Akkor szoktam ilyen tésztát csinálni, amikor egészen zsenge cukkinit találok, mint például most. Ezek a darabok alig voltak vastagabbak egy szál virslinél, vettem is vagy tizenötöt belőlük. Ha nagyobb a cukkini, akkor is elkészíthető az étel, csak előtte hosszában felezzük meg a zöldségeket, és úgy vágjuk fel átlósan apróbb darabokra. Figyeljünk, hogy ne legyen keserű a héja, ha annak ítéljük, spárgahámozóval tisztítsuk meg.

• négy vékony szelet bacon
• két marék felaprított cukkini
• egy fél kápia paprika apróra kockázva
• két gerezd fokhagyma
• 300 gramm durumlisztből készült tészta (ez éppen gemelli volt)
• 30 gramm vaj
• 1 deciliter főzőtejszín, esetleg helyette mascarpone sajt
• egy kevés olívaolaj
• tengeri só, bors
• parmezánforgács
• igény szerint frissen őrölt csili
A felcsíkozott szalonnákat egy kevés olajjal meglocsolva egy nagy serpenyőben, esetleg wokban megpirítjuk. Rádobjuk az apróra kockázott kápiát és a fél centiméteresre szeletelt cukkinit, sózzuk, borsozzuk, majd folyamatos forgatás, rázogatás közben a zöldségeket is megpirítjuk. A végén belekeverjük a felaprított fokhagymát is.
Közben feltesszük a tésztát sós, lobogó vízbe, és az előírás szerint megfőzzük. Egy kis lábosban összeforraljuk a vajat és a főzőtejszínt. A kész tésztát leszűrjük és hozzákeverjük a vajas tejszínt, ha sűrű, akkor a főzőlével lazítjuk. (Egy bögrényi főzőlevet mindig tegyünk félre, mert jól jön ilyenkor, de a maradék tészta későbbi felmelegítésénél sem árt, ha kéznél van egy-két kanálnyi.)
Tálalásnál a tésztát tegyük alulra, kanalazzuk rá a pirított cukkinit, locsoljuk meg egy kis olíva olajjal és díszítsük parmezánforgácsokkal. Igény szerint sózzuk, vagy őröljünk rá csilipaprikát.

Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.