timo&julien

Míg az egyik szabad és intuitív, addig a másik alapos és hagyománytisztelő. Két lelkes szakács. Egy konyhában.

Címkék

áfonyalekvár (1) afrikai harcsa (2) alma (1) almás (1) bacon (4) bagett (3) bárány (2) belsőségek (1) boquet garni (1) bouquet garni (1) brazil dió (1) brokkoli (1) buggyantott tojás (1) bukta (1) burgonya (1) camembert (1) capellini (4) cézársaláta (1) chili (2) crostini (4) csiga (1) csiperke (1) csipsz (1) csirke (2) csirkemáj (1) csirkemell (3) csirkeszárny (1) csülök (1) cukkini (1) desszert (1) dió (1) édesburgonya (1) előétel (2) endívia (1) erdei gomba (3) falatkák (1) fasírozott (1) fasírozott töltelék (1) fehérbor (1) fehércsokoládé (1) feketekagyló (1) flammkuchen (1) fokhagyma (1) fokhagymakrém (1) fokhagymaszósz (1) földimogyoró (1) főzött vaníliakrém (1) füstölt csülök (1) garnéla (3) gemelli (1) Giorgio Locatelli (1) gomba (5) gombóc (1) grana padano (1) grill (2) grillezett tarja (1) grissini (1) gyöngytyúk (2) gyümölcstorta (1) hagymalekvár (1) hal (1) harcsapaprikás (1) hátszín (1) horvátország (1) húsgombóc (1) Jamie Oliver (1) jamie tészta (1) juharszirup (1) kacsamáj (2) kacsamell (3) kapia paprika (1) kecskesajt (1) kékkagyló (1) kifli (1) kifliburgonya (1) kínai (1) kistücsök (1) konfitálás (1) konfitált (1) könyv (1) körte (3) krokett (1) kuszkusz (1) lángos (1) laskagomba (2) lazac (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (1) lepényhal (1) leveles tészta (3) leves (1) libacomb (1) libamájpástétom (2) maghőmérő (1) máj (1) mák (1) mandula (1) marha (2) mascarpone (1) medvehagyma (6) medvehagymapaszta (1) méz (1) mézeskalács (1) mozzarella (1) muffin (4) nyelv (1) nyúl (1) olajbogyó (2) omlós tészta (1) padlizsán (2) paella (1) palacsinta (1) pangasius (1) paradicsom (1) paradicsomszósz (1) parmezán (4) párolt káposzta (1) pástétom (1) peperoni (1) petrezselyemgyökér (1) piskóta (1) pisztráng (1) póréhagyma (1) rebarbara (1) ricotta (1) rizottó (1) rizs (1) rizstészta (1) rókagomba (1) rozskenyér (1) sajt (1) sajtmártás (1) scarmoza (1) serrano sonka (1) sertés (2) sertés szűzpecsenye (1) (1) sous vide (1) spagetti (3) spenót (3) sült gesztenye (1) sült gyümölcsök (1) sült krumpli (1) sült paprika (1) sült tarja (1) sütemény (2) sütőtök (3) szardella (2) szardínia (1) szasimi (1) szelet (1) szilva (1) szilvás lepény (1) szilveszter (1) szójaszósz (3) sztroganoff (1) szűzpecsenye (1) tagliatelle (1) tapas (1) tarja (1) tempura (1) tengeri (1) tészta (2) tilápia (1) tócsni (1) tojás (3) tökmagolaj (3) töltött sütőtök (1) tonhal (1) torta (1) torta di mlele (1) tükörtojás (1) túrós (1) túrós csusza (1) vacsora (2) vajhal (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vesevelő (1) vörös tonhal (2) wok (3) zeller (1) zöldség (3) zöldségek (2) Címkefelhő

Bejegyzések

2010.03.22. 08:00 snaci

Csirkés paella, Borcsának

Soha nem főztem még paellát – mert gondoltam, hogy megvárom, amíg egyszer lesz hozzá megfelelő serpenyőm –, de most kifejezetten erre az ételre kaptam felkérést egy kedves barátunktól, amit természetesen nem lehetett visszautasítani. A Szakácsok könyve halas-kagylós receptet közöl, a zöldségek és a hús mennyiségének figyelembevételével ezt igyekeztem alkalmazni a csirkés változatra.

