timo&julien

Míg az egyik szabad és intuitív, addig a másik alapos és hagyománytisztelő. Két lelkes szakács. Egy konyhában.

Címkék

áfonyalekvár (1) afrikai harcsa (2) alma (1) almás (1) bacon (4) bagett (3) bárány (2) belsőségek (1) boquet garni (1) bouquet garni (1) brazil dió (1) brokkoli (1) buggyantott tojás (1) bukta (1) burgonya (1) camembert (1) capellini (4) cézársaláta (1) chili (2) crostini (4) csiga (1) csiperke (1) csipsz (1) csirke (2) csirkemáj (1) csirkemell (3) csirkeszárny (1) csülök (1) cukkini (1) desszert (1) dió (1) édesburgonya (1) előétel (2) endívia (1) erdei gomba (3) falatkák (1) fasírozott (1) fasírozott töltelék (1) fehérbor (1) fehércsokoládé (1) feketekagyló (1) flammkuchen (1) fokhagyma (1) fokhagymakrém (1) fokhagymaszósz (1) földimogyoró (1) főzött vaníliakrém (1) füstölt csülök (1) garnéla (3) gemelli (1) Giorgio Locatelli (1) gomba (5) gombóc (1) grana padano (1) grill (2) grillezett tarja (1) grissini (1) gyöngytyúk (2) gyümölcstorta (1) hagymalekvár (1) hal (1) harcsapaprikás (1) hátszín (1) horvátország (1) húsgombóc (1) Jamie Oliver (1) jamie tészta (1) juharszirup (1) kacsamáj (2) kacsamell (3) kapia paprika (1) kecskesajt (1) kékkagyló (1) kifli (1) kifliburgonya (1) kínai (1) kistücsök (1) konfitálás (1) konfitált (1) könyv (1) körte (3) krokett (1) kuszkusz (1) lángos (1) laskagomba (2) lazac (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (1) lepényhal (1) leveles tészta (3) leves (1) libacomb (1) libamájpástétom (2) maghőmérő (1) máj (1) mák (1) mandula (1) marha (2) mascarpone (1) medvehagyma (6) medvehagymapaszta (1) méz (1) mézeskalács (1) mozzarella (1) muffin (4) nyelv (1) nyúl (1) olajbogyó (2) omlós tészta (1) padlizsán (2) paella (1) palacsinta (1) pangasius (1) paradicsom (1) paradicsomszósz (1) parmezán (4) párolt káposzta (1) pástétom (1) peperoni (1) petrezselyemgyökér (1) piskóta (1) pisztráng (1) póréhagyma (1) rebarbara (1) ricotta (1) rizottó (1) rizs (1) rizstészta (1) rókagomba (1) rozskenyér (1) sajt (1) sajtmártás (1) scarmoza (1) serrano sonka (1) sertés (2) sertés szűzpecsenye (1) (1) sous vide (1) spagetti (3) spenót (3) sült gesztenye (1) sült gyümölcsök (1) sült krumpli (1) sült paprika (1) sült tarja (1) sütemény (2) sütőtök (3) szardella (2) szardínia (1) szasimi (1) szelet (1) szilva (1) szilvás lepény (1) szilveszter (1) szójaszósz (3) sztroganoff (1) szűzpecsenye (1) tagliatelle (1) tapas (1) tarja (1) tempura (1) tengeri (1) tészta (2) tilápia (1) tócsni (1) tojás (3) tökmagolaj (3) töltött sütőtök (1) tonhal (1) torta (1) torta di mlele (1) tükörtojás (1) túrós (1) túrós csusza (1) vacsora (2) vajhal (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vesevelő (1) vörös tonhal (2) wok (3) zeller (1) zöldség (3) zöldségek (2) Címkefelhő

Bejegyzések

2010.01.04. 08:00 snaci

Lencse füstölt csülökkel és marhahússal

A hétköznapokban valahogy méltatlanul háttérbe szorult itthon a lencse, de az év első napján természetesen most sem lehetett mellőzni. Sűrű egytálétel készült belőle, megpakolva zöldségekkel, gazdagítva füstölt csülökkel és marhahússal. 

 
 
• 500 gramm lencse (olyat vásároltam, amit egyáltalán nem kellett előre beáztatni)
• 1 kisebb füstölt csülök
• 250 gramm marhahús, ez egy darabka zsenge felsál volt
• 2 szál petrezselyemgyökér
• 4-5 szép szál sárgarépa
• 3 gerezd fokhagyma
• 1 fej vöröshagyma
• bouquet garni (kakukkfű és petrezselyem zöldje)
• 2 babérlevél
• 10 szem feketebors
• 1 evőkanál liszt
• 2 evőkanál tejföl
 
 
1. A füstölt csülköt tegyük fel egy nagy fazék hideg vízben úgy, hogy ellepje, és főzzük egészen puhára. Ha elkészült, csontozzuk ki, tegyük félre a vastag bőrét és a zsíros részeket is. A húst vágjuk fel falatnyi darabokra. A főzővizet ne öntsük ki, hiszen ebben főzzük majd meg a lencsét.
 
2. A hagymát vágjuk apróra, és egy kevés zsiradékon pirítsuk meg, akár ha pörköltnek állnánk neki. A marhahúst közben vágjuk fel kockákra, majd tegyük bele a hagymába, és folyamatos kevergetés közben együtt pirítsuk tovább. Dobjuk rá az apróra vágott fokhagymát is.
 
 
3. Néhány perc múlva öntsük fel a marhahúst a főzővízzel, tegyük bele a lencsét és a hasábokra vágott zöldségeket. Ekkor mehet bele a fűszercsokor, egy teatojásban a babérlevelek és a borsszemek, majd lassú tűzön kezdjük el főzni.
 
4. Ha a lencse és a zöldségek megpuhultak, akkor dobjuk ki a teatojást, és keverjük hozzá a csülökdarabokat. Egy közepes edényben egy evőkanál lisztet keverjünk el két evőkanál tejföllel, merjünk rá egy merőkanálnyi levet, keverjük ki, majd habarjuk be vele az ételt. Nem valószínű, hogy sózni kell, mert a csülök főzőlevével elég só kerül a lencsébe, de ha úgy érezzük, akkor még jöhet egy kis fűszerezés. Tálalásnál, aki szereti, tehet bele még tejfölt, de én nem akartam, hogy már fehéren kerüljön a tányérokba.

Szólj hozzá!

Címkék: lencse marha zöldség füstölt csülök boquet garni


A bejegyzés trackback címe:

https://timoandjulien.blog.hu/api/trackback/id/tr561643596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása