Ennek a gyors tortának az alapját elkészíthetjük omlós tésztából is, de ha erre nincs időnk, vagy kedvünk, akkor tökéletesen megfelel a szekrényből előkapott száraz keksz is. Amikor kivettük a sütőből, még melegen tölthetünk bele lekvár helyett csokoládészirupot, esetleg karamellt.

• 20 dkg Zabfalat, vagy valami hasonló száraz keksz
• 10 dkg vaj
• 60 dkg natúr krémsajt (természetesen lehet mascarpone is, de én ezúttal az olcsóbb Medve mellett maradtam)
• 15 dkg cukor
• 1 púpozott evőkanál finomliszt
• 1 citrom lereszelt héja
• 1 dl tejföl
• 3 szép nagy tojás
• 10 dkg vaj
• 60 dkg natúr krémsajt (természetesen lehet mascarpone is, de én ezúttal az olcsóbb Medve mellett maradtam)
• 15 dkg cukor
• 1 púpozott evőkanál finomliszt
• 1 citrom lereszelt héja
• 1 dl tejföl
• 3 szép nagy tojás
A kekszet ledaráljuk, majd összekeverjük az olvasztott vajjal. Miután összeállt, egyenletesen belelapítjuk egy kerek tortaformába, majd 165 fokos sütőben, úgy öt perc alatt kisütjük. Ezzel el is készült a torta alja.
A sütemény masszájához alaposan összekeverjük a krémsajtot a többi hozzávalóval. Egyszerűbb és gyorsabb is, ha mixerrel dolgozunk, de kézzel, fakanállal sem lehetetlen a feladat. Ha elkészült, ráöntjük a torta alapjára, egyenletesen eloszlatjuk rajta, majd jó háromnegyed óra alatt, szintén 165 fokon készre sütjük. A vége felé már figyelni kell, mert a különböző alapanyagok miatt valamennyit változhat a sütés ideje. Szép barna lesz a teteje, ha elkészült, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg!
A tortát ekkor vegyük ki a sütőből, és habzsák, vagy sütemények díszítéséhez használt kinyomó eszköz segítségével, kör alakban, szimmetrikus elrendezésben, nyolc-tíz pontban – attól függően, hogy hány szeletet akarunk – töltsünk bele lekvárt. Ha kihűlt, legalább négy-öt órára tegyük hűtőbe, de jobb, ha egyet ott éjszakázik a fogyasztás előtt. Díszítsük friss gyümölccsel, citromfűvel, porcukorral. Adhatunk mellé egy-egy gombóc fagyit is.

(A mennyiségek megadásánál Stahl Judit New York-i sajttortájának receptjét vettem alapul.)
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.