timo&julien

Míg az egyik szabad és intuitív, addig a másik alapos és hagyománytisztelő. Két lelkes szakács. Egy konyhában.

Címkék

áfonyalekvár (1) afrikai harcsa (2) alma (1) almás (1) bacon (4) bagett (3) bárány (2) belsőségek (1) boquet garni (1) bouquet garni (1) brazil dió (1) brokkoli (1) buggyantott tojás (1) bukta (1) burgonya (1) camembert (1) capellini (4) cézársaláta (1) chili (2) crostini (4) csiga (1) csiperke (1) csipsz (1) csirke (2) csirkemáj (1) csirkemell (3) csirkeszárny (1) csülök (1) cukkini (1) desszert (1) dió (1) édesburgonya (1) előétel (2) endívia (1) erdei gomba (3) falatkák (1) fasírozott (1) fasírozott töltelék (1) fehérbor (1) fehércsokoládé (1) feketekagyló (1) flammkuchen (1) fokhagyma (1) fokhagymakrém (1) fokhagymaszósz (1) földimogyoró (1) főzött vaníliakrém (1) füstölt csülök (1) garnéla (3) gemelli (1) Giorgio Locatelli (1) gomba (5) gombóc (1) grana padano (1) grill (2) grillezett tarja (1) grissini (1) gyöngytyúk (2) gyümölcstorta (1) hagymalekvár (1) hal (1) harcsapaprikás (1) hátszín (1) horvátország (1) húsgombóc (1) Jamie Oliver (1) jamie tészta (1) juharszirup (1) kacsamáj (2) kacsamell (3) kapia paprika (1) kecskesajt (1) kékkagyló (1) kifli (1) kifliburgonya (1) kínai (1) kistücsök (1) konfitálás (1) konfitált (1) könyv (1) körte (3) krokett (1) kuszkusz (1) lángos (1) laskagomba (2) lazac (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (1) lepényhal (1) leveles tészta (3) leves (1) libacomb (1) libamájpástétom (2) maghőmérő (1) máj (1) mák (1) mandula (1) marha (2) mascarpone (1) medvehagyma (6) medvehagymapaszta (1) méz (1) mézeskalács (1) mozzarella (1) muffin (4) nyelv (1) nyúl (1) olajbogyó (2) omlós tészta (1) padlizsán (2) paella (1) palacsinta (1) pangasius (1) paradicsom (1) paradicsomszósz (1) parmezán (4) párolt káposzta (1) pástétom (1) peperoni (1) petrezselyemgyökér (1) piskóta (1) pisztráng (1) póréhagyma (1) rebarbara (1) ricotta (1) rizottó (1) rizs (1) rizstészta (1) rókagomba (1) rozskenyér (1) sajt (1) sajtmártás (1) scarmoza (1) serrano sonka (1) sertés (2) sertés szűzpecsenye (1) (1) sous vide (1) spagetti (3) spenót (3) sült gesztenye (1) sült gyümölcsök (1) sült krumpli (1) sült paprika (1) sült tarja (1) sütemény (2) sütőtök (3) szardella (2) szardínia (1) szasimi (1) szelet (1) szilva (1) szilvás lepény (1) szilveszter (1) szójaszósz (3) sztroganoff (1) szűzpecsenye (1) tagliatelle (1) tapas (1) tarja (1) tempura (1) tengeri (1) tészta (2) tilápia (1) tócsni (1) tojás (3) tökmagolaj (3) töltött sütőtök (1) tonhal (1) torta (1) torta di mlele (1) tükörtojás (1) túrós (1) túrós csusza (1) vacsora (2) vajhal (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vesevelő (1) vörös tonhal (2) wok (3) zeller (1) zöldség (3) zöldségek (2) Címkefelhő

Bejegyzések

2009.11.19. 00:06 snaci

Kacsamájas crostini spenótlevéllel és gombával

A Márton-napi ebéd előételeként került az asztalra ez a kacsamájas crostini, amolyan üdvözlőfalatként.

Jó lett volna, ha a friss spenót mellé találok a piacon valami erdei gombát, de éppen nem volt. Megtette volna egy szem szép vargánya is – a rókagombára ilyentájt már nem is emlékeznek – így be kellett érnem a sampinyonnal. De az legalább egyenesen a pincéből jött.
 
• néhány szelet rozsos bagett
• néhány szép, friss spenótlevél
• két nagy fej sampinyon
• 25 dkg kacsamáj
• egy gerezd fokhagyma
• olívaolaj
• friss kakukkfű
• parmezánforgács
• só, bors
 
A májat megmossuk, megtisztítjuk, majd nagyjából egyforma darabokra vágjuk. A gombát óvatosan felszeleteljük, vigyázva, hogy egyben maradjon a kalap és a tönk. A spenótot megmossuk, a vastag szárakat eltávolítjuk, és a leveleket papírtörlőn lecsöpögtetjük. A kenyérszeleteket megkenjük olívaolajjal és egy tepsiben sütőpapírra helyezzük. A sütőt felforrósítjuk.
Csak a tálalás előtti utolsó percekben állunk neki a crostini összeállításának. Wokban, olívaolajon, erős tűzön megpirítjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük. A serpenyőben hirtelen kisütjük a májszeletek mindkét oldalát. Nem könnyű eltalálni a középutat a véres levet eresztő változat és a kiszárítás között, de egy kis gyakorlattal menni fog. A látvány mellett a tapintás is sokat segít a készültségi fok ellenőrzésében. Akkor jó, ha már nem ereszti a levét, de még rugalmas. Ha elkészült, sózzuk, borsozzuk. Mindeközben egy szabad pillanatban már betettük a sütőbe a bagetteket, ami – ha jól időzítettünk –,egyszerre lesz készen a májjal.
Most gyorsan összerakjuk a crostiniket. A pirított kenyeret kicsit megfokhagymázzuk, ráteszünk egy-két spenótlevelet, arra egy-két szelet gombát, majd a tetejére a májat. Ízlés szerint ilyenkor meg lehet locsolgatni egy kis olívaolajjal, jól illik mellé egy szál kakukkfű, illetve néhány parmezánforgács. Azonnal együk meg az egészet.

Szólj hozzá!

Címkék: spenót gomba kacsamáj előétel bagett crostini


A bejegyzés trackback címe:

https://timoandjulien.blog.hu/api/trackback/id/tr371535638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása