A tizenöt-húsz főre, bográcsban készült harcsapaprikással persze nem veszi fel a versenyt, de nem is ez a célja. Ez egy egyszerű, finom, szálkamentes paprikás harcsa, ami akár egy-két adagban is elkészíthető.
Személyenként számoljunk húsz-harminc deka filézett afrikai harcsát. Én olyat szoktam venni, amit nem nyúznak meg, csak a hal gerince mentén vágják le. Otthon egy pillanat alatt meg lehet szabadítani a bőrétől, ha a filét a bőrös felével egy deszkára helyezzük, a farkát egyik kezünkkel lefogjuk, majd egy közepesen éles késsel a vastagabb rész felé haladva, egy-két határozott mozdulattal hosszú, lapos vágást ejtünk, inkább csak toljuk előre a kést. Ha túl éles a szerszám, akkor könnyen elvágja a hal bőrét, és akkor vacakolhatunk, ha viszont életlen, akkor meg csak maszatolás lesz a vége.
Két személyre:
• 40 dkg filézett, felkockázott afrikai harcsa
• 1 fej vöröshagyma (100 gramm), apróra vágva
• 1 teáskanál zsír
• 1 teáskanál fűszerpaprika
• 1 teáskanál sűrített paradicsom
• só, bors
• 8 lap lasagne tészta, négyzetesre törve
• túró, tejföl, kapor
Az előkészített, felkockázott harcsát sózzuk be. A hagymát egy serpenyőben a kevés zsíron finoman dinszteljük meg, amikor megpuhult, öntsük fel két deci vízzel, forraljuk át még egyszer, majd turmixoljuk le. Fehér, tejszerű masszát kapunk. Ezt tegyük vissza a serpenyőbe, adjuk hozzá paprikát és a paradicsomot. Ekkor mehet bele a harcsa, amit lassú tűzön főzzünk negyed óráig, húsz percig. Ha kevésnek találjuk a levét, akkor egy kis vízzel pótoljuk.
Közben főzzük ki a tésztát. Azért készítjük összetördelt lasagne lapokból, mert így rusztikus, lebbencsszerű köretet kapunk, ami a durumliszt miatt kellő tartással is bír. Hat-nyolc perc elég neki, de fajtától is függ, inkább kóstolgassuk. Közben keverjünk össze egy-két evőkanál túrót és tejfölt egy-egy arányban, tegyünk hozzá frissen metélt kaprot ízlés szerint, és ezt keverjük hozzá az elkészült tésztához.
Ha a harcsa megfőtt, még egyszer ellenőrizzük a sót és a borsot, majd egy kis kaporral díszítve, egy jó pohár vörösborral tálaljuk.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.