timo&julien

Míg az egyik szabad és intuitív, addig a másik alapos és hagyománytisztelő. Két lelkes szakács. Egy konyhában.

Címkék

áfonyalekvár (1) afrikai harcsa (2) alma (1) almás (1) bacon (4) bagett (3) bárány (2) belsőségek (1) boquet garni (1) bouquet garni (1) brazil dió (1) brokkoli (1) buggyantott tojás (1) bukta (1) burgonya (1) camembert (1) capellini (4) cézársaláta (1) chili (2) crostini (4) csiga (1) csiperke (1) csipsz (1) csirke (2) csirkemáj (1) csirkemell (3) csirkeszárny (1) csülök (1) cukkini (1) desszert (1) dió (1) édesburgonya (1) előétel (2) endívia (1) erdei gomba (3) falatkák (1) fasírozott (1) fasírozott töltelék (1) fehérbor (1) fehércsokoládé (1) feketekagyló (1) flammkuchen (1) fokhagyma (1) fokhagymakrém (1) fokhagymaszósz (1) földimogyoró (1) főzött vaníliakrém (1) füstölt csülök (1) garnéla (3) gemelli (1) Giorgio Locatelli (1) gomba (5) gombóc (1) grana padano (1) grill (2) grillezett tarja (1) grissini (1) gyöngytyúk (2) gyümölcstorta (1) hagymalekvár (1) hal (1) harcsapaprikás (1) hátszín (1) horvátország (1) húsgombóc (1) Jamie Oliver (1) jamie tészta (1) juharszirup (1) kacsamáj (2) kacsamell (3) kapia paprika (1) kecskesajt (1) kékkagyló (1) kifli (1) kifliburgonya (1) kínai (1) kistücsök (1) konfitálás (1) konfitált (1) könyv (1) körte (3) krokett (1) kuszkusz (1) lángos (1) laskagomba (2) lazac (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (1) lepényhal (1) leveles tészta (3) leves (1) libacomb (1) libamájpástétom (2) maghőmérő (1) máj (1) mák (1) mandula (1) marha (2) mascarpone (1) medvehagyma (6) medvehagymapaszta (1) méz (1) mézeskalács (1) mozzarella (1) muffin (4) nyelv (1) nyúl (1) olajbogyó (2) omlós tészta (1) padlizsán (2) paella (1) palacsinta (1) pangasius (1) paradicsom (1) paradicsomszósz (1) parmezán (4) párolt káposzta (1) pástétom (1) peperoni (1) petrezselyemgyökér (1) piskóta (1) pisztráng (1) póréhagyma (1) rebarbara (1) ricotta (1) rizottó (1) rizs (1) rizstészta (1) rókagomba (1) rozskenyér (1) sajt (1) sajtmártás (1) scarmoza (1) serrano sonka (1) sertés (2) sertés szűzpecsenye (1) (1) sous vide (1) spagetti (3) spenót (3) sült gesztenye (1) sült gyümölcsök (1) sült krumpli (1) sült paprika (1) sült tarja (1) sütemény (2) sütőtök (3) szardella (2) szardínia (1) szasimi (1) szelet (1) szilva (1) szilvás lepény (1) szilveszter (1) szójaszósz (3) sztroganoff (1) szűzpecsenye (1) tagliatelle (1) tapas (1) tarja (1) tempura (1) tengeri (1) tészta (2) tilápia (1) tócsni (1) tojás (3) tökmagolaj (3) töltött sütőtök (1) tonhal (1) torta (1) torta di mlele (1) tükörtojás (1) túrós (1) túrós csusza (1) vacsora (2) vajhal (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vesevelő (1) vörös tonhal (2) wok (3) zeller (1) zöldség (3) zöldségek (2) Címkefelhő

Bejegyzések

2012.11.21. 21:21 snaci

Almás-túrós szelet

Amikor dübörgött a szilvaszezon, sütöttem egy szilvás-túrós lepényt, ami nagy karriert futott be az ismerősök, barátok körében. Ami a friss gyümölcsöt illeti, a hazaiak közül lassan már csak az alma marad, ezért most egy ilyen sütemény következik.

almas02.jpg

De nem arról van szó, hogy egyszerűen más gyümölcsöt használunk, ez egy másik recept. Az alapja a toszkán almatorta (torta di mele), aminek leírását egy blogon találtam, de mivel jó emlékek kötődtek a szilvás-túrós süteményhez, nem mellesleg volt otthon egy lejárat előtti túróm, ezért azt is belekevertem. A cukrot az eredeti receptben soknak tartottam, ezért a harmadát elhagytam, de mondhatom, így is elég édes lett. A fahéj adta magát.

