timo&julien

Míg az egyik szabad és intuitív, addig a másik alapos és hagyománytisztelő. Két lelkes szakács. Egy konyhában.

Címkék

áfonyalekvár (1) afrikai harcsa (2) alma (1) almás (1) bacon (4) bagett (3) bárány (2) belsőségek (1) boquet garni (1) bouquet garni (1) brazil dió (1) brokkoli (1) buggyantott tojás (1) bukta (1) burgonya (1) camembert (1) capellini (4) cézársaláta (1) chili (2) crostini (4) csiga (1) csiperke (1) csipsz (1) csirke (2) csirkemáj (1) csirkemell (3) csirkeszárny (1) csülök (1) cukkini (1) desszert (1) dió (1) édesburgonya (1) előétel (2) endívia (1) erdei gomba (3) falatkák (1) fasírozott (1) fasírozott töltelék (1) fehérbor (1) fehércsokoládé (1) feketekagyló (1) flammkuchen (1) fokhagyma (1) fokhagymakrém (1) fokhagymaszósz (1) földimogyoró (1) főzött vaníliakrém (1) füstölt csülök (1) garnéla (3) gemelli (1) Giorgio Locatelli (1) gomba (5) gombóc (1) grana padano (1) grill (2) grillezett tarja (1) grissini (1) gyöngytyúk (2) gyümölcstorta (1) hagymalekvár (1) hal (1) harcsapaprikás (1) hátszín (1) horvátország (1) húsgombóc (1) Jamie Oliver (1) jamie tészta (1) juharszirup (1) kacsamáj (2) kacsamell (3) kapia paprika (1) kecskesajt (1) kékkagyló (1) kifli (1) kifliburgonya (1) kínai (1) kistücsök (1) konfitálás (1) konfitált (1) könyv (1) körte (3) krokett (1) kuszkusz (1) lángos (1) laskagomba (2) lazac (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (1) lepényhal (1) leveles tészta (3) leves (1) libacomb (1) libamájpástétom (2) maghőmérő (1) máj (1) mák (1) mandula (1) marha (2) mascarpone (1) medvehagyma (6) medvehagymapaszta (1) méz (1) mézeskalács (1) mozzarella (1) muffin (4) nyelv (1) nyúl (1) olajbogyó (2) omlós tészta (1) padlizsán (2) paella (1) palacsinta (1) pangasius (1) paradicsom (1) paradicsomszósz (1) parmezán (4) párolt káposzta (1) pástétom (1) peperoni (1) petrezselyemgyökér (1) piskóta (1) pisztráng (1) póréhagyma (1) rebarbara (1) ricotta (1) rizottó (1) rizs (1) rizstészta (1) rókagomba (1) rozskenyér (1) sajt (1) sajtmártás (1) scarmoza (1) serrano sonka (1) sertés (2) sertés szűzpecsenye (1) (1) sous vide (1) spagetti (3) spenót (3) sült gesztenye (1) sült gyümölcsök (1) sült krumpli (1) sült paprika (1) sült tarja (1) sütemény (2) sütőtök (3) szardella (2) szardínia (1) szasimi (1) szelet (1) szilva (1) szilvás lepény (1) szilveszter (1) szójaszósz (3) sztroganoff (1) szűzpecsenye (1) tagliatelle (1) tapas (1) tarja (1) tempura (1) tengeri (1) tészta (2) tilápia (1) tócsni (1) tojás (3) tökmagolaj (3) töltött sütőtök (1) tonhal (1) torta (1) torta di mlele (1) tükörtojás (1) túrós (1) túrós csusza (1) vacsora (2) vajhal (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vesevelő (1) vörös tonhal (2) wok (3) zeller (1) zöldség (3) zöldségek (2) Címkefelhő

Bejegyzések

2010.02.23. 08:00 snaci

Gyerekmenü: Findusz húsgombóca Jamie paradicsomszószával

Már régóta szó volt róla, hogy a gyerekek kívánságára egyszer összerakom a svéd húsgombócokat a Mit főz ki Pettson és Findusz? című könyvből, és – a karácsonyi mézeskalács után – most ennek is eljött az ideje. Nagy volt a várakozás, hogy vajon milyen is lesz a minden lében kanál kismacska kedvenc étele, amit ő legszívesebben a krumpliágyásba vetne, hogy aztán csak úgy teremjen számolatlanul.

A húshoz Jamie Oliver új könyvében találtam egy jó kis paradicsomszószt, és hosszas latolgatás után végül egyszerű főtt burgonyát tettem mellé. A gyerekmenü bevált, és a közönség hálás volt.
 
 
Findusz húsgombóca
 
• 50 dkg darált hús
1 fej hagyma
1 evőkanál vaj
2 közepes főtt burgonya
2 evőkanál liszt
1 egész tojás
½ deciliter tejszín
só, bors
olaj a sütéshez
 
A hagymát apróra vágjuk, és a vajon megdinszteljük. A főtt krumplit áttörjük, és az összes többi hozzávalóval összekeverjük. Ha gyerekeknek készül a gombóc, akkor nem kell túlfűszerezni, de ízlés szerint mehet még bele egy zúzott fokhagymagerezd, illetve valamilyen friss zöldfűszer, alapesetben akár petrezselyem apróra vágva. Ha nem elég lágy a massza, akkor tegyünk bele még egy tojást, viszont ha túl laza lesz a keverék, akkor egy-két kanál zsemlemorzsával megköthetjük a nedvességet. A tenyerünkbe vegyünk evőkanálnyi mennyiségeket, és formázzunk belőlük kis gombócokat. Nem túl forró olajban, időnként meg-megforgatva süssük szép barnára őket.
 
Paradicsomszósz Jamie-től
 
4 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 csokor friss bazsalikom
3x400 gramm konzerv paradicsom
só, bors
olívaolaj
 
 
A fokhagymát egy kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáöntjük a felkockázott paradicsomot. Átforraljuk, beletesszük az apróra vágott bazsalikomleveleket, sózzuk, borsozzuk. Ezután a szószt átpasszírozzuk egy szűrőn, majd tovább főzzük, míg sűrű, krémes nem lesz. Én a gyerekek miatt csorgattam bele még egy kis mézet is, hogy édesebb legyen.
 
A húsgombóc és a szósz mellé bő, sós vízben krumplit főztem, és a végén dobtam az edénybe négy kisebb levél kelkáposztát, ami éppen csak roppanósra főtt. Ezeken tálaltam a vacsorát.

1 komment

Címkék: paradicsomszósz húsgombóc


A bejegyzés trackback címe:

https://timoandjulien.blog.hu/api/trackback/id/tr261782656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piszke2.0 · http://piszke.blogspot.com 2010.02.23. 19:32:47

Nálunk végig van rendelve a teljes Findusz szakácskönyv (persze sütik előnyben), és nagyon el vagyok vele maradva! A zöldséges lepény nagyon ízlett, mondjuk a gyerekek utóbb mér nem voltak annyira lelkesek:).
süti beállítások módosítása