timo&julien

Míg az egyik szabad és intuitív, addig a másik alapos és hagyománytisztelő. Két lelkes szakács. Egy konyhában.

Címkék

áfonyalekvár (1) afrikai harcsa (2) alma (1) almás (1) bacon (4) bagett (3) bárány (2) belsőségek (1) boquet garni (1) bouquet garni (1) brazil dió (1) brokkoli (1) buggyantott tojás (1) bukta (1) burgonya (1) camembert (1) capellini (4) cézársaláta (1) chili (2) crostini (4) csiga (1) csiperke (1) csipsz (1) csirke (2) csirkemáj (1) csirkemell (3) csirkeszárny (1) csülök (1) cukkini (1) desszert (1) dió (1) édesburgonya (1) előétel (2) endívia (1) erdei gomba (3) falatkák (1) fasírozott (1) fasírozott töltelék (1) fehérbor (1) fehércsokoládé (1) feketekagyló (1) flammkuchen (1) fokhagyma (1) fokhagymakrém (1) fokhagymaszósz (1) földimogyoró (1) főzött vaníliakrém (1) füstölt csülök (1) garnéla (3) gemelli (1) Giorgio Locatelli (1) gomba (5) gombóc (1) grana padano (1) grill (2) grillezett tarja (1) grissini (1) gyöngytyúk (2) gyümölcstorta (1) hagymalekvár (1) hal (1) harcsapaprikás (1) hátszín (1) horvátország (1) húsgombóc (1) Jamie Oliver (1) jamie tészta (1) juharszirup (1) kacsamáj (2) kacsamell (3) kapia paprika (1) kecskesajt (1) kékkagyló (1) kifli (1) kifliburgonya (1) kínai (1) kistücsök (1) konfitálás (1) konfitált (1) könyv (1) körte (3) krokett (1) kuszkusz (1) lángos (1) laskagomba (2) lazac (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (1) lepényhal (1) leveles tészta (3) leves (1) libacomb (1) libamájpástétom (2) maghőmérő (1) máj (1) mák (1) mandula (1) marha (2) mascarpone (1) medvehagyma (6) medvehagymapaszta (1) méz (1) mézeskalács (1) mozzarella (1) muffin (4) nyelv (1) nyúl (1) olajbogyó (2) omlós tészta (1) padlizsán (2) paella (1) palacsinta (1) pangasius (1) paradicsom (1) paradicsomszósz (1) parmezán (4) párolt káposzta (1) pástétom (1) peperoni (1) petrezselyemgyökér (1) piskóta (1) pisztráng (1) póréhagyma (1) rebarbara (1) ricotta (1) rizottó (1) rizs (1) rizstészta (1) rókagomba (1) rozskenyér (1) sajt (1) sajtmártás (1) scarmoza (1) serrano sonka (1) sertés (2) sertés szűzpecsenye (1) (1) sous vide (1) spagetti (3) spenót (3) sült gesztenye (1) sült gyümölcsök (1) sült krumpli (1) sült paprika (1) sült tarja (1) sütemény (2) sütőtök (3) szardella (2) szardínia (1) szasimi (1) szelet (1) szilva (1) szilvás lepény (1) szilveszter (1) szójaszósz (3) sztroganoff (1) szűzpecsenye (1) tagliatelle (1) tapas (1) tarja (1) tempura (1) tengeri (1) tészta (2) tilápia (1) tócsni (1) tojás (3) tökmagolaj (3) töltött sütőtök (1) tonhal (1) torta (1) torta di mlele (1) tükörtojás (1) túrós (1) túrós csusza (1) vacsora (2) vajhal (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vesevelő (1) vörös tonhal (2) wok (3) zeller (1) zöldség (3) zöldségek (2) Címkefelhő

Bejegyzések

2010.02.16. 08:00 snaci

Báránysteak laskagombával, fehérboros sajtmártással

Azt sajnos nem tudom megmondani, hogy a báránynak pontosan melyik részét sütöttem meg, illetve az is kérdéses, hogy bárány volt-e valójában, vagy már egy idősebb birka, mert az egyik multiban vettem – tesztelésre – mélyhűtött-pácolt új-zélandi húst. Végül nem csalódtam, maximum annyiban, hogy amit fagyasztott állapotban két szép szelet húsnak véltem, az felengedve négy-öt részre esett szét, ami egy steak esetében nem éppen előnyös, de nem panaszkodom. Ezúttal úgysem a hús, hanem a köret a fontosabb: laskagomba sajtmártással, valamint grillezett burgonyaérmék.

 
 
Egy fél fej hagymát és egy fél szál répát egészen apróra vágtam, majd olívaolajon megdinszteltem. Erre öntöttem úgy másfél deci fehérbort, majd átforralás után két deci, csirkehúsból készült alaplevet. Gyöngyöztetve főztem tíz percet, majd rászórtam egy nagy marék reszelt parmezánt. Tovább főztem, majd a megfelelő sűrűséget elérve ízesítettem sóval, borssal, egy kis kakukkfűvel. Ha jól emlékszem, egy löket tejszín is ment bele.
 
A krumplikat héjában megfőztem, talpat vágtam mindkét oldalukra, majd harmadoltam őket.
Negyed kiló laskagombát leveleire szedtem, megmostam. Egy nagy serpenyőbe egy kevés olajat öntöttem – most éppen földimogyoró olajat, mert nagyon szeretem az ízét – felhevítettem, majd fejjel lefelé beleállítottam a gombákat. Amikor a kalapok kezdtek színt kapni, akkor összerázogattam, sóztam, borsoztam, és átpirítottam, de nem túl sokáig, hogy ne veszítse el a nedvességtartalmát.
A pácolt húst rozéra sütöttem, és a visszamaradt kevés zsiradékban megpirítottam a burgonyaérmék mindkét oldalát.
A gombákat, a húst és a krumplit a tányérra tettem, majd a mártással meglocsolva, egy-két szál snidlinggel, parmezánforgáccsal díszítve tálaltam.
 


 

Szólj hozzá!

Címkék: bárány parmezán sajtmártás laskagomba


A bejegyzés trackback címe:

https://timoandjulien.blog.hu/api/trackback/id/tr121761990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.