 

Hozzávalók:

• 1 kilogramm (bruttó) alma
• 1 citrom leve
• 1 vaníliás cukor
• 1 teáskanál őrölt fahéj

 

• 100 gramm átszitált liszt
• 1/2 csomag sütőpor
• 2 tojás
• 200 gramm cukor
• 2 vaníliás cukor
• 100 gramm olvasztott vaj
• 100 ml tej
• 250 gramm túró

Az almákat meghámozzuk, negyedeljük, kimagozzuk, majd vékony szeletekre vágjuk, és megforgatjuk a citromlében. Rászórunk egy csomag vaníliás cukrot és egy teáskanálnyi fahéjat, összekeverjük, majd félretesszük.

Minden további hozzávalót összekeverünk egy nagyobb edényben, gondolva arra, hogy a tálba még az almának is bele kell férnie. Előkészítünk egy tepsit, egy sütőformát, vagy egy jénai tálat. (Én egy 28x16 centis jénait használtam.) Az edényt vagy kivajazzuk, és mindenhol megszórjuk zsemlemorzsával, vagy kibéleljük sütőpapírral, amit én szintén meg szoktam még vajazni. Az almát ekkor összekeverjük a masszával, és belekanalazzuk az edénybe. Előmelegített sütőbe tesszük és 180 fokon egy órán át sütjük. Ha a teteje idő előtt nagyon pirulni kezd, akkor takarjuk le alufóliával. Ha elkészült, egy kicsit hagyjuk hűlni, de ne várjunk sokáig, mert melegen a legjobb. Finom, krémes, fahéjas íz, a szélén egy kicsit karamellizálódva. Tényleg érdemes kipróbálni.

Szólj hozzá!

Címkék: túrós szelet almás torta di mlele


2012.09.20. 22:30 snaci

Sütőtökös tortácskák

Bár az alapanyagokat tekintve egy egyszerű töltött sütőtökről van szó, az étel mégis úgy néz ki, mint valami különlegesség. Nem nehéz összerakni, de néhány fémgyűrűre szükség lesz a kisütéséhez.

0301010013.JPG

Mint sok minden, idén a sütőtök szezonja is korábban jött el, a piacokon és a multiknál is kedvünkre válogathatunk. Ez most azért fontos, mert olyan tökre lesz szükségünk, amelyiknek viszonylag hosszú a szár felőli, hengeres része – ebből vágjuk le a karikákhoz szükséges darabokat.

1209150016.JPG

Az eszközigényről. Én úgynevezett fánkkiszúrót használtam a sütőtök formázásához és kisütéséhez, a gyűrűk közepét pedig pogácsaszaggatóval lyukasztottam ki. A külső átmérő 9, a belső 4,5 centiméter volt. Lehet kapni speciális ételgyűrűket is, de nekem ez van itthon és nem volt vele bajom.

Tehát úgy válasszunk tököt, hogy az elvékonyodó, általában mag nélküli része egy szép darabon legalább olyan vastag legyen, mint a nagyobb fémgyűrűnk. És gondoljunk arra is, hogy a zöldség meghámozásánál valamelyest vékonyodik még.

1209150017.JPG

Négy tortácskát készítünk, ehhez szeljünk le nyolc darab, körülbelül egy centi vastag szeletet a tökből. Szúrjunk ki szabályos köröket nagyobb szaggatóval, majd mindegyik közepét kiszúrva készítsük elő a gyűrűket.

tok01.jpg

A töltelék nálam fasírozottnak való töltelék volt (0,5 kg darált sertéshús, 2 beáztatott, majd kinyomkodott zsemle, egy fej hagyma apróra vágva, megdinsztelve, só, bors, majoránna, fokhagyma, petrezselyem, egy tojás) de ez igény szerint variálható, a lényeg, hogy a sütés után akkor se essen szét, ha leemeljük a fémgyűrűt, tehát tojást például célszerű tenni bele. Fél kiló húst kevertem be, de még a fele sem ment bele a négy tortába, úgyhogy a többiből másnap fasírozott lett.

