A tojást – legyen az rántotta, omlett, frittata, felfújt, vagy bármi más – mindig úgy szeretem, ha a sárgája egy kicsit folyékony marad. A jól elkészített sült tojás pedig éppen ilyen. A fehérje a forró olajban pillanatok alatt megszilárdul, és finom, ropogós kérget képez, míg a sárgája lágy marad.
Nem kell hozzá más, mint egy magas falú edény, és ¾ liter növényi olaj. A feltört tojásokat egy öblös merőkanál segítségével a forró, de nem lobogó olajba csúsztatjuk, és egy fakanál segítségével szép formásra igazítjuk. Ha ügyesen csináljuk, akkor a fehérje szépen körülveszi a sárga részt, ami így nem folyik ki, amikor a sült tojást alig egy perc múlva kivesszük az edényből. Már mehet is bele a következő. Én két személyre négy darabot csináltam, és mellé néhány vékony szelet házi hurkát – tulajdonképpen ezt akartam vacsorára megkóstolni – , olívaolajjal megkent, pirított kenyérdarabkákat, valamint tökmagolajjal meglocsolt bébispenót-sonkahagyma salátát tettem.
A sokat emlegetett Szakácsok könyve egyébként az olajban sütés mellett még sok más eljárást is bemutat, amiből kiderül, hogy mennyire változatos étel lehet egy egyszerű tyúktojás.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.