Bár a klasszikus cézár római salátából készül, de nekem ma egy szép fej endívia láttán jutott eszembe, hogy egy-egy szelet csirkemellel ezt a salátát készítsem el vacsorára. Formára valamelyes hasonlít egymásra a két zöldség, és – mindkettőt próbáltam már – egyaránt finom saláta lesz belőle.
Az öntet két személyre a következőkből állt össze: egy tojássárgája, egy gerezd zúzott fokhagyma, egy evőkanál joghurt, egy kávéskanál dijoni mustár, fél deci olívaolaj, negyed deci szőlőmagolaj, egy negyed citrom leve, két elkapart szardellafilé, só, bors. A salátára kell még egy kevés pirított bacon és némi parmezánforgács.
Az endívia a fészkesek családjába, a cikória nemzetségbe tartozó növényfaj. A mezei katáng és a termesztett cikória tartozik még ide. Európában őshonos növény, már a középkorban jól ismerték. A vadon növő endíviasaláta kétéves növény, ám egyévesként termesztik. Több fajtája is ismert. Tápértéke és íze a fejes salátáétól kevéssel tér el, valamivel alacsonyabb kalóriaértéke és magasabb ásványianyag-tartalma van: foszforból, mészből és vasból tartalmaz jelentősebb mennyiséget. Kissé kesernyés ízű. (wikipédia)
A fej endívia negyedét használtam fel körülbelül, a leveleket egyenként lemostam, majd lecsöpögtettem, a maradék vizet papírtörlővel felitattam.
Személyenként fél csirkemellet befűszereztem – a gyorsaság kedvéért bolti keverékkel –, majd az apróra vágott és megpirított bacon zsírjában, közepes lángon kisütöttem. Itt óvatosan kell eljárni, nehogy a hús kiszáradjon. Amikor elkészült, alufóliába tekerve pihentettem öt percet.

Tálalásnál a salátákat a tányérra tettem, majd rákanalaztam az öntetet. A hússzeleteket átlósan megfeleztem, a salátára tettem, majd meghintettem a baconnel, a parmezánforgáccsal, és ezúttal egy kis házilag pirított, sótlan földimogyoróval is. Fokhagymás pirítós került még mellé.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.