tokos03.jpg

A sütőt 180 fokra melegítjük. Egy tepsibe sütőpapírt terítünk, elhelyezzük a kivajazott ételgyűrűket. Mindegyik aljába teszünk egy sütőtökgyűrűt, a lyukat – ezen távozhat a felesleges nedvesség –, egy bacon szalonnával lefedjük. Ekkor jöhet a töltelék – jól tömörítve –, majd a tetejére a másik gyűrű. Egy fél bacont összetekerve mindegyik torta tetejébe nyomunk, ebbe tűzünk egy kis szál friss rozmaringot. A tetejére dobhatunk egy kevés vajat, majd mehet a sütőbe úgy 30-40 percre. Szerintem magában, kötet nélkül is megállja a helyét, de én sütöttem mellé kockára vágott krumplit, szép nevén pommes parmentier-t. A formázás során leeső és kieső sütőtökdarabokat is a torták mellé tettem, azok is elfogytak szépen az este során.

tokos02.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: töltött sütőtök fasírozott töltelék


2012.08.27. 22:21 snaci

A tarjában nem csalódtunk

Az idei nyár slágere nálunk kétségkívül a tarja volt. Készüljön grillen vagy serpenyőben, süljön faszénen, gázon vagy főzőlapon, nem okoz csalódást – persze ha jól vásároltunk, jól fűszereztünk és jól odafigyeltünk az elkészítése közben.

uccso.jpg 

A megfelelő alapanyag beszerzésével kezdődik minden. Akkor tökéletes, ha a vágási felületen látható zsírszövetek szépen márványosan szövik át a húst, és lehetőleg nem alkotnak nagyobb csomókat a tarjában. Én szeretek nagyobb, csont nélküli darabot venni és magam kanyarítom le a másfél-két centiméteres szeleteket. Vágás után a hús ugyan kiterül egy kicsit, de sütés közben újra összeugrik, így a tálaláskor is szép vastag marad. Klopfolni tilos. Keressünk egy jó hentest vagy találjunk jó minőségű, vákuumcsomagolt húst megbízhatónak tartott cégtől. Tapasztalatom szerint a hűtőpultokba dobált, szeletelt, csomagolt tarja gyakrabban okoz csalódást, mint örömet a konyhában.

 tarja03.jpg

Idén nyáron nem hagytam sok időt a pácolásra, általában sütés előtt egy-két órával fűszereztem be a húst. Nincs titkos, állandó keverékem, ötletszerűen használok sót, borsot, piros fűszerpaprikát, zúzott fokhagymát, kurkumát, olívaolajat, ecetet, citromlevet, mustárt, majorannát, zöldfűszereket. Persze nem mindent egyszerre. Csak bátran, de mindenből módjával, úgy, hogy később is emlékezzünk egy-egy jól sikerült keverékre.

191899_426991620673568_1901699817_o.jpg

Sütés előtt időben vegyük ki a húst a hűtőből, hagyjunk neki időt a felmelegedésre, hogy ne hidegen kerüljön a tűzre. Én erős lángon, illetve parázson kezdem a sütést mindkét oldalon, majd kicsit mérséklem a tűz erejét. Egy pillanatra sem hagyom ott a tarját, a serpenyőt rázogatom, ha grillezem, akkor a szeleteket figyelem, forgatom. Együtt kell lenni az étellel, mert tapintással, nyomogatással lehet csak megállapítani, hogy mikor készült el. Ez lehet öt-tíz perc is, függ a tűztől a szeletek vastagságától, az edénytől, meg ki tudja, még mitől. És végül: ha elkészültünk, hagyjunk néhány percet a tarja pihentetésére. Takarjuk le, tegyük félre és várjuk meg, míg a nedvesség újra szépen átjárja a húst.

 tarja02.jpg

Az egyik kedvenc köretünk a wokban pirított zöldég. A nyitóképen látható körethez például cukkíni, kápia paprika és retek elegyét pirítottam meg kevés olívaolajon, majd amikor már majdnem elkészült, megszórtam fokhagyma, petrezselyem, friss bazsalikom, kakukkfű és citromhéj apróra vágott keverékével. Idény és igény szerint használhatunk apróra vágott sárgarépát, paszternákot, gombát, póréhagymát, újhagymát padlizsánt, főtt kukoricát, hogy csak néhány ötletet adjak. Egy-két fokhagymás pirítós – én a rozsbagettet kedvelem –, jól megy mellé.

Szólj hozzá!

Címkék: sült tarja grillezett tarja


2012.08.20. 21:27 snaci

Lepényre az érett szilvával!

