Már régóta szó volt róla, hogy a gyerekek kívánságára egyszer összerakom a svéd húsgombócokat a Mit főz ki Pettson és Findusz? című könyvből, és – a karácsonyi mézeskalács után – most ennek is eljött az ideje. Nagy volt a várakozás, hogy vajon milyen is lesz a minden lében kanál kismacska kedvenc étele, amit ő legszívesebben a krumpliágyásba vetne, hogy aztán csak úgy teremjen számolatlanul.
A húshoz Jamie Oliver új könyvében találtam egy jó kis paradicsomszószt, és hosszas latolgatás után végül egyszerű főtt burgonyát tettem mellé. A gyerekmenü bevált, és a közönség hálás volt.

Findusz húsgombóca
• 50 dkg darált hús
• 1 fej hagyma
• 1 evőkanál vaj
• 2 közepes főtt burgonya
• 2 evőkanál liszt
• 1 egész tojás
• ½ deciliter tejszín
• só, bors
• olaj a sütéshez
A hagymát apróra vágjuk, és a vajon megdinszteljük. A főtt krumplit áttörjük, és az összes többi hozzávalóval összekeverjük. Ha gyerekeknek készül a gombóc, akkor nem kell túlfűszerezni, de ízlés szerint mehet még bele egy zúzott fokhagymagerezd, illetve valamilyen friss zöldfűszer, alapesetben akár petrezselyem apróra vágva. Ha nem elég lágy a massza, akkor tegyünk bele még egy tojást, viszont ha túl laza lesz a keverék, akkor egy-két kanál zsemlemorzsával megköthetjük a nedvességet. A tenyerünkbe vegyünk evőkanálnyi mennyiségeket, és formázzunk belőlük kis gombócokat. Nem túl forró olajban, időnként meg-megforgatva süssük szép barnára őket.
Paradicsomszósz Jamie-től
• 4 gerezd apróra vágott fokhagyma
• 1 csokor friss bazsalikom
• 3x400 gramm konzerv paradicsom
• só, bors
• olívaolaj

A fokhagymát egy kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáöntjük a felkockázott paradicsomot. Átforraljuk, beletesszük az apróra vágott bazsalikomleveleket, sózzuk, borsozzuk. Ezután a szószt átpasszírozzuk egy szűrőn, majd tovább főzzük, míg sűrű, krémes nem lesz. Én a gyerekek miatt csorgattam bele még egy kis mézet is, hogy édesebb legyen.
A húsgombóc és a szósz mellé bő, sós vízben krumplit főztem, és a végén dobtam az edénybe négy kisebb levél kelkáposztát, ami éppen csak roppanósra főtt. Ezeken tálaltam a vacsorát.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
piszke2.0 · http://piszke.blogspot.com 2010.02.23. 19:32:47