timo&julien

Míg az egyik szabad és intuitív, addig a másik alapos és hagyománytisztelő. Két lelkes szakács. Egy konyhában.

Címkék

áfonyalekvár (1) afrikai harcsa (2) alma (1) almás (1) bacon (4) bagett (3) bárány (2) belsőségek (1) boquet garni (1) bouquet garni (1) brazil dió (1) brokkoli (1) buggyantott tojás (1) bukta (1) burgonya (1) camembert (1) capellini (4) cézársaláta (1) chili (2) crostini (4) csiga (1) csiperke (1) csipsz (1) csirke (2) csirkemáj (1) csirkemell (3) csirkeszárny (1) csülök (1) cukkini (1) desszert (1) dió (1) édesburgonya (1) előétel (2) endívia (1) erdei gomba (3) falatkák (1) fasírozott (1) fasírozott töltelék (1) fehérbor (1) fehércsokoládé (1) feketekagyló (1) flammkuchen (1) fokhagyma (1) fokhagymakrém (1) fokhagymaszósz (1) földimogyoró (1) főzött vaníliakrém (1) füstölt csülök (1) garnéla (3) gemelli (1) Giorgio Locatelli (1) gomba (5) gombóc (1) grana padano (1) grill (2) grillezett tarja (1) grissini (1) gyöngytyúk (2) gyümölcstorta (1) hagymalekvár (1) hal (1) harcsapaprikás (1) hátszín (1) horvátország (1) húsgombóc (1) Jamie Oliver (1) jamie tészta (1) juharszirup (1) kacsamáj (2) kacsamell (3) kapia paprika (1) kecskesajt (1) kékkagyló (1) kifli (1) kifliburgonya (1) kínai (1) kistücsök (1) konfitálás (1) konfitált (1) könyv (1) körte (3) krokett (1) kuszkusz (1) lángos (1) laskagomba (2) lazac (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (1) lepényhal (1) leveles tészta (3) leves (1) libacomb (1) libamájpástétom (2) maghőmérő (1) máj (1) mák (1) mandula (1) marha (2) mascarpone (1) medvehagyma (6) medvehagymapaszta (1) méz (1) mézeskalács (1) mozzarella (1) muffin (4) nyelv (1) nyúl (1) olajbogyó (2) omlós tészta (1) padlizsán (2) paella (1) palacsinta (1) pangasius (1) paradicsom (1) paradicsomszósz (1) parmezán (4) párolt káposzta (1) pástétom (1) peperoni (1) petrezselyemgyökér (1) piskóta (1) pisztráng (1) póréhagyma (1) rebarbara (1) ricotta (1) rizottó (1) rizs (1) rizstészta (1) rókagomba (1) rozskenyér (1) sajt (1) sajtmártás (1) scarmoza (1) serrano sonka (1) sertés (2) sertés szűzpecsenye (1) (1) sous vide (1) spagetti (3) spenót (3) sült gesztenye (1) sült gyümölcsök (1) sült krumpli (1) sült paprika (1) sült tarja (1) sütemény (2) sütőtök (3) szardella (2) szardínia (1) szasimi (1) szelet (1) szilva (1) szilvás lepény (1) szilveszter (1) szójaszósz (3) sztroganoff (1) szűzpecsenye (1) tagliatelle (1) tapas (1) tarja (1) tempura (1) tengeri (1) tészta (2) tilápia (1) tócsni (1) tojás (3) tökmagolaj (3) töltött sütőtök (1) tonhal (1) torta (1) torta di mlele (1) tükörtojás (1) túrós (1) túrós csusza (1) vacsora (2) vajhal (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vesevelő (1) vörös tonhal (2) wok (3) zeller (1) zöldség (3) zöldségek (2) Címkefelhő

Bejegyzések

2009.11.29. 22:21 snaci

Spenótos tagliatelle

Azért nem írok hosszúmetéltet, mert az nekem valahogy fehérlisztes, tojásos tésztát jelent, míg a tagliatelle egyértelműen durumlisztből készültet, és természetesen tojás nélkülit. A húslevesbe való cérnametélten és a halászléhez adott gyufatésztán kívül nálam nem nagyon kerül az asztalra hagyományos tojásos tészta, és nem csak azért, mert a durumtészta egészségesebb, hanem azért, mert szerintem finomabb is.

  
 
A hétköznapi kedvencek egyike a spenótos tagliatelle. Gyors, egyszerű, a gyerekek is falják. Az alaprecept Jamie Oliver egyik könyvéből való (Jamie vacsorái, Park Könyvkiadó 2005), de az éppen készleten lévő alapanyagok gyakran módosítják az ott leírtakat. Én személyenként általában 150 gramm tésztát szoktam főzni.
 
 
• 300 gramm tagliatelle
• 1 evőkanál vaj
• 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
• egy kevés reszelt szerecsendió
• 20 dkg friss spenót
• 1,5 dl főzőtejszín
• egy bő evőkanál mascarpone
• 1 marék reszelt parmezán sajt
• só, bors, olívaolaj
 
1. Egy wokban hevítsük fel a vajat egy kis olívaolajjal. Éppen csak pirítsuk meg benne a fokhagymát, és rögtön tegyük rá az alaposan megmosott, lecsöpögtetett, apróra vágott spenótot. Folyamatosan kevergessük, míg a spenót össze nem esik. Ha kezd sűrűsödni, akkor mehet rá a tejszín és a mascarpone. Ekkor sózzuk, borsozzuk, ráreszelünk egy kis szerecsendiót. Ha elkészült, félretesszük. A tésztát főzzük az előírt ideig, legyen al dente, vagyis roppanós.
 
 2. Szűrjük le, majd keverjük a spenóthoz. Igény szerint tegyünk hozzá a főzővízből, hogy kellemes mártásos állagot érjünk el. A tálaláskor tegyük rá a reszelt parmezánt, meglöttyinthetjük még egy kis olívaolajjal, aki szereti őröljön rá plusz borsot, esetleg chilit.
 
 
 TIPP: Ha szezonja van, érdemes több spenótot venni a piacon és kétszemélyes adagokban otthon lefagyasztani. A megmosott, vastag száraitól megszabadított, majd lecsöpögtetett leveleket tegyük egy zacskóba, és fagyasszuk le. Ha már kőkemény, akkor a zacskóban könnyen összetörhetjük. Így kevesebb helyet foglal el a fagyasztóban, és teljesen konyhakész állapotban csak arra a napra vár, hogy elővegyük.

1 komment

Címkék: spenót tagliatelle


A bejegyzés trackback címe:

https://timoandjulien.blog.hu/api/trackback/id/tr521561967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szusza 2009.12.07. 13:02:47

Szórd meg pirított mandula lapocskákkal!
süti beállítások módosítása