Régóta szerettem volna olyan pizzát csinálni, ami vékony, a széle ropogós, és jól lehet vele mártogatni mindenféle szószokba. Na, ez most ilyen lett. Gyerekebédnek készült, és mind a három-, mind a hatéves korosztály jelenlévő képviselője elismerését fejezte ki az eredményt illetően. Ez végül is nem más, mint a klasszikus Flammkuchen.

Az egyszerűség és az időbeosztás miatt a tésztát a kenyérsütő gép dagasztó programján csináltam meg, arra a másfél órára pedig elmentünk a játszótérre. Mire hazaértünk, a tészta elkészült, csak meg kellett pakolni és forró sütőben negyed óra alatt kisütni. Útközben a következő feltétekben egyeztünk meg: tejszínes-szalonnás, illetve paradicsomos-sonkás.
A tésztához (két vékony pizza lesz belőle):
• 120 gramm rétesliszt
• 80 gramm finomliszt
• 30 gramm étolaj
• 1,5 dl langyos víz
• fél tasak instant élesztő
• 5 gramm tengeri só
• egy csipetnyi cukor
A feltétekhez:
• főzőtejszín
• 4 csík bacon szalonna felszeletelve
• fél fej vöröshagyma vékonyra gyalulva
• szerecsendió
• paradicsompüré
• vékonyra szeletelt sonka
• reszelt sajt
• parmezánforgács, rukola
• tejföl, mustár, kechup

A gépbe tesszük a tészta hozzávalóit, és a többit a masinára bízzuk. Nálam a dagasztás funkció másfél óra. Az elején azért mindig ránézek, hogy jók-e az arányok, és ha kell, akkor teszek bele egy kis lisztet, avagy vizet.
Közben a feltétnek valót előkészítjük, felaprítjuk, reszeljük. Ha a tészta elkészült, két részre osztjuk, belisztezett deszkán kinyújtjuk, megpakoljuk a feltéttel, esetleg megspricceljük egy kis olívaolajjal, majd forró sütőben – nekem 250 fok a legmagasabb – úgy negyed óra alatt kisütjük.
Keskeny szeleteket vágunk a megsült tésztából, hogy könnyen lehessen vele mártogatni tejfölbe, mustárba, kechupbe, vagy bármilyen finom szószba. Ízlés szerint mehet még rá parmezánforgács, egy-két levél rukola is.

Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
viragimado 2012.08.31. 12:42:34
snaci 2012.09.20. 17:07:36