Az öcsém jött hozzánk vacsorára. Valami finomat akartam főzni a sörök mellé. A csülök jónak tűnt, de nem volt sok tapasztalatom, így végigpörgettem a szakácskönyveimet, és persze a kedvenc gasztroblogjaimat is. Végül Váncsa István Funchal-fűszerkeveréke mellett döntöttem, és többé-kevésbé a sütés mikéntjét is az ő útmutatása alapján választottam meg. Jó döntés volt.

A fűszer édesköménymag, koriandermag és fehér bors keverékéből áll össze – én tettem bele egy kis mustármagot is –, a magokat pirítás után mozsárban zúztam össze, némi tengeri sóval.
A két csülök bőrét alulról lefejtettem, de a tetején hagytam egy fél centit, hogy ne váljon el teljesen a csonttól. A húsba masszíroztam a fűszert, majd visszaigazítottam a csülköket az eredeti formájukra, és rácsra helyezve sütni kezdtem. A rács alá egy kis vízzel tepsit tettem, hogy a lecsöpögő zsiradék ne égjen meg, tudván, hogy arra később még nagy szükség lesz.

Délelőtt tízkor, nyolcvanöt fokkal indultam, és hat órán keresztül nem is csináltam semmit a hússal. Délután négykor aztán kivettem, a tepsiből egy edénybe felfogtam az összegyűlt szaftot, beirdaltam a csülkök bőrét, és egy kis sörrel meglocsoltam. Aztán ment vissza nyolcvanöt fokra, és óránként locsoltam, kenegettem sörrel. A sütés kilencedik órájában, azaz este hétkor felemeltem a hőmérsékletet száznyolcvan fokra, majd akkor vettem ki a csülköt, amikor a maghőmérséklete elérte a kilencven fokot. Ez úgy nyolc óra körül volt.

A húst mártással, párolt káposztával és burgonyapürével tálaltam. A mártás a sütés közben felfogott szaft és paradicsomkonzerv összeforralásával készült, a pürébe a szokásos hozzávalók mellett mascarpone sajtot és egy kis sárfrányos szeklicét is kevertem.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.