timo&julien

Míg az egyik szabad és intuitív, addig a másik alapos és hagyománytisztelő. Két lelkes szakács. Egy konyhában.

Címkék

áfonyalekvár (1) afrikai harcsa (2) alma (1) almás (1) bacon (4) bagett (3) bárány (2) belsőségek (1) boquet garni (1) bouquet garni (1) brazil dió (1) brokkoli (1) buggyantott tojás (1) bukta (1) burgonya (1) camembert (1) capellini (4) cézársaláta (1) chili (2) crostini (4) csiga (1) csiperke (1) csipsz (1) csirke (2) csirkemáj (1) csirkemell (3) csirkeszárny (1) csülök (1) cukkini (1) desszert (1) dió (1) édesburgonya (1) előétel (2) endívia (1) erdei gomba (3) falatkák (1) fasírozott (1) fasírozott töltelék (1) fehérbor (1) fehércsokoládé (1) feketekagyló (1) flammkuchen (1) fokhagyma (1) fokhagymakrém (1) fokhagymaszósz (1) földimogyoró (1) főzött vaníliakrém (1) füstölt csülök (1) garnéla (3) gemelli (1) Giorgio Locatelli (1) gomba (5) gombóc (1) grana padano (1) grill (2) grillezett tarja (1) grissini (1) gyöngytyúk (2) gyümölcstorta (1) hagymalekvár (1) hal (1) harcsapaprikás (1) hátszín (1) horvátország (1) húsgombóc (1) Jamie Oliver (1) jamie tészta (1) juharszirup (1) kacsamáj (2) kacsamell (3) kapia paprika (1) kecskesajt (1) kékkagyló (1) kifli (1) kifliburgonya (1) kínai (1) kistücsök (1) konfitálás (1) konfitált (1) könyv (1) körte (3) krokett (1) kuszkusz (1) lángos (1) laskagomba (2) lazac (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (1) lepényhal (1) leveles tészta (3) leves (1) libacomb (1) libamájpástétom (2) maghőmérő (1) máj (1) mák (1) mandula (1) marha (2) mascarpone (1) medvehagyma (6) medvehagymapaszta (1) méz (1) mézeskalács (1) mozzarella (1) muffin (4) nyelv (1) nyúl (1) olajbogyó (2) omlós tészta (1) padlizsán (2) paella (1) palacsinta (1) pangasius (1) paradicsom (1) paradicsomszósz (1) parmezán (4) párolt káposzta (1) pástétom (1) peperoni (1) petrezselyemgyökér (1) piskóta (1) pisztráng (1) póréhagyma (1) rebarbara (1) ricotta (1) rizottó (1) rizs (1) rizstészta (1) rókagomba (1) rozskenyér (1) sajt (1) sajtmártás (1) scarmoza (1) serrano sonka (1) sertés (2) sertés szűzpecsenye (1) (1) sous vide (1) spagetti (3) spenót (3) sült gesztenye (1) sült gyümölcsök (1) sült krumpli (1) sült paprika (1) sült tarja (1) sütemény (2) sütőtök (3) szardella (2) szardínia (1) szasimi (1) szelet (1) szilva (1) szilvás lepény (1) szilveszter (1) szójaszósz (3) sztroganoff (1) szűzpecsenye (1) tagliatelle (1) tapas (1) tarja (1) tempura (1) tengeri (1) tészta (2) tilápia (1) tócsni (1) tojás (3) tökmagolaj (3) töltött sütőtök (1) tonhal (1) torta (1) torta di mlele (1) tükörtojás (1) túrós (1) túrós csusza (1) vacsora (2) vajhal (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vesevelő (1) vörös tonhal (2) wok (3) zeller (1) zöldség (3) zöldségek (2) Címkefelhő

Bejegyzések

2010.01.20. 14:20 snaci

Angelina sajtos sütije

Ismét mesekönyvből főztünk. Angelina Balerina régóta nagy kedvenc a lányomnál, és az év végén megkapta a könyvsorozat mindenféle kreatív kiegészítőkkel teli újabb darabját, amelyben egy kis recept is van. A napokban aztán egyik este eszébe jutott, hogy meg kellene csinálni Angelina sütijét. Bár közelgett már a fürdés ideje, olyan egyszerűnek tűnt a recept, hogy a késői óra ellenére belevágtunk.

 
 
• ½ liter tej
90 gramm friss zsemlemorzsa
225 gramm reszelt sajt
4 tojás
1 teáskanál mustár
só, bors
 
1. Forraljuk fel a tejet. A zsemlemorzsát tegyük egy nagy tálba, és óvatosan adjuk hozzá a tejet, majd keverjük bele a sajtot is.
 
2. Egy másik tálban verjük fel a tojásokat, és adjuk hozzá a tejes-zsemlemorzsás keverékhez. Ekkor mehet bele a mustár, és ízlés szerint só, bors.
 
3. Muffinformában süssük ki 180 fokon 25-30 perc alatt. Mi készítettünk kisebb és nagyobb sütiket is, a nagyobbak papírkapszliban sültek, a kisebbek pedig szilikonos formában.
 
Ez tényleg egy olyan recept, amit nehéz elrontani, és pont arra való, hogy gyerekkel, gyerekekkel együtt tegyünk valami jót a konyhában. Amíg kiméregettük a hozzávalókat, addig elbeszélgettünk az alapanyagokról, aztán lehetett önteni, keverni-kavarni. Egyedül a formákba helyezés igényel nagyobb odafigyelést, gyorsaságot, de az sem nagy kaland ilyenkor, ha egy kis tészta melléfolyik.
 
 
Ami a végeredményt illeti: a süti íze olyasmi lett, mint a csőben sütött ételek tetején a mártás. Kívül megpirul, belül viszont puha, szivacsos állagú marad. Én egyébként köretnek is el tudom képzelni, ha a tésztát egy kicsit bátrabban fűszerezzük, mondjuk friss zöldfűszert, kakukkfüvet, majorannát, oregánót teszünk bele.
 
„Gratinírozás (csőben sütés) során a sütőbe behelyezett – egy többnyire sajt-tojás-tejszín szósszal befedett – étel az erős hő hatására barnás felső réteget kap és sajátos ízkompozicíóval gazdagodik. Mivel a sülési folyamat maga rövid ideig tart, a hozzávalóknak már puháknak kell lenniük. Az otthoni alkalmankénti gratinírozáshoz a sütő megfelel, éttermekben használnak speciális ún. Salamander berendezést, ahol porciónként is lehet az ételt nagyon rövid alatt csőben sütni. Gratinírozáshoz lapos fém-, cserép- illetve hőálló üvegedény a megfelelő, semmi esetre se legyen a fogantyú műanyagból vagy fából.”


 

Szólj hozzá!

Címkék: muffin sajt sütemény


A bejegyzés trackback címe:

https://timoandjulien.blog.hu/api/trackback/id/tr801687593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása