Egyszerűen elkészíthető, gyors fogás, amihez a friss alapanyagokon kívül egy jó serpenyő vagy wok kell. Vendégvárásra is bátran ajánlom, de a lényeg, hogy az étel közvetlenül a tálalás előtt jöjjön le a tűzről.
Hozzávalók két személyre:
• egy marék csirkemáj
• két nagyobb körte
• egy darabka póréhagyma
• egy kis csésze kockázott kecskesajt
• olívaolaj
• só, bors, cukor, kakukkfű vagy rozmaring
A körtét felezzük meg, távolítsuk el a magházat és vágjuk cikkekre. A póréhagymát karikázzuk fel. A jól átmosott friss csirkemájat hártyázzuk le, tisztítsuk meg és válasszuk szét darabokra úgy, ahogy adja magát, de ne szabdaljuk szét teljesen. A kecskesajtot kockázzuk fel.
A serpenyőben hevítsünk fel egy evőkanálnyi olívaolajat, abban pirítsuk meg a körtecikkeket, közben szórjuk meg egy csiptenyi cukorral, majd amikor barnulni, karamellizálódni kezd, dobjuk rá a póréhagymát is. Forgassuk meg egy párszor, majd egy-két perc múlva tegyük félre. (A forgatáshoz ne használjunk fakanalat, mert összetöri a hozzávalókat. Rázzuk a serpenyőt, küldjük egy kicsit a levegőbe a tartalmát, mintha csak palacsintát fordítanánk.)
Tegyünk a serpenyőbe egy újabb kanálnyi olajat, majd jó háromnegyedes erősségű tűzön, folyamatos rázogatás közben pirítsuk meg a májat is. Egy pillanatra se hagyjuk ott a serpenyőt, és figyeljünk rá, hogy ne süssük túl. Ha a máj már nem enged véres levet, de még puha, akkor sózzuk, borsozzuk, dobjunk rá egy kevés friss rozmaringot, esetleg kakukkfüvet, forgassuk át még egyszer, és öntsük a serpenyőbe a póréhagymás körtét. Egy utolsó összepirítás, ekkor mehet rá a kecskesajt, még egy-két forgatás és elkészültünk
Azonnal tálaljuk. Én úgy gondolom, hogy köretnek elég a körte, de egy üveg jó bort azért készítsünk be mellé a főzés előtt.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.