Egészen könnyű, finom ennek a lepénynek a tésztája attól, hogy liszt alig van benne, túró viszont annál inkább. Érdemes más gyümölcsökkel is kipróbálni, én azt hiszen, a fügével folytatom.

lepeny01.jpg

Úgy nettó 80 dkg magozott, felezett szilvát, esetleg ringlót megszórunk 4-5 dkg porcukorral, kicsit átforgatjuk, majd félretesszük. A tésztához összekeverjük a következőket: 8 dkg liszt (tényleg nem több), fél csomag sütőpor, 10 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 20 dkg túró, 3 tojás sárgája, 10 dkg vaj. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a masszához keverjük.

lepeny02.jpg

A lepénynek kiválasztott formát (nálam kb. 20x30 centiméteres méretű volt) kivajazzuk és zsemlemorzsával megszórjuk, jusson mindenhová, az oldalára is. A sütőt 180 fokra melegítjük. A tésztát egyenletesen elosztjuk az edényben, rászórjuk – ugyancsak egyenletesen – a szilvákat, dobunk rá néhány apró kockányi vajat és a tetejét is meghintjük finoman morzsával. Úgy harminc percet adunk neki az előmelegített sütőben.
 
Mint utóbb kommentben nagyon helyesen jelezték: a fél óra nem mindig elég. Sütőtől, alapanyagtól, és természetesen egyéni ízléstől függően a teljes átsüléshez akár 45 percnek is el kell telnie. És vegyük figyelembe azt is, hogy a sütőből kivéve ahogy hűl, úgy lesz tömörebb a lepény állaga. Érdemes egy kicsit várni a szeleteléssel.
Hozzávalók egy lepényhez:
• nettó 80 dkg tisztított, felezett szilva
• 4-5 dkg porcukor
• 8 dkg liszt
• fél csomag sütőpor
• 10 dkg porcukor
• 1 tasak vaníliás cukor
• 20 dkg friss túró
• 3 tojás
• 10 dkg vaj
• zsemlemorzsa
• diónyi vaj 

5 komment

Címkék: szilva lepény szilvás lepény


2012.08.15. 22:35 snaci

Körtés, kecskesajtos csirkemáj

Egyszerűen elkészíthető, gyors fogás, amihez a friss alapanyagokon kívül egy jó serpenyő vagy wok kell. Vendégvárásra is bátran ajánlom, de a lényeg, hogy az étel közvetlenül a tálalás előtt jöjjön le a tűzről.

 

Hozzávalók két személyre:
• egy marék csirkemáj
• két nagyobb körte
• egy darabka póréhagyma
• egy kis csésze kockázott kecskesajt
• olívaolaj
• só, bors, cukor, kakukkfű vagy rozmaring

 

A körtét felezzük meg, távolítsuk el a magházat és vágjuk cikkekre. A póréhagymát karikázzuk fel. A jól átmosott friss csirkemájat hártyázzuk le, tisztítsuk meg és válasszuk szét darabokra úgy, ahogy adja magát, de ne szabdaljuk szét teljesen. A kecskesajtot kockázzuk fel.

 

majas01.jpg

 

A serpenyőben hevítsünk fel egy evőkanálnyi olívaolajat, abban pirítsuk meg a körtecikkeket, közben szórjuk meg egy csiptenyi cukorral, majd amikor barnulni, karamellizálódni kezd, dobjuk rá a póréhagymát is. Forgassuk meg egy párszor, majd egy-két perc múlva tegyük félre. (A forgatáshoz ne használjunk fakanalat, mert összetöri a hozzávalókat. Rázzuk a serpenyőt, küldjük egy kicsit a levegőbe a tartalmát, mintha csak palacsintát fordítanánk.)

Tegyünk a serpenyőbe egy újabb kanálnyi olajat, majd jó háromnegyedes erősségű tűzön, folyamatos rázogatás közben pirítsuk meg a májat is. Egy pillanatra se hagyjuk ott a serpenyőt, és figyeljünk rá, hogy ne süssük túl. Ha a máj már nem enged véres levet, de még puha, akkor sózzuk, borsozzuk, dobjunk rá egy kevés friss rozmaringot, esetleg kakukkfüvet, forgassuk át még egyszer, és öntsük a serpenyőbe a póréhagymás körtét. Egy utolsó összepirítás, ekkor mehet rá a kecskesajt, még egy-két forgatás és elkészültünk

Azonnal tálaljuk. Én úgy gondolom, hogy köretnek elég a körte, de egy üveg jó bort azért készítsünk be mellé a főzés előtt.

Szólj hozzá!

Címkék: körte csirkemáj kecskesajt