Finom gyors vacsora, ami a gomba fajtájától függően lehet egyszerűbb vagy egészen különleges is. Ha szezonjában friss rókagombával, esetleg egy kis vargányával készítjük, akkor fejedelmi fogás, de csiperkével is nagyon jó. Én egy kis laskát és barna csiperkét vettem a piacon.

A gombákat megmossuk, a kis csiperkéket felezzük, a nagyobbakat negyedeljük. A laskát körülbelül egyforma darabokra tépjük. Egy jó marék friss spenótot alaposan megmosunk, megszárítunk. Én a szárakat általában le szoktam csípni a levelekről, hacsak nem egészen gyengék. Egy fej kápia paprikát megtisztítunk, majd hosszú csíkokra vágjuk. Egy szép gerezd fokhagymát és néhány levél zöldpetrezselymet együtt felaprítunk.
Az előkészületekhez tartozik még, hogy felteszünk egy edénybe vizet, és addig melegítjük, míg enyhén gyöngyözni kezd. Ekkor öntünk bele egy evőkanálnyi ecetet. Legyen még kéznél egy diónyi vaj és egy felezett citrom, a kenyerek startra készen a pirítóban.
A wokot hevítsük fel, és öntsünk bele egy kevés finom növényi olajat. Én – ahogy korábban már említettem – mostanában rászoktam a földimogyoró olajra. Nem olcsó, de csak egészen kevés kell belőle alkalmanként, és nagyon finom az íze, illata. Ha forró a wok, mehet bele a paprika, forgassuk át, majd dobjuk rá a gombát is. Folyamatos rázogatás közben süssük-pirítsuk meg a zöldségeket, engedjük, hogy a felesleges víztartalom mielőbb távozzon. Közben sózzuk, borsozzuk. Ha már kellő színt kaptak, dobjuk rá a fokhagymát és a petrezselymet, majd egy kis pirítás után a vajat is. Facsarjunk bele egy kis citromot. A spenótleveleket elég a legvégén beletenni, úgyis összeesnek egy pillanat alatt, és ennyi elég is nekik.

Ha tudunk figyelni mindkét edényre, akkor a gyöngyöző, ecetes vízbe időközben már beleütöttük a tojásokat, amiket úgy három perc után már érdemes óvatosan kivenni, mert különben megkeményednek.
Ha eszünkbe jutott, akkor izzítottuk a kenyérpirítót is, így egyszerre készült el – és meleg is –, a zöldség, a tojás és a pirítós.
Azonnal tálaljuk. Jól mutat néhány nyers spenótlevél a tányéron, erre gondoljunk az előkészület során. A pirítós csak fokhagymával az igazi, jól dörzsöljük be vele. A zöldségeket helyezzük el a tányéron, erre kerül a buggyantott tojás, amit egy kicsit vágjunk meg, hogy a sárgája kicsorduljon. Igény szerint frissen őrölt chili, parmezánforgács is kerülhet rá.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.