timo&julien

Míg az egyik szabad és intuitív, addig a másik alapos és hagyománytisztelő. Két lelkes szakács. Egy konyhában.

Címkék

áfonyalekvár (1) afrikai harcsa (2) alma (1) almás (1) bacon (4) bagett (3) bárány (2) belsőségek (1) boquet garni (1) bouquet garni (1) brazil dió (1) brokkoli (1) buggyantott tojás (1) bukta (1) burgonya (1) camembert (1) capellini (4) cézársaláta (1) chili (2) crostini (4) csiga (1) csiperke (1) csipsz (1) csirke (2) csirkemáj (1) csirkemell (3) csirkeszárny (1) csülök (1) cukkini (1) desszert (1) dió (1) édesburgonya (1) előétel (2) endívia (1) erdei gomba (3) falatkák (1) fasírozott (1) fasírozott töltelék (1) fehérbor (1) fehércsokoládé (1) feketekagyló (1) flammkuchen (1) fokhagyma (1) fokhagymakrém (1) fokhagymaszósz (1) földimogyoró (1) főzött vaníliakrém (1) füstölt csülök (1) garnéla (3) gemelli (1) Giorgio Locatelli (1) gomba (5) gombóc (1) grana padano (1) grill (2) grillezett tarja (1) grissini (1) gyöngytyúk (2) gyümölcstorta (1) hagymalekvár (1) hal (1) harcsapaprikás (1) hátszín (1) horvátország (1) húsgombóc (1) Jamie Oliver (1) jamie tészta (1) juharszirup (1) kacsamáj (2) kacsamell (3) kapia paprika (1) kecskesajt (1) kékkagyló (1) kifli (1) kifliburgonya (1) kínai (1) kistücsök (1) konfitálás (1) konfitált (1) könyv (1) körte (3) krokett (1) kuszkusz (1) lángos (1) laskagomba (2) lazac (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (1) lepényhal (1) leveles tészta (3) leves (1) libacomb (1) libamájpástétom (2) maghőmérő (1) máj (1) mák (1) mandula (1) marha (2) mascarpone (1) medvehagyma (6) medvehagymapaszta (1) méz (1) mézeskalács (1) mozzarella (1) muffin (4) nyelv (1) nyúl (1) olajbogyó (2) omlós tészta (1) padlizsán (2) paella (1) palacsinta (1) pangasius (1) paradicsom (1) paradicsomszósz (1) parmezán (4) párolt káposzta (1) pástétom (1) peperoni (1) petrezselyemgyökér (1) piskóta (1) pisztráng (1) póréhagyma (1) rebarbara (1) ricotta (1) rizottó (1) rizs (1) rizstészta (1) rókagomba (1) rozskenyér (1) sajt (1) sajtmártás (1) scarmoza (1) serrano sonka (1) sertés (2) sertés szűzpecsenye (1) (1) sous vide (1) spagetti (3) spenót (3) sült gesztenye (1) sült gyümölcsök (1) sült krumpli (1) sült paprika (1) sült tarja (1) sütemény (2) sütőtök (3) szardella (2) szardínia (1) szasimi (1) szelet (1) szilva (1) szilvás lepény (1) szilveszter (1) szójaszósz (3) sztroganoff (1) szűzpecsenye (1) tagliatelle (1) tapas (1) tarja (1) tempura (1) tengeri (1) tészta (2) tilápia (1) tócsni (1) tojás (3) tökmagolaj (3) töltött sütőtök (1) tonhal (1) torta (1) torta di mlele (1) tükörtojás (1) túrós (1) túrós csusza (1) vacsora (2) vajhal (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vesevelő (1) vörös tonhal (2) wok (3) zeller (1) zöldség (3) zöldségek (2) Címkefelhő

Bejegyzések

2010.02.05. 08:00 snaci

Vesevelő

Belsőségek ügyében nincs min vitázni: vagy szereti valaki, vagy nem. Akinek nincs ínyére, hogy a disznó kiválasztást végző szervét pucolgassa, főzögesse, aztán az agyával összekeverve megegye, annak nem érdemes regélni a vesevelőről.

 
Aki viszont szereti az ilyesmit, annak érdemes otthon nekiállnia több okból is. A vesét és a velőt nagyon gondosan, aprólékosan kell előkészíteni, ami időt és – valljuk be – gyomrot is igényel. A vesének ugyanis kezdetben igen erős szaga van – nem véletlenül –, ami csak sokszoros mosással, illetve többszöri előfőzéssel szüntethető meg. Mindemellett a vese tisztogatását illetően én csak abban bízok, amit magam csináltam meg, és ajánlom ezt másoknak is. Bátran kezdjenek hozzá!
 
 
Két személyre egy pár vesét vásároltam, de ahogy néztem, a maréknyi velő legalább három sertésből jött össze. Az első lépés tehát a vese megtisztítása. Vágjuk ketté, és távolítsunk el belőle mindent, ami nem oda való. Ne sajnáljuk, ha a fehér belső résszel egy kis vesehús is odavész, de tiszta legyen. Ha elkészültünk, vágjuk vékony csíkokra. Egy tiszta lábosban tegyünk fel hideg vizet, tegyük bele a vesét, majd forraljuk fel. Ezután szűrjük le a barna levet, a vesét a szűrőben csap alatt mossuk át, majd kezdjük az egészet elölről. Addig folytassuk, amíg a forralás után a víz tiszta marad, ez legalább négy-öt alkalom. Ekkor a vesét szűrjük le, és tegyük félre.
 
A velőt tisztítsuk meg a hártyáktól és az erektől. Egy kicsit szét fog mállani az egész, de a végeredményt tekintve ez nem számít.
 
A vesevelőt a pörkölthöz hasonlóan készítsük el, de kevesebb őrölt pirospaprikával. Egy fej hagymát apróra vágva dinszteljünk meg, dobjunk rá egy teáskanál paprikát és egy gerezd apróra vágott fokhagymát, forgassuk bele a vesét, öntsük fel vízzel, és kezdjük el főzni. Sózzuk, borsozzuk, tegyünk bele egy teáskanál mustárt. Egy fél óra múlva mehet bele a velő, amit előzőleg kicsit felvagdostunk. Forraljuk át, kevergessük közben, míg krémes állagú szaftot nem kapunk. Ha sok leve maradt, akkor egy kanál lisztből készítsünk rántást, és sűrítsük be. Ezután állítsuk be a sót és a borsot, én szeretem, ha kicsit csíp, így őrölök bele chili paprikát is.
 
 
Krumplipürével, savanyúsággal tálaljuk. Jól mutat, ha a pürét kis kerek sütőformába töltjük, és kevés vajon az alját odakapatjuk, majd megfordítva tesszük a tányérra, ahogy az az első képen is látszik.

Szólj hozzá!

Címkék: velő vese belsőségek vesevelő


A bejegyzés trackback címe:

https://timoandjulien.blog.hu/api/trackback/id/tr471730559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása