timo&julien

Míg az egyik szabad és intuitív, addig a másik alapos és hagyománytisztelő. Két lelkes szakács. Egy konyhában.

Címkék

áfonyalekvár (1) afrikai harcsa (2) alma (1) almás (1) bacon (4) bagett (3) bárány (2) belsőségek (1) boquet garni (1) bouquet garni (1) brazil dió (1) brokkoli (1) buggyantott tojás (1) bukta (1) burgonya (1) camembert (1) capellini (4) cézársaláta (1) chili (2) crostini (4) csiga (1) csiperke (1) csipsz (1) csirke (2) csirkemáj (1) csirkemell (3) csirkeszárny (1) csülök (1) cukkini (1) desszert (1) dió (1) édesburgonya (1) előétel (2) endívia (1) erdei gomba (3) falatkák (1) fasírozott (1) fasírozott töltelék (1) fehérbor (1) fehércsokoládé (1) feketekagyló (1) flammkuchen (1) fokhagyma (1) fokhagymakrém (1) fokhagymaszósz (1) földimogyoró (1) főzött vaníliakrém (1) füstölt csülök (1) garnéla (3) gemelli (1) Giorgio Locatelli (1) gomba (5) gombóc (1) grana padano (1) grill (2) grillezett tarja (1) grissini (1) gyöngytyúk (2) gyümölcstorta (1) hagymalekvár (1) hal (1) harcsapaprikás (1) hátszín (1) horvátország (1) húsgombóc (1) Jamie Oliver (1) jamie tészta (1) juharszirup (1) kacsamáj (2) kacsamell (3) kapia paprika (1) kecskesajt (1) kékkagyló (1) kifli (1) kifliburgonya (1) kínai (1) kistücsök (1) konfitálás (1) konfitált (1) könyv (1) körte (3) krokett (1) kuszkusz (1) lángos (1) laskagomba (2) lazac (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (1) lepényhal (1) leveles tészta (3) leves (1) libacomb (1) libamájpástétom (2) maghőmérő (1) máj (1) mák (1) mandula (1) marha (2) mascarpone (1) medvehagyma (6) medvehagymapaszta (1) méz (1) mézeskalács (1) mozzarella (1) muffin (4) nyelv (1) nyúl (1) olajbogyó (2) omlós tészta (1) padlizsán (2) paella (1) palacsinta (1) pangasius (1) paradicsom (1) paradicsomszósz (1) parmezán (4) párolt káposzta (1) pástétom (1) peperoni (1) petrezselyemgyökér (1) piskóta (1) pisztráng (1) póréhagyma (1) rebarbara (1) ricotta (1) rizottó (1) rizs (1) rizstészta (1) rókagomba (1) rozskenyér (1) sajt (1) sajtmártás (1) scarmoza (1) serrano sonka (1) sertés (2) sertés szűzpecsenye (1) (1) sous vide (1) spagetti (3) spenót (3) sült gesztenye (1) sült gyümölcsök (1) sült krumpli (1) sült paprika (1) sült tarja (1) sütemény (2) sütőtök (3) szardella (2) szardínia (1) szasimi (1) szelet (1) szilva (1) szilvás lepény (1) szilveszter (1) szójaszósz (3) sztroganoff (1) szűzpecsenye (1) tagliatelle (1) tapas (1) tarja (1) tempura (1) tengeri (1) tészta (2) tilápia (1) tócsni (1) tojás (3) tökmagolaj (3) töltött sütőtök (1) tonhal (1) torta (1) torta di mlele (1) tükörtojás (1) túrós (1) túrós csusza (1) vacsora (2) vajhal (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vesevelő (1) vörös tonhal (2) wok (3) zeller (1) zöldség (3) zöldségek (2) Címkefelhő

Bejegyzések

2011.11.29. 15:05 snaci

Halas-garnélás capellini

Azt hiszem, az év vége felé közeledve egyre többen és egyre gyakrabban gondolunk arra, hogy az ünnepek alatt valamilyen halas ételt illesszünk a menü fogásai közé. A halászlé sok helyen kötelező elem – nálunk sem maradhat el –, de valljuk be, nem csak abból áll a világ.

Szerencsére ma már sokféle friss tengeri halhoz is hozzá lehet jutni, és ilyenkor könnyebben áldoz az ember egy kicsit többet a nem hétköznapi alapanyagokra. Néhány szelet filé és egy-két maréknyi garnéla pedig talán nem rengeti meg a konyhai költségvetést. A következő halas-garnélás tészta könnyen, hamar elkészíthető és mutatós fogás lehet, akár az ünnepi asztalon is.

 
Hozzávalók két személyre:
 
• két darab tenyérnyi fehér húsú hal filé (lepényhal, sügér, vajhal, esetleg, pangasius vagy tilápia)
• nyolc-tíz darab tisztított garnéla
• egy kisebb szál póréhagyma, felkarikázva
- egy maréknyi fehérkáposzta, vékonyra gyalulva
• egy közepes sárgarépa, vékony csíkokra vágva
• egy gerezd szétnyomott fokhagyma
• citromlé
• só, bors, barnacukor, mogyoróolaj, szójaszósz
• 150-200 gramm capellini, esetleg spagetti
 
Egy széles serpenyőben, vagy wokban felhevítünk egy kevés mogyoróolajat, és megpirítjuk benne a zöldségeket. Először dobjuk rá a keményebbeket – a sárgarépát és a káposztát –, majd a végén a póréhagymát. Közben hintsük meg sóval, borssal és egy kevés barnacukorral, hogy karamellizálódjon is, a végén pedig keverjük hozzá a zúzott fokhagymát, majd tegyük félre.
Lobogó, sós vízben tegyük fel a tésztát, és amíg fő, süssük meg a garnélát és a halfiléket.
A megtisztított rákot elég egy kevés olajjal néhányszor átforgatni a forró serpenyőben. A hal alá is csak kevés olajat (vajat) tegyünk, és egy-két percet szánjuk rá oldalanként. Vigyázzunk, nehogy kiszáradjon. Elég, ha sütés közben sózzuk.
A megfőtt tésztát csöpögtessük le, forgassuk bele a zöldségekbe, locsoljuk meg egy kevés szójaszósszal és hevesük át. Előmelegített tányérokra halmozzuk fel a zöldséges tésztát, a tetejére pedig helyezzük el a frissen kisült filéket, esetleg kisebb darabokban. Locsoljuk meg pár csepp citrommal és száraz fehérbort kínáljuk mellé.
 
 

1 komment

Címkék: spagetti szójaszósz garnéla vajhal pangasius capellini lepényhal tilápia


A bejegyzés trackback címe:

https://timoandjulien.blog.hu/api/trackback/id/tr183422181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.