Ismét mesekönyvből főztünk. Angelina Balerina régóta nagy kedvenc a lányomnál, és az év végén megkapta a könyvsorozat mindenféle kreatív kiegészítőkkel teli újabb darabját, amelyben egy kis recept is van. A napokban aztán egyik este eszébe jutott, hogy meg kellene csinálni Angelina sütijét. Bár közelgett már a fürdés ideje, olyan egyszerűnek tűnt a recept, hogy a késői óra ellenére belevágtunk.

• ½ liter tej
• 90 gramm friss zsemlemorzsa
• 225 gramm reszelt sajt
• 4 tojás
• 1 teáskanál mustár
• só, bors
1. Forraljuk fel a tejet. A zsemlemorzsát tegyük egy nagy tálba, és óvatosan adjuk hozzá a tejet, majd keverjük bele a sajtot is.
2. Egy másik tálban verjük fel a tojásokat, és adjuk hozzá a tejes-zsemlemorzsás keverékhez. Ekkor mehet bele a mustár, és ízlés szerint só, bors.
3. Muffinformában süssük ki 180 fokon 25-30 perc alatt. Mi készítettünk kisebb és nagyobb sütiket is, a nagyobbak papírkapszliban sültek, a kisebbek pedig szilikonos formában.
Ez tényleg egy olyan recept, amit nehéz elrontani, és pont arra való, hogy gyerekkel, gyerekekkel együtt tegyünk valami jót a konyhában. Amíg kiméregettük a hozzávalókat, addig elbeszélgettünk az alapanyagokról, aztán lehetett önteni, keverni-kavarni. Egyedül a formákba helyezés igényel nagyobb odafigyelést, gyorsaságot, de az sem nagy kaland ilyenkor, ha egy kis tészta melléfolyik.

Ami a végeredményt illeti: a süti íze olyasmi lett, mint a csőben sütött ételek tetején a mártás. Kívül megpirul, belül viszont puha, szivacsos állagú marad. Én egyébként köretnek is el tudom képzelni, ha a tésztát egy kicsit bátrabban fűszerezzük, mondjuk friss zöldfűszert, kakukkfüvet, majorannát, oregánót teszünk bele.
„Gratinírozás (csőben sütés) során a sütőbe behelyezett – egy többnyire sajt-tojás-tejszín szósszal befedett – étel az erős hő hatására barnás felső réteget kap és sajátos ízkompozicíóval gazdagodik. Mivel a sülési folyamat maga rövid ideig tart, a hozzávalóknak már puháknak kell lenniük. Az otthoni alkalmankénti gratinírozáshoz a sütő megfelel, éttermekben használnak speciális ún. Salamander berendezést, ahol porciónként is lehet az ételt nagyon rövid alatt csőben sütni. Gratinírozáshoz lapos fém-, cserép- illetve hőálló üvegedény a megfelelő, semmi esetre se legyen a fogantyú műanyagból vagy fából.”
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.