A csirkeszárny azért is jó dolog, mert a bőre éppen elég zsiradékot tartalmaz a megsütéséhez, így nincs szükség olajra ahhoz, hogy finom és ropogós legyen. Az egyik kedvenc hétvégi mártogatós vacsoránk.

Kétizületes szárnyakat szoktam venni – személyenként négy-öt darabot –, de ha nem kapok, akkor is eltávolítom a végeket. Volt idő, amikor a maradék két izületet is kettévágtam, de a tapasztalatom az, hogy egyben sütve finomabb lesz.
A szárnyakat alaposan megmosom, majd szárazra törlöm, az esetleges tollmaradványokat kiszedegetem. Ha nincs időm, kedvem, akkor a jól bevált Kotányi sültcsirke keveréket használom az ízesítéshez, de ha frissen dobjuk össze a fűszereket, azt azért mindig meghálálja az étel. Így volt most is.

Egy mozsárba tegyünk egy teáskanál durva tengeri sót, egy gerezd apróra vágott fokhagymát, egy kávéskanál őrölt pirospaprikát, pár szem feketeborsot, néhány szál friss kakukkfűhajtást, ízlés szerint szárított chilit, egy csipetnyi majorannát, majd jól dolgozzuk ki a keveréket. Mivel olaj nem kerül bele, a végén pasztaszerű elegyet kapunk, amit jól bele kell masszírozni a csirkeszárnyakba.

A sütés 180 fokon történik, egy tepsiben, sütőpapíron. Általában 45 perc alatt elkészül a szárny, amit negyedóránkét egyszer-egyszer forgassunk meg.
Közben süssünk hozzá szalmaburgonyát, és készítsük el a mártogatósokat. A jó minőségű ketchup és a mustár mellé én fokhagymás-kapros tejfölt szoktam kikeverni, amibe kerül egy kis só, bors, és néhány csepp citromlé. Ha van valamilyen kékpenészes sajtunk, abból is finom szószt gyárthatunk tejföllel.

Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
wund 2021.05.04. 19:16:09
wund 2021.05.04. 19:17:10