A hétköznapokban valahogy méltatlanul háttérbe szorult itthon a lencse, de az év első napján természetesen most sem lehetett mellőzni. Sűrű egytálétel készült belőle, megpakolva zöldségekkel, gazdagítva füstölt csülökkel és marhahússal.

• 500 gramm lencse (olyat vásároltam, amit egyáltalán nem kellett előre beáztatni)
• 1 kisebb füstölt csülök
• 250 gramm marhahús, ez egy darabka zsenge felsál volt
• 2 szál petrezselyemgyökér
• 4-5 szép szál sárgarépa
• 3 gerezd fokhagyma
• 1 fej vöröshagyma
• bouquet garni (kakukkfű és petrezselyem zöldje)
• 2 babérlevél
• 10 szem feketebors
• 1 evőkanál liszt
• 2 evőkanál tejföl

1. A füstölt csülköt tegyük fel egy nagy fazék hideg vízben úgy, hogy ellepje, és főzzük egészen puhára. Ha elkészült, csontozzuk ki, tegyük félre a vastag bőrét és a zsíros részeket is. A húst vágjuk fel falatnyi darabokra. A főzővizet ne öntsük ki, hiszen ebben főzzük majd meg a lencsét.
2. A hagymát vágjuk apróra, és egy kevés zsiradékon pirítsuk meg, akár ha pörköltnek állnánk neki. A marhahúst közben vágjuk fel kockákra, majd tegyük bele a hagymába, és folyamatos kevergetés közben együtt pirítsuk tovább. Dobjuk rá az apróra vágott fokhagymát is.

3. Néhány perc múlva öntsük fel a marhahúst a főzővízzel, tegyük bele a lencsét és a hasábokra vágott zöldségeket. Ekkor mehet bele a fűszercsokor, egy teatojásban a babérlevelek és a borsszemek, majd lassú tűzön kezdjük el főzni.
4. Ha a lencse és a zöldségek megpuhultak, akkor dobjuk ki a teatojást, és keverjük hozzá a csülökdarabokat. Egy közepes edényben egy evőkanál lisztet keverjünk el két evőkanál tejföllel, merjünk rá egy merőkanálnyi levet, keverjük ki, majd habarjuk be vele az ételt. Nem valószínű, hogy sózni kell, mert a csülök főzőlevével elég só kerül a lencsébe, de ha úgy érezzük, akkor még jöhet egy kis fűszerezés. Tálalásnál, aki szereti, tehet bele még tejfölt, de én nem akartam, hogy már fehéren kerüljön a tányérokba.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.