 

Hozzávalók két személyre:
 
• 1 kg csirke felsőcomb, amiből a filézés után 60 dkg hús, 14 dkg zsír és bőr, valamint 26 dkg csont lett
7 dl csirke alaplé, esetleg húsleves
2 dl száraz fehérbor
10 dkg sárgarépa
10 dkg paszternák
10 dkg csiperkegomba
10 dkg vöröshagyma
2 dkg füstölt házikolbász
1 gerezd fokhagyma
2 kis paradicsom
1 babérlevél
2 szál friss kakukkfű
1 teáskanál sáfrányos szeklice
1 teáskanál őrölt pirospaprika
25 dkg rizottó rizs (én a DESPAR sorozatból a Riso Arborio elnevezésűt használtam)
2 szál újhagyma
10 nagyobb friss spenótlevél
1 citrom
 
Az alapanyagok előkészítése:
 
A combokat gondosan filézzük ki, lehetőleg úgy, hogy minél több színhús maradjon. A húst vágjuk fel hosszúkás szeletekre. A bőrt süssük ki zsírjára, a zsírt tegyük félre, a töpörtyűt pedig egy kis sóval el lehet nassolni vacsora előtt. A csontokat esetleg felhasználhatjuk az alapléhez. A kolbászt karikázzuk fel.
 
 
A zöldségeket tisztítsuk meg (a megadott mennyiségek már a konyhakész állapotra vonatkoznak), a gombát negyedeljük, a répát és a paszternákot vágjuk vékony csíkokra. A vöröshagymát kockázzuk fel. Az újhagymát vágjuk három-négycentis darabokra, a spenótot tépkedjük apróra. A fokhagymát vágjuk apróra.
 
A paella elkészítése:

1. Ha van paellaserpenyőnk, akkor természetesen azt használjuk, ennek hiányában vegyünk elő egy széles serpenyőt, esetleg wokot. Három-négy evőkanál zsiradékon, közepes lángon pirítsuk meg a hagymát, majd szűrjük le, és tegyük félre.
 
2. Forrósítsuk fel teljesen a serpenyőt, és egy kevés zsiradékon pirítsuk meg a hússzeleteket. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, akkor inkább osszuk több adagra a húst, mert fontos, hogy piruljon, és ne főjön a saját levében. A húst nem kell készre sütni, a lényeg hogy egy kis színt kapjon, sózzuk, borsozzuk, és már mehet is félre.
 
3. A következő lépésben egy kevés zsiradékon pirítsuk meg a zöldségeket is, és szintén tegyük félre. Mire ezzel végeztünk, a serpenyőnk alján már megvastagodott az odakapott réteg, amit most közepes lángon oldjunk fel két deci fehérborral. Egy fakanállal igyekezzünk felkaparni a serpenyő aljáról mindent, ami odaragadt. Dobjuk az edénybe a babérlevelet és szórjuk meg a sáfrányos szeklicével. Ha egy kicsit forrt, mehet bele a hús, a hagyma, a zöldségek, a kolbászkarikák, majd egy-két keverés után az őrölt paprika, a fokhagyma, a kakukkfű és a negyedelt paradicsomok.
 
4. Vegyük le a lángot minimumra, egyengessük el a serpenyőbe tett hozzávalókat, majd szórjuk rá egyenletesen a rizst. Öntsük fel az alaplével, ha kell, itt-ott nyomkodjuk bele fakanállal a rizst, hogy a folyadék ellepje, majd lassan főzzük körülbelül húsz percig, illetve amíg a rizs meg nem puhul. Keverni nem kell, de egyszer-egyszer azért rázogassuk meg a serpenyőt.
 
5. Félidőben szórjuk rá az újhagymát, a legvégén pedig a spenótot. A paellaserpenyőt akár az asztalra is tehetjük, hogy mindenki maga szedjen a tányérjára, de tálaljuk adagonként, citromszeletekkel.
 


 

Szólj hozzá!

Címkék: csirke rizs paella


A bejegyzés trackback címe:

https://timoandjulien.blog.hu/api/trackback/id/tr1001857961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása