltelék – jól tömörítve –, majd a tetejére a másik gyűrű. Egy fél bacont összetekerve mindegyik torta tetejébe nyomunk, ebbe tűzünk egy kis szál friss rozmaringot. A tetejére dobhatunk egy kevés vajat, majd mehet a sütőbe úgy 30-40 percre. Szerintem magában, kötet nélkül is megállja a helyét, de én sütöttem mellé kockára vágott krumplit, szép nevén pommes parmentier-t. A formázás során leeső és kieső sütőtökdarabokat is a torták mellé tettem, azok is elfogytak szépen az este során.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.