Mindig az apróbbakat válogatom ki, legyen az vargánya, rókagomba, vagy bármi más. Néha néz is furán a piaci árus, hogy miért nem a „javából” veszek. Pedig a kicsik a legjobbak, mert frissebbek, kevesebb idejük volt a kukacoknak a kártételhez, meg jobban is mutatnak a tányéron. És elég egy-egy marékkal venni ahhoz, hogy egy vacsora kiemelkedjen a hétköznapi menük közül. Szeretjük az erdei gombákat.

Egy darabka hátszín, újkrumpli, zöldfűszeres–vajas–tejszínes mártás, és egy kis erdei gomba. Semmiből nem kell sok, hogy a költségek is vállalható keretek között maradjanak.
Jó húst vegyünk. Mindegy, hogy az ismert hentestől vásárolunk, vagy a legutóbb is bevált multiban szerezzük be, csak tudjuk, hogy mit viszünk haza. A hátszínt legalább egy órával a sütés előtt vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletre melegedjen. Nem kell előre besózni, pácolni, csak megmosni és letörölgetni. Ha jó a hús, akkor elég közvetlenül a sütés előtt, illetve közben fűszerezni.
Az újburgonyát forgassuk meg olívaolajban, sózzuk, és süssük meg sütőben. Ezt előre is megcsinálhatjuk, a tálalásnál csak rá kell melegíteni. A gombákat kevés olajon, forró serpenyőben, folyamatos forgatás, rázogatás közben süssük meg, majd ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük.
A hátszínt én úgy másfél-két centi vastagra vágva szeretem, de a steaksütés külön tudomány, amit én is lelkesen tanulok.

Ami biztos:
• a hús ne legyen hideg
• olaj, zsír csak leheletnyi
• a főzőlap – gáz – legyen előmelegítve, úgy 75 százalékon
• közben sózom, borsozom
Ötven próbálkozás után talán már menni fog. A tejszínes mártáshoz egy kis csirke alaplevet, vajat, tejszínt, zöldfűszereket forraltam össze, a tányérokat parmezánforgácsokkal és mustárolajjal díszítettem.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.