Kaptam pár szem szép erdei gombát, amit szívesen készítettem volna el valami grillezett hús mellé, de vasárnap este lévén – gondolva a másnapi ebédre is – inkább a rizottó mellett döntöttem.

Először is feltettem főni egy nagy fazékba néhány csirke farhátat némi zöldséggel, hogy legyen elég alaplevem. A gombákat megtisztítottam és felszeleteltem. A vargányát meg kellett hámozni, mert már nem volt egészen friss, a rókagombát és a számomra ismeretlen – de megbízható forrásból származó – apróbb, barnás-feketés kalapút elég volt jól megmosni.

Egy fej hagymát egészen apróra kockáztam és egy kanálnyi vajon egy kicsit megpirítottam. Erre jött a gomba, plusz két gerezd felaprított fokhagyma, amit egy kis olívaolaj hozzáadásával szintén megpirítottam. Közben elkészült a gyors alaplé. Kivettem belőle két szál répát, és felkockázva a gombához tettem. Ehhez hozzáadtam a 400 gramm rizottónak való rizst, megsóztam, jól összekevertem, és lassú tűzön, az alaplé folyamatos adagolásával főzni kezdtem. Ahogy a rizs vette fel a levet, úgy pótoltam folyamatosan, míg készre nem főtt. Amikor elkészült, egy evőkanálnyi vajat és egy jó maréknyi frissen reszelt parmezánt kevertem hozzá. Ekkor jött az ízek igazítása sóval, némi borssal, majd a tálalás, amihez egy kis rozmaringágat használtam.
Hozzávalók:
• kb. fél kiló erdei gomba
• egy fej vöröshagyma
• két gerezd fokhagyma
• 400 gramm rizs
• kb. 1,5 liter csirke alaplé, benne répával
• egy fej vöröshagyma
• két gerezd fokhagyma
• 400 gramm rizs
• kb. 1,5 liter csirke alaplé, benne répával
• két evőkanál (5-5 dkg) vaj
• egy jó löket olívaolaj
• egy marék frissen reszelt parmezán
• só, bors
• egy jó löket olívaolaj
• egy marék frissen reszelt parmezán
• só, bors
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2011.08.19. 21:12:50
anazar · http://konyhatunder.blogspot.com/ 2011.08.25. 20:36:17