timo&julien

Míg az egyik szabad és intuitív, addig a másik alapos és hagyománytisztelő. Két lelkes szakács. Egy konyhában.

Címkék

áfonyalekvár (1) afrikai harcsa (2) alma (1) almás (1) bacon (4) bagett (3) bárány (2) belsőségek (1) boquet garni (1) bouquet garni (1) brazil dió (1) brokkoli (1) buggyantott tojás (1) bukta (1) burgonya (1) camembert (1) capellini (4) cézársaláta (1) chili (2) crostini (4) csiga (1) csiperke (1) csipsz (1) csirke (2) csirkemáj (1) csirkemell (3) csirkeszárny (1) csülök (1) cukkini (1) desszert (1) dió (1) édesburgonya (1) előétel (2) endívia (1) erdei gomba (3) falatkák (1) fasírozott (1) fasírozott töltelék (1) fehérbor (1) fehércsokoládé (1) feketekagyló (1) flammkuchen (1) fokhagyma (1) fokhagymakrém (1) fokhagymaszósz (1) földimogyoró (1) főzött vaníliakrém (1) füstölt csülök (1) garnéla (3) gemelli (1) Giorgio Locatelli (1) gomba (5) gombóc (1) grana padano (1) grill (2) grillezett tarja (1) grissini (1) gyöngytyúk (2) gyümölcstorta (1) hagymalekvár (1) hal (1) harcsapaprikás (1) hátszín (1) horvátország (1) húsgombóc (1) Jamie Oliver (1) jamie tészta (1) juharszirup (1) kacsamáj (2) kacsamell (3) kapia paprika (1) kecskesajt (1) kékkagyló (1) kifli (1) kifliburgonya (1) kínai (1) kistücsök (1) konfitálás (1) konfitált (1) könyv (1) körte (3) krokett (1) kuszkusz (1) lángos (1) laskagomba (2) lazac (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (1) lepényhal (1) leveles tészta (3) leves (1) libacomb (1) libamájpástétom (2) maghőmérő (1) máj (1) mák (1) mandula (1) marha (2) mascarpone (1) medvehagyma (6) medvehagymapaszta (1) méz (1) mézeskalács (1) mozzarella (1) muffin (4) nyelv (1) nyúl (1) olajbogyó (2) omlós tészta (1) padlizsán (2) paella (1) palacsinta (1) pangasius (1) paradicsom (1) paradicsomszósz (1) parmezán (4) párolt káposzta (1) pástétom (1) peperoni (1) petrezselyemgyökér (1) piskóta (1) pisztráng (1) póréhagyma (1) rebarbara (1) ricotta (1) rizottó (1) rizs (1) rizstészta (1) rókagomba (1) rozskenyér (1) sajt (1) sajtmártás (1) scarmoza (1) serrano sonka (1) sertés (2) sertés szűzpecsenye (1) (1) sous vide (1) spagetti (3) spenót (3) sült gesztenye (1) sült gyümölcsök (1) sült krumpli (1) sült paprika (1) sült tarja (1) sütemény (2) sütőtök (3) szardella (2) szardínia (1) szasimi (1) szelet (1) szilva (1) szilvás lepény (1) szilveszter (1) szójaszósz (3) sztroganoff (1) szűzpecsenye (1) tagliatelle (1) tapas (1) tarja (1) tempura (1) tengeri (1) tészta (2) tilápia (1) tócsni (1) tojás (3) tökmagolaj (3) töltött sütőtök (1) tonhal (1) torta (1) torta di mlele (1) tükörtojás (1) túrós (1) túrós csusza (1) vacsora (2) vajhal (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vesevelő (1) vörös tonhal (2) wok (3) zeller (1) zöldség (3) zöldségek (2) Címkefelhő

Bejegyzések

2010.06.06. 00:23 snaci

Csülök este nyolcra

Az öcsém jött hozzánk vacsorára. Valami finomat akartam főzni a sörök mellé. A csülök jónak tűnt, de nem volt sok tapasztalatom, így végigpörgettem a szakácskönyveimet, és persze a kedvenc gasztroblogjaimat is. Végül Váncsa István Funchal-fűszerkeveréke mellett döntöttem, és többé-kevésbé a sütés mikéntjét is az ő útmutatása alapján választottam meg. Jó döntés volt. 

 
A fűszer édesköménymag, koriandermag és fehér bors keverékéből áll össze – én tettem bele egy kis mustármagot is –, a magokat pirítás után mozsárban zúztam össze, némi tengeri sóval.
 
A két csülök bőrét alulról lefejtettem, de a tetején hagytam egy fél centit, hogy ne váljon el teljesen a csonttól. A húsba masszíroztam a fűszert, majd visszaigazítottam a csülköket az eredeti formájukra, és rácsra helyezve sütni kezdtem. A rács alá egy kis vízzel tepsit tettem, hogy a lecsöpögő zsiradék ne égjen meg, tudván, hogy arra később még nagy szükség lesz.
 
 
Délelőtt tízkor, nyolcvanöt fokkal indultam, és hat órán keresztül nem is csináltam semmit a hússal. Délután négykor aztán kivettem, a tepsiből egy edénybe felfogtam az összegyűlt szaftot, beirdaltam a csülkök bőrét, és egy kis sörrel meglocsoltam. Aztán ment vissza nyolcvanöt fokra, és óránként locsoltam, kenegettem sörrel. A sütés kilencedik órájában, azaz este hétkor felemeltem a hőmérsékletet száznyolcvan fokra, majd akkor vettem ki a csülköt, amikor a maghőmérséklete elérte a kilencven fokot. Ez úgy nyolc óra körül volt.
 
 
A húst mártással, párolt káposztával és burgonyapürével tálaltam. A mártás a sütés közben felfogott szaft és paradicsomkonzerv összeforralásával készült, a pürébe a szokásos hozzávalók mellett mascarpone sajtot és egy kis sárfrányos szeklicét is kevertem.

 

Szólj hozzá!

Címkék: csülök párolt káposzta


A bejegyzés trackback címe:

https://timoandjulien.blog.hu/api/trackback/id/tr722059623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása