timo&julien

Míg az egyik szabad és intuitív, addig a másik alapos és hagyománytisztelő. Két lelkes szakács. Egy konyhában.

Címkék

áfonyalekvár (1) afrikai harcsa (2) alma (1) almás (1) bacon (4) bagett (3) bárány (2) belsőségek (1) boquet garni (1) bouquet garni (1) brazil dió (1) brokkoli (1) buggyantott tojás (1) bukta (1) burgonya (1) camembert (1) capellini (4) cézársaláta (1) chili (2) crostini (4) csiga (1) csiperke (1) csipsz (1) csirke (2) csirkemáj (1) csirkemell (3) csirkeszárny (1) csülök (1) cukkini (1) desszert (1) dió (1) édesburgonya (1) előétel (2) endívia (1) erdei gomba (3) falatkák (1) fasírozott (1) fasírozott töltelék (1) fehérbor (1) fehércsokoládé (1) feketekagyló (1) flammkuchen (1) fokhagyma (1) fokhagymakrém (1) fokhagymaszósz (1) földimogyoró (1) főzött vaníliakrém (1) füstölt csülök (1) garnéla (3) gemelli (1) Giorgio Locatelli (1) gomba (5) gombóc (1) grana padano (1) grill (2) grillezett tarja (1) grissini (1) gyöngytyúk (2) gyümölcstorta (1) hagymalekvár (1) hal (1) harcsapaprikás (1) hátszín (1) horvátország (1) húsgombóc (1) Jamie Oliver (1) jamie tészta (1) juharszirup (1) kacsamáj (2) kacsamell (3) kapia paprika (1) kecskesajt (1) kékkagyló (1) kifli (1) kifliburgonya (1) kínai (1) kistücsök (1) konfitálás (1) konfitált (1) könyv (1) körte (3) krokett (1) kuszkusz (1) lángos (1) laskagomba (2) lazac (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (1) lepényhal (1) leveles tészta (3) leves (1) libacomb (1) libamájpástétom (2) maghőmérő (1) máj (1) mák (1) mandula (1) marha (2) mascarpone (1) medvehagyma (6) medvehagymapaszta (1) méz (1) mézeskalács (1) mozzarella (1) muffin (4) nyelv (1) nyúl (1) olajbogyó (2) omlós tészta (1) padlizsán (2) paella (1) palacsinta (1) pangasius (1) paradicsom (1) paradicsomszósz (1) parmezán (4) párolt káposzta (1) pástétom (1) peperoni (1) petrezselyemgyökér (1) piskóta (1) pisztráng (1) póréhagyma (1) rebarbara (1) ricotta (1) rizottó (1) rizs (1) rizstészta (1) rókagomba (1) rozskenyér (1) sajt (1) sajtmártás (1) scarmoza (1) serrano sonka (1) sertés (2) sertés szűzpecsenye (1) (1) sous vide (1) spagetti (3) spenót (3) sült gesztenye (1) sült gyümölcsök (1) sült krumpli (1) sült paprika (1) sült tarja (1) sütemény (2) sütőtök (3) szardella (2) szardínia (1) szasimi (1) szelet (1) szilva (1) szilvás lepény (1) szilveszter (1) szójaszósz (3) sztroganoff (1) szűzpecsenye (1) tagliatelle (1) tapas (1) tarja (1) tempura (1) tengeri (1) tészta (2) tilápia (1) tócsni (1) tojás (3) tökmagolaj (3) töltött sütőtök (1) tonhal (1) torta (1) torta di mlele (1) tükörtojás (1) túrós (1) túrós csusza (1) vacsora (2) vajhal (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vesevelő (1) vörös tonhal (2) wok (3) zeller (1) zöldség (3) zöldségek (2) Címkefelhő

Bejegyzések

2012.11.21. 21:21 snaci

Almás-túrós szelet

Amikor dübörgött a szilvaszezon, sütöttem egy szilvás-túrós lepényt, ami nagy karriert futott be az ismerősök, barátok körében. Ami a friss gyümölcsöt illeti, a hazaiak közül lassan már csak az alma marad, ezért most egy ilyen sütemény következik.

almas02.jpg

De nem arról van szó, hogy egyszerűen más gyümölcsöt használunk, ez egy másik recept. Az alapja a toszkán almatorta (torta di mele), aminek leírását egy blogon találtam, de mivel jó emlékek kötődtek a szilvás-túrós süteményhez, nem mellesleg volt otthon egy lejárat előtti túróm, ezért azt is belekevertem. A cukrot az eredeti receptben soknak tartottam, ezért a harmadát elhagytam, de mondhatom, így is elég édes lett. A fahéj adta magát.

 

Hozzávalók:

• 1 kilogramm (bruttó) alma
• 1 citrom leve
• 1 vaníliás cukor
• 1 teáskanál őrölt fahéj

 

• 100 gramm átszitált liszt
• 1/2 csomag sütőpor
• 2 tojás
• 200 gramm cukor
• 2 vaníliás cukor
• 100 gramm olvasztott vaj
• 100 ml tej
• 250 gramm túró

Az almákat meghámozzuk, negyedeljük, kimagozzuk, majd vékony szeletekre vágjuk, és megforgatjuk a citromlében. Rászórunk egy csomag vaníliás cukrot és egy teáskanálnyi fahéjat, összekeverjük, majd félretesszük.

Minden további hozzávalót összekeverünk egy nagyobb edényben, gondolva arra, hogy a tálba még az almának is bele kell férnie. Előkészítünk egy tepsit, egy sütőformát, vagy egy jénai tálat. (Én egy 28x16 centis jénait használtam.) Az edényt vagy kivajazzuk, és mindenhol megszórjuk zsemlemorzsával, vagy kibéleljük sütőpapírral, amit én szintén meg szoktam még vajazni. Az almát ekkor összekeverjük a masszával, és belekanalazzuk az edénybe. Előmelegített sütőbe tesszük és 180 fokon egy órán át sütjük. Ha a teteje idő előtt nagyon pirulni kezd, akkor takarjuk le alufóliával. Ha elkészült, egy kicsit hagyjuk hűlni, de ne várjunk sokáig, mert melegen a legjobb. Finom, krémes, fahéjas íz, a szélén egy kicsit karamellizálódva. Tényleg érdemes kipróbálni.

Szólj hozzá!

Címkék: túrós szelet almás torta di mlele


A bejegyzés trackback címe:

https://timoandjulien.blog.hu/api/trackback/id/tr944918993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása