Egy kedves barátomtól kaptam egy konyhakész gyöngytyúkot. Ennél jobb ajándékot el sem tudok képzelni karácsony előtt. A jószágot ő maga nevelgette a családi házának udvarán, és azt ajánlotta, hogy levest készítsek belőle. Végül úgy döntöttem, hogy a mája, a melle, és a két felsőcombja kivételével minden mehet a levesbe, de a félretett darabokban láttam még egy kis fantáziát.
A leves gyöngytyúkból is úgy készül, mint más húsból, a lényeg a hozzávalók gondos előkészítése, és a türelem.
• 1 szépen megtisztított, feldarabolt gyöngytyúk
• 2 szál répa
• 2 szál petrezselyemgyökér
• 1/2 karalábé
• 1/2 zeller
• 1 burgonya
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 vöröshagyma
• néhány levél kelkáposzta
• 1 csokor petrezselyem
• 2 szál kakukkfű
• 1 babérlevél
• 2 szem szegfűszeg
• 10 szem fekete bors
1. A jól megmosott húst egy nagy edényben, fedő alatt, hideg vízben – legalább annyit öntsünk rá, hogy lepje el az egészet –, feltesszük főni. Alacsony lángon, óvatosan felforraljuk, a tetején képződő fehér habot többször is eltávolítjuk. Ha szükséges, az elpárolgott mennyiséget pótoljuk.
2. Körülbelül egy óra elteltével tegyük bele a zöldségeket és a csokorba kötött zöldfűszereket (bouquet garni). A szegfűszegeket szúrjuk a hagymába, a borsszemeket, a babérleveleket dobjuk az edénybe. Sózzuk, borsozzuk, majd főzzük további 3-4 órán át.
3. Ha elkészült szűrjük le, és zsírtalanítsuk. Ha kell, ismét sózzuk meg. A zöldségeket és a húst a tálalás előtt ízlés szerint vágjuk fel apró darabokra, és porciózzuk ki, vagy hagyjuk egészben, és egy szép tálban tegyük az asztalra, hogy mindenki kedvére válogasson belőle.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal