Azért nem írok hosszúmetéltet, mert az nekem valahogy fehérlisztes, tojásos tésztát jelent, míg a tagliatelle egyértelműen durumlisztből készültet, és természetesen tojás nélkülit. A húslevesbe való cérnametélten és a halászléhez adott gyufatésztán kívül nálam nem nagyon kerül az asztalra hagyományos tojásos tészta, és nem csak azért, mert a durumtészta egészségesebb, hanem azért, mert szerintem finomabb is.

A hétköznapi kedvencek egyike a spenótos tagliatelle. Gyors, egyszerű, a gyerekek is falják. Az alaprecept Jamie Oliver egyik könyvéből való (Jamie vacsorái, Park Könyvkiadó 2005), de az éppen készleten lévő alapanyagok gyakran módosítják az ott leírtakat. Én személyenként általában 150 gramm tésztát szoktam főzni.

• 300 gramm tagliatelle
• 1 evőkanál vaj
• 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
• egy kevés reszelt szerecsendió
• 20 dkg friss spenót
• 1,5 dl főzőtejszín
• egy bő evőkanál mascarpone
• 1 marék reszelt parmezán sajt
• só, bors, olívaolaj


TIPP: Ha szezonja van, érdemes több spenótot venni a piacon és kétszemélyes adagokban otthon lefagyasztani. A megmosott, vastag száraitól megszabadított, majd lecsöpögtetett leveleket tegyük egy zacskóba, és fagyasszuk le. Ha már kőkemény, akkor a zacskóban könnyen összetörhetjük. Így kevesebb helyet foglal el a fagyasztóban, és teljesen konyhakész állapotban csak arra a napra vár, hogy elővegyük.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Szusza 2009.12.07. 13:02:47