És a fiam egyszer elkezdett „sima csokit” kérni, és hiába hordtuk a lába elé a legkülönbözőbb színű, mintájú és formájú édességeket, ő csak a simát követelte. Aztán egyszer az áruházi csokisoron járva boldogan felkiáltott: SIMA CSOKI!!! Két tábla fehér Milka a kosárba, rejtély megoldva. Ezek után a szemem sem rebbent, amikor a napokban sima tortát rendelt a hároméves születésnapjára. Nem volt mese, fehércsokis sütit kellett csinálni.

A tölteléknek használt krémhez az interneten böngésztem receptet, és több jelölt közül a mindmegette.hu-n talált verzió mellett döntöttem, amit Kanga jegyzett. A mennyiséget látva és az ízeket próbálgatva azért menet közben ezt is átalakítottam egy kicsit.
A krémhez:
• 6 dl tejszín
• 30 dkg fehércsokoládé
• 4 tojás
• 3 csomag vaníliás cukor
Verjük fel a tojásokat a vaníliás cukorral. Kezdjük el melegíteni a tejszínt, és folyamatos kevergetés közben olvasszuk fel benne a kockákra tördelt fehércsokoládét. Ha felolvadt, öntsük bele a tojásokat, és folyamatosan keverve főzzük addig, amíg besűrűsödik, de ne forraljuk. Mivel én úgy éreztem, hogy a krém nem lett elég sűrű a kihűlés után sem – talán megbocsátható bűn –, tettem bele egy zacskónyi főzés nélkül használható zseléfixet. Jót tett neki, mert nem lett aszpikos, de azért egy kicsit megfogta, így nem folyt ki a piskótalapok közül.
A piskóta, illetve a torta bevonásához használt krém receptjét a Szakácsok könyvéből vettem. Ezek Genovai piskóta és Mandulakrém címmel találhatók meg ebben a remek kiadványban, amiből szívesen idéznék részletesen, de nem tudom, hogy a kiadó mennyire veszi komolyan az erre vonatkozó tiltását. Persze receptet lopni nem bűn, de jobb a békesség.
Tehát kuglóf formában süssünk egy szép piskótát, pihentessük, majd vágjuk három részre. A mandulakrémet nem kell főzni, a gerince – a könyvben írt créme fraiche helyett – nálam mascarpone volt, amit vajjal, porcukorral, egy kevés kukoricaliszttel, őrölt mandulával, valamint két tojással kevertem ki.
A torta összeállítása már egyszerű. Kenjük a fehércsokis krémet a piskótarétegek közé, a tortát pedig vonjuk be a mandulakrémmel. Végül az egészet hintsük meg fehércsoki-reszelékkel, majd tálalás előtt díszítsük aszalt, kandírozott gyümölcsökkel, tejszínhabbal. A torta szép lett, finom lett, és az óvodáskorúvá érett kis megrendelőm is elégedett volt.

Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.