timo&julien

Míg az egyik szabad és intuitív, addig a másik alapos és hagyománytisztelő. Két lelkes szakács. Egy konyhában.

Címkék

áfonyalekvár (1) afrikai harcsa (2) alma (1) almás (1) bacon (4) bagett (3) bárány (2) belsőségek (1) boquet garni (1) bouquet garni (1) brazil dió (1) brokkoli (1) buggyantott tojás (1) bukta (1) burgonya (1) camembert (1) capellini (4) cézársaláta (1) chili (2) crostini (4) csiga (1) csiperke (1) csipsz (1) csirke (2) csirkemáj (1) csirkemell (3) csirkeszárny (1) csülök (1) cukkini (1) desszert (1) dió (1) édesburgonya (1) előétel (2) endívia (1) erdei gomba (3) falatkák (1) fasírozott (1) fasírozott töltelék (1) fehérbor (1) fehércsokoládé (1) feketekagyló (1) flammkuchen (1) fokhagyma (1) fokhagymakrém (1) fokhagymaszósz (1) földimogyoró (1) főzött vaníliakrém (1) füstölt csülök (1) garnéla (3) gemelli (1) Giorgio Locatelli (1) gomba (5) gombóc (1) grana padano (1) grill (2) grillezett tarja (1) grissini (1) gyöngytyúk (2) gyümölcstorta (1) hagymalekvár (1) hal (1) harcsapaprikás (1) hátszín (1) horvátország (1) húsgombóc (1) Jamie Oliver (1) jamie tészta (1) juharszirup (1) kacsamáj (2) kacsamell (3) kapia paprika (1) kecskesajt (1) kékkagyló (1) kifli (1) kifliburgonya (1) kínai (1) kistücsök (1) konfitálás (1) konfitált (1) könyv (1) körte (3) krokett (1) kuszkusz (1) lángos (1) laskagomba (2) lazac (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (1) lepényhal (1) leveles tészta (3) leves (1) libacomb (1) libamájpástétom (2) maghőmérő (1) máj (1) mák (1) mandula (1) marha (2) mascarpone (1) medvehagyma (6) medvehagymapaszta (1) méz (1) mézeskalács (1) mozzarella (1) muffin (4) nyelv (1) nyúl (1) olajbogyó (2) omlós tészta (1) padlizsán (2) paella (1) palacsinta (1) pangasius (1) paradicsom (1) paradicsomszósz (1) parmezán (4) párolt káposzta (1) pástétom (1) peperoni (1) petrezselyemgyökér (1) piskóta (1) pisztráng (1) póréhagyma (1) rebarbara (1) ricotta (1) rizottó (1) rizs (1) rizstészta (1) rókagomba (1) rozskenyér (1) sajt (1) sajtmártás (1) scarmoza (1) serrano sonka (1) sertés (2) sertés szűzpecsenye (1) (1) sous vide (1) spagetti (3) spenót (3) sült gesztenye (1) sült gyümölcsök (1) sült krumpli (1) sült paprika (1) sült tarja (1) sütemény (2) sütőtök (3) szardella (2) szardínia (1) szasimi (1) szelet (1) szilva (1) szilvás lepény (1) szilveszter (1) szójaszósz (3) sztroganoff (1) szűzpecsenye (1) tagliatelle (1) tapas (1) tarja (1) tempura (1) tengeri (1) tészta (2) tilápia (1) tócsni (1) tojás (3) tökmagolaj (3) töltött sütőtök (1) tonhal (1) torta (1) torta di mlele (1) tükörtojás (1) túrós (1) túrós csusza (1) vacsora (2) vajhal (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vesevelő (1) vörös tonhal (2) wok (3) zeller (1) zöldség (3) zöldségek (2) Címkefelhő

Bejegyzések

2012.07.18. 14:32 snaci

Rebarbarás nyári desszert

Nem tudom, mi az oka, de mostanában mintha gyakrabban látnék rebarbarát a boltokban. A piacon eddigi is felbukkant néha, de a multikra nem volt jellemző. Legutóbb egy kis ismeretterjesztő tábla kíséretében bukkantam rá: mi is az a rebarbara és mit lehet csinálni vele tematikában. Talán nem véletlen, mert az emberek jelentős részének fogalma sincs róla, hogy mire jó ez a furcsa növény. Kezdetnek készítsünk belőle egy egyszerű, nyári desszertet Jamie Oliver útmutatása alapján.

bebarbara02.jpg

A rebarbarát nem kell különösebben pucolgatni: mossuk meg, vágjuk le a két végét, majd aprítsuk fel úgy egy centi vastag szeletekre. Sűrű kompótot, főzünk belőle cukorral, egy kis vaníliával és narancslével. Semmi extra, egy magas falú edényében kevergessük a hozzávalókat, míg a kívánt állagot el nem érjük. Tegyük félre.

A desszert következő eleme a fahéjas porcukorral megpirított leveles tészta. A kész, széthajtogatott leveles tésztából annyit vágjuk le, amennyit az elkészíteni szánt adagnak és a személyes ízlésünknek megfelelőnek gondolunk. Én 10x10 centis darabokat tettem egy-egy tányérra. Porcukor és fahéj keverékével hintsük meg a tésztaszeletek mindkét oldalát és közepesen forró teflonserpenyőben süssük szép barnára. Tegyük félre.

Az édesség harmadik eleme a mézes-narancsos joghurt. Ezt jobb, ha még a sütés előtt kikeverjük, mert akkor azon melegében mehet a tálalás. Pirított tészta, rebarbarakompót, majd a joghurt a tetejére. Egy darabka citromfű jól mutat a tetején. Édes-savanykás, igazi nyári frissítő desszert.


 Hozzávalók:

• 500 gramm rebarbara
• 100 gramm cukor
• 1 fél vaníliarúd kikaparva 8esetleg vaníliás cukor)
• 0,5 dl narancslé
• egy csomag leveles tészta
• fahéjas porcukor (kb. 5:1 arányban a cukor javára)
• egy pohár joghurt
• egy fél narancs lereszelt héja
• egy teáskanál méz

(A recept forrása Jamie Oliver: Jamie természetesen)

Szólj hozzá!

Címkék: desszert rebarbara leveles tészta Jamie Oliver


A bejegyzés trackback címe:

https://timoandjulien.blog.hu/api/trackback/id/tr64664344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.