A következő étel eredeti receptjével Jamie Oliver …és egyszerűen csak főzz! című könyvében találkoztam évekkel ezelőtt, és ez a tészta – néhány változtatás mellett – azóta is kedvenc maradt. Szinte nem múlik el hét úgy, hogy egyszer ne kerüljön az asztalra. A Jamie-tésztát – ma már csak így hívjuk – szereti mindenki, a gyerekek is imádják.
Ennek a gyors, és végtelenül egyszerű ételnek egyetlen titka van: a minőségi alapanyagok. Itt tényleg nem érdemes variálni, mert ha megelégedünk a gyengébb minőségű tésztával és olívaolajjal, ha parmezán vagy grana padano helyett trappistát használunk, ha a friss bazsalikomot szárazra cseréljük, ha nem válogatjuk meg gondosan a paradicsomot, ha lusták vagyunk fokhagymát aprítani, és ezért porral helyettesítjük, ha nem fér bele a keretbe a jó tonhalkonzerv, vagy nincs otthon finom balzsamecet, akkor is gond nélkül össze lehet rakni ezt a tésztát, csak nem lesz olyan, amire a végén azt mondjuk: ez igen!

Két személyre:
• 300 gramm durumlisztből készült spagetti
• 200 gramm édes koktélparadicsom
• három-négy szép bazsalikomlevél
• 30 ml fimon olívaolaj
• 1 evőkanál balzsamecet
• 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
• 1 kávéskanál barnacukor
• só, bors
• 1 doboz (kb. 150 gramm) tonhalkonzerv
• 1 nagy marék reszelt parmezán vagy grana padano
A paradicsomokat felezem, negyedelem, majd egy tálban kicsit kinyomkodom a levét. Rádobom az aprított fokhagymát – ez esetben a fokhagymaprés, illetve a kés közül szigorúan az utóbbit használom –, és a finomra metélt bazsalikomleveleket. Ráöntöm az olívaolajat, a balzsamecetet, sózom, borsozom, meghintem a barna cukorral. Jól összekeverem, és a szósz ezzel el is készült.

Kifőzöm a tésztát az előírásnak megfelelően, de egy perccel sem tovább. Leszűröm, majd forrón jól összekeverem a szósszal. Úgy szoktam tálalni, hogy a tonhalat és a sajtot nem teszem rá, hanem mindenki a maga ízlése szerint adagolja a tányérjába. Természetesen ilyenkor mindig az asztalon van az olívaolaj, a só és a bors, hogy a családtagok – a legkisebbtől a legnagyobbig – a kedvükre finomítsanak egy kicsit a fűszerezésen.

TIPP: Nyáron, amikor a piac tele van finomabbnál finomabb paradicsomokkal, és nem aranyáron mérik, akkor érdemes többet venni, és megmosva, felaprítva egy főzésnyi adagokban lefagyasztani. Aki előrelátó, az mindjárt melléteszi az összevágott bazsalikomleveleket is.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.