Jamie Olivernek van egy csokis kenyércsiga receptje, ami nagyszerű alap ahhoz, hogy sokféle, akár sós, akár édes csigát készítsünk. Ő egy adag kenyértésztát ad meg, ami természetesen felezhető, harmadolható. Én a tésztát kenyérsütő géppel szoktam kidolgozni, majd megkeleszteni, mert így a legegyszerűbb, és lisztszórás, ragacsozás sincs vele.
A teljes adag, amit általában harmadolni szoktam:
• 1 kg liszt
• 30 g friss élesztő vagy 3 tasak 7 g-os szárított élesztőpor
• 30 g méz vagy kristálycukor
• 6 dl langyos víz
• 30 g só
Ezeket mind beleteszem a gépbe, és megdagasztom, majd megkelesztem a tésztát. Természetesen lehet mindezt kézzel is csinálni. Ha elkészült, kétfelé osztom, és a cipókból téglalapokat nyújtok. Ezeket valamilyen töltelékkel megkenem, feltekerem, majd úgy két centis karikákra vágom. A csigákat előmelegített, 200 fokos sütőben, sütőpapíron, húsz perc alatt készre sütöm.
Ezúttal fél kiló lisztet vettem, és a tészta egyik felébe hagyományos kakaós tölteléket tettem, míg a másikba tökös-mákos cucc került. A mákot kristálycukorral, tejjel sűrűre főztem, a sült tököt pedig mascarpone sajttal kevertem ki.
A mákos töltelékhez:
• 10 dkg darált mák
• 10 dkg kristálycukor
• 1 dl tej
A tökös töltelékhez:
• 20 dkg sült tök
• 10 dkg mascarpone
1. Előbb a mákot egyengettem a tésztára, majd erre került a tökpüré. Amikor a tekercsből karikákat vágtam, a tészta lágysága miatt kicsit amorf darabok kerültek a kezembe, de a végeredmény jó lett.
2. Sütés közben – ahogy a kakaós verziót is – a csigákat háromszor meglocsoltam egy kis tejjel.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.