„Nem szeretem a csirkemellet, mert száraz” – hallani gyakran családi körben, vendéglőben, gyerektől és felnőttől egyaránt. Én sem szeretem a csirkemellet, ha száraz. És itt a dőlt betűkön van a hangsúly.

Mert a csirkemell alapvetően nem száraz, csak egy kiadós hőkezeléssel könnyen azzá tehető. Az okok érthetőek: míg egy szép steak, vagy egy kacsamell akkor jó, ha belül még rozé, addig ki szeret olyan csirkemellet enni, amelyikből az első vágás után rózsaszín lé csorog a tányérra. Ezt elkerülendő a legtöbben inkább egy kicsit – vagy nagyon – túlsütik a húst, mert abból úgymond nem lehet baj. És természetesen vannak sokan, akik tényleg jól lepirítva szeretik, és ebben aztán végképp nincs semmi baj.
A következő eljárással azt sikerül elérnünk, hogy a csirkemellet kívül egy megpirult réteg veszi körül, míg a belseje puha és omlós marad, mi több, véres lé sem folyik belőle.
• személyenként két csirkemellfilé-steak (lásd lejjebb)
• zöldségek: például gomba, sárgarépa, kaliforniai paprika, póréhagyma
• kakukkfű
• a páchoz: két gerezd fokhagyma, egy fél citrom leve, olívaolaj, egy kis reszelt gyömbér, só, frissen őrölt bors és chili
• hántolt tökmag
• pirítós
1. Vegyünk személyenként két darab csirkemell filét. A kisebb, lengő részt távolítsuk el. Helyezzük a húst a sima felével felfelé a deszkára, és vágjuk egyenesre a vastagabb felénél. Egy kis darab leesik, ezt tegyük félre. Ezután vágjuk el úgy a húst, hogy körülbelül egy négyzetes formát kapjunk. Az elvékonyodó felét tegyük félre a többi leeső résszel együtt egy másik alkalomra, ezekre a darabokra most nem lesz szükségünk.

2. Kaptunk tehát személyenként két-két mellsteaket a szebbik, vastagabb részekből. Mindegyiket állítsuk a vágási felületre, majd a tenyerünkkel lapítsuk ki. Vigyázzunk, hogy a rostokat ne roncsoljuk szét, a darabok maradjanak egyben. Tegyük félre a szeleteket arra a rövid időre, amíg a sütésre kerül a sor, hogy nagyjából szobahőmérsékletűek legyenek, amikor a forró lapra kerülnek.







9. A forró serpenyőbe dobjunk egy marék héj nélküli tökmagot, melegíteni nem kell, a maradék hő elég ahhoz, hogy a szemek egy kicsit megpiruljanak. Néha rázogassuk meg, majd öntsük egy kis tálkába.



13. Ez idő alatt a zöldségeket öntsük vissza a wokba, sózzuk, borsozzuk, és nagy lángon rázzuk, melegítsük össze. Most mehet rá egy kis friss kakukkfű is.
14. Ha van rá érkezésünk, akkor a kiürült, de még meleg sütőbe most betehetjük a tányérokat, hogy a tálalás alatt ne hűljön majd ki az étel.


Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.